Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene s-au întâlnit la un summit de două zile pentru a discuta pozițiile de vârf ale UE, agenda strategică pentru următorii cinci ani, sprijinul militar pentru Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat împărțirea funcțiilor de conducere ale UE și acuză că sunt ignorate dorinţele exprimate de votanţi la recentele alegeri europarlamentare.

Publicat:27.06.2024, 20:34

După încercarea eșuată de săptămâna trecută, cei şase negociatori ai trei familii politice europene din cadrul majorităţii - PPE,  Social-democrații şi Renew - au ajuns la un acord, prin videoconferinţă, prin care Ursula von der Leyen urmează să fie propusă de către Consiliul European la un al doilea mandat al Comisiei Europene, portughezul socialist Antonio Costa la funcţia de preşedinte al Consiliului, iar premierul eston Kaja Kallas la postul de Înalt Reprezentant al UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate, scrie Le Point. Cu toate acestea, acordul trebuie încă aprobat de liderii a 27 de țări. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordul de împărțire a principalele trei funcţii din structurile de conducere ale UE.

Georgia MELONI, PREMIERUL ITALIEI: “Logica consensului pe care s-au bazat întotdeauna majoritatea deciziilor europene a cedat “logicii șemineului”, când unii pretind că pot să decidă pentru toți, deoarece nu îi includ pe cei de latura politică opusă și reprezentanții națiunilor considerate prea mici pentru a fi demne de a sta la mesele de negociere.”

Premierul Italiei, care aparține grupului de extremă dreapta Conservatori și Reformiști europeni, a fost lăsat în afara negocierilor dintre cele trei partide de centru, o mișcare de care este profund furioasă.

Alexander DE CROO, PREMIERUL BELGIEI: “Trei nume de calitate au fost înaintate. Așa lucrează democrația. Nu este numai despre blocaje dar și despre cine este dispus să  lucreze împreună. Și aceste trei grupuri au decis să lucreze împreună pentru beneficiile europenilor.“

Donald TUSK, PREMIERUL POLONIEI: “Unicul scop pentru care am pregătit această poziție comună este pentru a facilita acest proces și nu exista Europa fără Italia și nu există decizii fără premierul Meloni, evident.” 

Petr Fiala din Republica Cehă și Viktor Orban din Ungaria și-au exprimat de asemenea nemulțumirea și au cerut o mai mare participare la negocieri.

Orban se opune ferm lui von der Leyen, care a înghețat parțial fondurile de redresare ale țării sale ca răspuns la decalajul democratic al acesteia, dar nu se opune lui Costa și Callas. 

Shada ISLAM, ANALIST POLITIC: “Va fi o luptă pentru influență și putere, dar e nevoie de un curs stabil, câteva perechi de mâini sigure, dar nu oameni care merg după val și se conduc de luptele ideologice și nu de interesele europene.”

Pe lângă pozițiile de vârf, summitul de două zile de la Bruxelles va aborda și alte chestiuni importante precum sprijinul militar pentru Ucraina din care 6,6 miliarde de euro sunt încă blocate de Ungaria, situația din Georgia și războiul Israel-Hamas.