Donald Trump și Vladimir Putin au discutat miercuri seară despre încheierea războiului din Ucraina, iar cei doi lideri de stat se pregătesc pentru o întâlnire bilaterală la o dată încă nestabilită. Joi, într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că această întrevedere trebuie organizată „rapid”, relatează The Moscow Times., transmite hotnews.ro.
„Este, cu siguranță, necesară aranjarea rapidă a unei astfel de întâlniri – liderii statelor au multe despre care să vorbească”, a declarat Peskov.
După conversația telefonică de miercuri seară, Donald Trump a precizat că cei doi lideri au căzut de comun-acord să înceapă discuțiile de pace. Statele europene au solicitat ca nicio discuție privind războiul din Ucraina să nu se desfășoară în lipsa Kievului.
Trump a mai sugerat că este foarte puțin probabil ca Ucraina să-și recapete toate teritoriile sau să adere ca membru NATO ca o parte a înțelegerii.
Dmitri Peskov a mai precizat joi că oficialii de la Kremlin au început demersurile pentru crearea unei delegații care să discute cu SUA pe mai multe spețe, inclusiv războiul din Ucraina.
Donald Trump a declarat miercuri că se va întâlni curând cu Putin în Arabia Saudită. Kremlinul nu a confirmat sau infirmat programarea unei întrevederi în Arabia Saudită.
„Procesul va avansa rapid. Vor fi nevoiți să aștepte pentru propunerile inițiale înainte de a seta locația și ziua”, declară purtătorul de cuvânt al Moscovei.
„Anterioara administrație a Statelor Unite era de părere că trebuie făcut orice pentru a prelungi războiul. Actuala administrație, așa cum înțelegem noi, consideră că trebuie făcut totul pentru a opri războiul și a ajunge la pace.”
Conform lui Dmitri Peskov, Rusia dorește siguranța europeană să fie o parte importantă a oricăror discuții între Statele Unite și Rusia, cu referire la poziționarea lui Putin despre expansiunea NATO.
Justificarea lui Putin despre invadarea Ucrainei este extinderea influenței NATO în Europa. Înaintea invaziei din Ucraina, Moscova a cerut alianței Nord-Atlantice să se întoarcă la prezența teritorială pe care a avut-o în 1997. Astfel că România, Polonia și alte țări baltice ar trebui excluse din alianță, conform dorințelor rusești.
„Toate problemele legate de securitatea pe continentul european, în special aspectele care privesc țara noastră ar trebui discutate cuprinzător și ne așteptăm ca acesta să fie cazul”, declară Peskov.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.