Ciclonul Boris s-a abătut cu ploi torențiale asupra Austriei, iar peste 12 mii de persoane au fost evacuate în Republica Cehă. Mai multe râuri din centrul Europei s-au revărsat peste maluri, provocând inundaţii. Sunt cel puţin 15 morți şi numeroase oraşe sub ape. Polonia a mobilizat mii de soldați pentru a interveni în urma inundațiilor devastatoare, iar autoritățile urmează să decreteze stare de urgenț. Un oraș întreg urmează să fie evacuat după ce râul umflat care trece prin mijlocul localității a rupt două poduri.

Publicat:16.09.2024, 15:56

Orășelul Strone Śląjskie din sud-vestul Poloniei, cu 13 mii de locuitori, este practic sub apă după ce inundațiile au deteriorat un baraj de pe râul Morawka.

Râul umflat care trece prin mijlocul localității a rupt două poduri, iar acestea au rămas acum în albie și s-au transformat în baraje. De aceea, viiturile au început să intre cu forță pe străzi, și printre locuințe.

Apele au adus cu ele bușteni, scânduri și alte resturi. Torenții au trecut de ferestrele de la parterul clădirilor.

Provincia Klodzko de lângă granița cehă, a devenit locul celor mai grave inundații din Polonia.

În zonele afectate, 17.000 de oameni au rămas fără curent electric. În orașele de unde apa s-a retras au rămas în urmă drumuri distruse și cratere pe străzi

Zonele de frontieră dintre Cehia și Polonia au fost puternic afectate. Unele poduri s-au prăbușit și casele au fost distruse.

Orașul Jesenik din Republica Cehă a fost inundat, iar drumurile s-au transformat în râuri.

În Republica Cehă, a fost emis cod roșu de inundații în peste 70 de locuri din țară. Un baraj s-a rupt în regiunea Boemia de Sud, iar apa s-a revărsat şi a inundat oraşe şi sate aflate în aval.

Ploile torențiale au lovit și Austria, iar răurile s-au umflat.

Noaptea apa a intrat în mai multe orașe iar sirele au răsunat la primele ore ale dimineții.

Autostrada A1 în direcția Viena este complet sub apă și a trebuit să fie închisă.

Râul Viena, altfel liniștit, este de nerecunoscut acum.

„Înfricoșător, da! Ei bine, dacă te gândești la asta. Ce se mai poate întâmpla sau ce poate veni la noi este deja greu!’

O alertă majoră de protecție împotriva inundațiilor a fost declarată la Budapesta, deoarece nivelul apei Dunării continuă să crească. Conform prognozelor recente, râul este de așteptat să crească cu un metru zilnic începând de azi.

Se estimează că apa va atinge vârful în a doua jumătate a săptămâni, depășind posibil 8 metri. Ca răspuns la această creștere semnificativă, primarul Budapestei, a anunțat o alertă de protecție împotriva inundațiilor de gradul trei pentru toate tronsoanele râului, iar drumurile au fost închise ca măsură de precauție.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.