Ciclonul Boris s-a mutat în Italia. Acolo e cod roșu de ploi torențiale și inundații, iar oamenii sunt în alertă. Și nouă județe din estul României se află sub avertizare meteo de cod galben, în timp ce hidrologii anunță, din nou, că este un risc major de viituri pe râurile din Moldova, implicit în zonele afectate deja de potop. În același timp, în mai multe țări din Europa Centrală, autoritățile iau măsuri pentru a securiza malurile râurilor, inclusiv ale Dunării, fiind așteptate noi inundații.    

Publicat:19.09.2024, 19:55

Acest râu trece prin orașul Emilia-Romagna  din nordul Italiei. Acum el a ieșit din matcă și se revarsă pe străzi, iar apa ajunge deja în partea centrală a localității. Oficialii de acolo au ordonat evacuarea a circa o mie de oameni.

Nordul Italiei a intrat sub cod roșu de ploi și inundații odată ce pe teritoriu a intrat ciclonui Boris, care a provocat pagube majore și altor țări europene. De altfel 80 la sută dintre casele orașelului Lewin Brezki, din sud-vestul Poloniei, sunt sub ape. Localnicii au fost surprinși de ape.

„Copiii mei au pierdut totul. Ne-au spus că vor fi inundații, dar nimeni n-a crezut că va veni apă atât de multă.”

Bărcile și vehiculele amfibii ale armatei încă îi caută pe cei prinși de inundații în locuințe. O familie de refugiați ucraineni și-au pierdut casa pentru a doua oară.

„Este foarte greu, noi suntem adulți, dar cei mici ai mei își vor aminti toată viața prin ce au trecut.”

În orașul Nysa, tot în sud-vestul Poloniei, încă nu s-au retras apele după prima viitură, dar se așteaptă cu înfrigurare al doilea val de inundații, pentru că digurile de apărare ar putea ceda în orice moment. Zi și noapte, localnicii ajutați de soldați încearcă să consolideze digurile cu saci de nisip. Când jurnaliștii filmau cum oamenii își curăță casele de noroi s-a dat alarma.

Mulți s-au urcat în mașini, fugind spre zonele unde terenul este mai înalt.  Chiar dacă apele au continuat să crească, nu a fost o nouă viitură în acel moment. Dar localnicii se tem de tot ce poate fi mai rău.

„Apa a ajuns până la tavan (n.red- în casa noastră), deci nu cred că vom mai putea folosi nimic. Tot ce putem face este să aruncăm totul afară. Suntem pur și simplu neajutorați.”

Între timp cotele apelor Dunării cresc amenințător. La Bratislava, fluviul s-a revărsat inundând zone de-a lungul malurilor. Totuși, barierele anti-inundație au protejat până acum centrul istoric al capitalei slovace.

Ungaria a folosit armata pentru a consolida digurile de protecție de-a lungul Dunării, iar mii de voluntari au venit în ajutor, construind baricade din saci cu nisip pentru a proteja zeci de localități. Uniunea Europeană va oferi ajutor țărilor afectate de inundații: România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Austria și Polonia. Sprijinul va include hrana, adăposturile și infrastructura, dar și orice bun care nu ar fi putut fi asigurat, cum sunt de exemplu, pășunile. Banii vin din Fondul de Solidaritate.