Cunoscut sub numele de A23a, „megabergul” cântărește aproape un trilion de tone și măsoară 3.900 de kilometri pătrați – de dimensiunea statului Luxemburg. Bucata de gheață s-a rupt de platforma Filchner–Ronne din Antarctica în 1986. Apoi a stat în Marea Weddell timp de peste 30 de ani, înainte de a începe să se miște din nou în 2020. La începutul anului 2024, a intrat în „era de învârtire” și a început să se rotească fără țintă cu 15° fiecare zi, transmite hotnews.ro.
Potrivit unui nou anunț de la British Antarctic Survey, A23a este din nou în mișcare peste Oceanul de Sud în jurul Antarcticii.
Este de așteptat ca aisbergul colosal să își continue călătoria urmând Curentul Circumpolar Antarctic și să ajungă în apropiere de insula Georgia de Sud. Aici, va intra în ape calde, determinând aisbergul să se spargă în aisberguri mai mici care se vor topi în cele din urmă.
„Este incitant să văd A23a din nou în mișcare, după perioade de blocaj. Suntem interesați să vedem dacă va urma același traseu pe care l-au parcurs celelalte aisberguri mari.
Și, mai important, ce impact va avea acest lucru asupra ecosistemului local”, a declarat Dr. Andrew Meijers, oceanograf la British Antarctic Survey, care co-conduce proiectul OCEAN:ICE.
Oamenii de știință se uită atent la modul în care A23a afectează mediul prin care trece. La sfârșitul anului trecut, nava RRS Sir David Attenborough a colectat mostre pentru a înțelege traiectoria sa viitoare și impactul potențial.
„Știm că aceste aisberguri gigantice pot furniza nutrienți apelor prin care trec, creând ecosisteme înfloritoare în zone altfel mai puțin productive”, a comentat Laura Taylor, un biogeochimist care a lucrat la proiectul BIOPOLE la bordul RRS Sir David Attenborough.