Presiunea asupra lui Joe Biden crește pe măsură ce ziarul american New York Times și unii dintre cei mai puternici susținători ai săi s-au alăturat apelului privind retragerea sa din cursa prezidențială, în urma prestației din dezbaterea cu contracandidatul său, Donald Trump, relatează The Guardian, potrivit libertatea.ro.

Publicat:30.06.2024, 10:25

„În loc să risipească îngrijorările persistente ale alegătorilor cu privire la faptul că este prea bătrân pentru a candida – obiectivul campaniei sale atunci când a făcut presiuni pentru organizarea evenimentului – el a părut să le confirme cu aspectul său octogenar”, notează publicația britanică. 

La aproximativ 19 ore după ce cei doi candidați prezidențiali au părăsit scena din Atlanta, verdicul conducerii editoriale a New York Times a fost transmis online abonaților ziarului. Mesajul a fost acela că actualul președinte al SUA a prezentat un spectacol atât de alarmant al fragilității vârstei, încât cel mai bun lucru pe care îl poate face acum pentru țara pe care a servit-o timp de mai bine de o jumătate de secol ar fi să se retragă din cursă și să permită Partidului Democrat să aleagă un alt candidat.

„Cel mai mare serviciu public pe care Biden îl poate face acum este să anunțe că nu va continua să candideze pentru realegere”, a transmis New York Times. 

Ziarul a subliniat că Joe Biden s-a prezentat drept persoana cea mai bine poziționată pentru a învinge amenințarea la adresa democrației reprezentată de Donald Trump și a recunoscut că a reușit să facă acest lucru în 2020.

„Așa cum stau lucrurile, președintele este angajat într-un joc de noroc nesăbuit. Există lideri democrați mai bine echipați pentru a prezenta alternative clare, convingătoare și energice la o a doua președinție Trump (…). Este un pariu prea mare să sperăm pur și simplu că americanii vor trece cu vederea sau vor ignora vârsta și slăbiciunea lui Biden, pe care le văd cu ochii lor”, mai scriu jurnaliștii de la New York Times. 

Episod smiliar din 1968 

Apelul ziarului amintește de un moment din februarie 1968, când prezentatorul CBS Walter Cronkite și-a folosit platforma de televiziune pentru a pune în discuție în mod deschis angajamentul militar al SUA în Vietnam, după ce Vietcongul (Frontul Național pentru Eliberarea Vietnamului de Sud) a lansat o ofensivă care a dus la asaltul gherilei asupra ambasadei SUA din Saigon. 

Urmărindu-l, președintele Lyndon Johnson – cu care Biden este uneori comparat – a spus: „Dacă l-am pierdut pe Cronkite, am pierdut America de Mijloc”.

Puțin peste o lună mai târziu, Johnson s-a retras din alegerile prezidențiale din acel an, anunțând că nu va candida pentru un al doilea mandat. 

„Vremurile s-au schimbat din 1968; mass-media a devenit mai fragmentată, ziarele și, fără îndoială, televiziunea fiind mai puțin influente. Răspunsul lui Biden la editorial – dacă l-a văzut – este necunoscut”, notează The Guardian.

Alte apeluri privind retragerea lui Biden 

Critici similare după prestația lui Biden din confruntarea cu Trump au venit și partea altor surse importante și în mod normal prietenoase. 

„Printre cei care l-au implorat pe Biden să se retragă s-au numărat și editorialistul său preferat, Tom Friedman – tot de la New York Times – care a scris că a plâns în timp ce urmărea dezbaterea de la Lisabona”, mai scrie ziarul britanic. 

De asemenea, Joe Scarborough, gazda emisiunii Morning Joe de la MSNBC, „o emisiune pe care se știe că președintele o venerează”, a făcut un apel identic, subliniind că îl „iubește” pe Biden și că președinția lui a fost „un succes fără rezerve”.

Și site-ul Atlantic a publicat vineri șase articole, toate pledând pentru retragerea candidaturii lui Biden. 

Biden: „Nu mai dezbat la fel de bine ca înainte”, dar „știu cum să spun adevărul” 

La câteva ore după dezbatere, Biden a participat la un miting de campanie în Carolina de Nord. 

„Nu mai dezbat la fel de bine ca înainte”, a admis el, adăugând: „Știu cum să spun adevărul (…) Știu cum să fac această muncă. Știu – așa cum știu milioane de americani – că atunci când ești doborât, te ridici”. 

Mesajele de susținere publică pentru el au venit din partea unor personalități democrate precum Barack Obama, Bill și Hillary Clinton, vicepreședinta Kamala Harris și Gavin Newsom, guvernatorul Californiei.

Totuși, notează ziarul britanic, „este puțin probabil ca mesajele sfidător de pozitive să calmeze temerile care ajung până în eșaloanele superioare ale Partidului Democrat și chiar până la Casa Albă”. 

Potrivit publicațiai Politico, mai mulți oficiali din administrația de la Casa Albă au fost atât de demoralizați de dezbaterea de joi, încât au ales să lucreze de acasă a doua zi.

„Am fost cu toții un pic îngrijorați în legătură cu dezbaterea, dar nimeni nu a crezut că va fi atât de rău pe cât a fost. Atmosfera este foarte proastă. Oamenii se simt demoralizați”, a declarat un membru al personalului. 

„Valuri de panică în rândul mega-donatorilor democrați” 

Testul decisiv ar putea fi dacă această stare de spirit se va extinde și la donatorii democrați – o zonă sensibilă, având în vedere că Trump l-a depășit recent pe Biden în ceea ce privește strângerea de fonduri pentru campanie, după ce a fost în urmă luni întregi, mai subliniază The Guardian, care vorbește despre semne „deloc încurajatoare”. 

Asta în condițiile în care „dezbaterea a declanșat valuri de panică în rândul mega-donatorilor democrați din Silicon Valley, unde unii și-au trimis e-mailuri și mesaje despre cum să o convingă pe Jill Biden, prima doamnă, să își convingă soțul să nu candideze”. 

Cine l-ar putea înlocui pe Joe Biden în cursa electorală 

În acest context, se vorbește și despre posibilii înlocuitori ai lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. 

Cei doi candidați principali ar fi Kamala Harris și Gavin Newsom, însă ambii au puncte slabe. Harris, care ar fi prima femeie de culoare nominalizată de un partid principal pentru alegerile prezidențiale, este afectată de un nivel scăzut al ratei de aprobare, în timp ce mandatul lui Newsom ca guvernator al Californiei a fost criticat din cauza impozitelor ridicate, a creșterii numărului de persoane fără adăpost și a creșterii costurilor locuințelor.

Alte nume vehiculate sunt Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan, și Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei, ambii lideri ai unor state-cheie în care democrații trebuie să câștige pentru a păstra Casa Albă. 

De asemenea, a fost menționat guvernatorul statului Illinois, JB Pritzker, un miliardar moștenitor al averii lanțului hotelier Hyatt, care a atras atenția pentru atacurile sale acerbe la adresa lui Trump. 

În cazul în care Biden nu va fi convins să se retragă, există posibilitatea ca unul sau mai mulți candidați credibili să-și declare public intenția de a-l contesta, ceea ce ar putea muta puterea nominalizării către delegații de la convenția națională democrată din august, un eveniment de la care se aștepta aprobarea candidaturii lui Joe Biden. 

„Oricare dintre cele două scenarii ar necesita voință politică, însă niciunul nu este exagerat, potrivit comentatorilor experimentați”, mai precizează The Guardian.