Matthew Alan Livelsberger, bărbatul care a parcat o Tesla Cybertruck ce a explodat în fața Hotelului Trump din Las Vegas, era un soldat activ al forțelor speciale americane și s-a sinucis prin împușcare înainte de explozie, au declarat oficiali americani citați de BBC și CNN, conform hotnews.ro.
Patru oficiali americani au confirmat pentru CNN că Livelsberger a fost sergent-maior operațional în Forțele Speciale ale Armatei, mai cunoscute publicului larg drept „Beretele Verzi”. El era staționat în Germania, în cadrul Grupului 10 de Forțe Speciale, dar era în permisie în perioada sărbătorilor, potrivit oficialilor americani.
Comentariile acestora, făcute sub protecția anonimatului, vin în contextul în care forțele armate ale SUA s-au rezumat la a declara că Livelsberger se afla în permisie în momentul decesului, fără a preciza explicit că acesta a murit în explozia din Vegas.
Tatăl lui Livelsberger a declarat pentru CBS News că știa că fiul său se afla în statul Colorado pentru a-și vedea soția și fiica de opt luni. Acesta a spus că a vorbit ultima dată cu fiul său de Crăciun și că totul părea normal.
Șapte persoane au fost rănite când camioneta Tesla Cybertruck pe care Alan Livelsberger a umplut-o cu canistre de combustibil și materiale pirotehnice a explodat de Anul Nou în fața Hotelului Trump. Oficialii au declarat că toate persoanele care au primit îngrijiri medicale au suferit doar răni minore.
Camarazii și familia militarului sunt șocați de fapta sa
„Beretele Verzi” din care a făcut parte Livelsberger sunt considerate o forță de luptă de elită, specializată în război de gherilă și tactici asimetrice.
Un membru alt membru al familiei sale și un fost coleg din armată l-au descris pe Livelsberger ca pe un veteran de război extrem de decorat, a cărui experiență în forțele speciale și explozibili pare în contradicție cu un atac care nu a provocat victime și s-a bazat în parte pe artificii.
Aceștia au mai spus că Livelsberger avea un profund sentiment patriotic, mai ales față de președintele ales Donald Trump.
„Când președintele Trump era în funcție, (Livelsberger) comenta pe pagina lui de Facebook despre lucrurile pe care le spunea sau făcea președintele Trump sau despre cum ajuta armata”, a declarat pentru CNN un membru al familiei Livelsberger, care a dorit să rămână anonim. „Matt avea mult respect pentru domnul Trump, pur și simplu îl iubea”, a subliniat acesta.
Potrivit bazei de date de înregistrare a alegătorilor din Colorado, Livelsberger nu era afiliat vreunui partid politic.
Un fost coleg al lui Livelsberger subliniază că acesta era un militar extrem de abil
Un coleg din „Beretele Verzi”, care a servit alături de Livelsberger în Afganistan, a spus că o parte esențială a misiunii lor era să demonteze o rețea de forțe afiliate talibanilor, care detonau mașini-capcană în Kabul și în împrejurimi.
Același coleg din armată s-a declarat șocat de incidentul din Las Vegas, mai ales având în vedere serviciul impresionant al lui Livelsberger: un membru al „Beretelor Verzi” cu expertiză în explozibili, comunicații, IT și vehicule aeriene tactice fără pilot.
Soldatul, care spune că a păstrat legătura cu Livelsberger după ce au fost desfășurați în misiuni diferite, a declarat că nu își poate da seama dacă explozia camionetei Cybetruck a fost în vreun fel inspirată de tipul de atacuri pe care unitatea lor le-a văzut frecvent în Afganistan.
Cadavrul lui Livelsberger, în vârstă de 37 de ani, a fost identificat de Poliția din Las Vegas, care a spus de asemenea că militarul a închiriat camioneta a condus-o pe o distanță de aproape 1.300 de kilometri până la hotelul din Nevada în dimineața exploziei.
Conform Biroului Medicilor Legiști din Clark County, cauza morții lui Livelsberger a fost sinuciderea prin împușcare.
Cum a ajuns bărbatul cu o Tesla Cybertruck până în fața Hotelului Trump
Livelsberger a condus Cybertruck-ul în oraș miercuri dimineață, cu mai puțin de două ore înainte de detonare, potrivit poliției. Parcat în fața hotelului, lângă o intrare din sticlă, vehiculul a început să scoată fum și apoi a explodat.
Autoritățile din Las Vegas au declarat că structura camionetei produse de Tesla a ajutat la limitarea exploziei, redirecționând forța vertical, în loc de orizontal. Ușile și ferestrele de sticlă din apropierea hotelului nu s-au spart în urma deflagrației.
Autoritățile americane nu au stabilit încă un mobil pentru fapta comisă de militar.
„Sunt confortabil să îl clasific (n.r. incidentul) drept o sinucidere urmată de o explozie”, a declarat însă șeriful din Las Vegas, Kevin McMahill, în cadrul unei conferințe de presă joi.
Acesta a precizat că anchetatorii au recuperat din vehiculul carbonizat un act de identitate militar, un pașaport, două pistoale semi-automate, artificii, un iPhone, un ceas smart și mai multe carduri de credit pe numele lui Livelsberger.
Livelsberger a fost identificat în baza actelor de identitate și tatuajelor
Șeriful a precizat de asemenea că trupul din vehicul, ars dincolo de posibilitatea de identificare vizuală, prezenta o rană de glonț auto-provocată la cap. McMahill a arătat însă că pe cadavru au fost identificate două tatuaje care se potrivesc cu cele ale lui Livelsberger.
Originar din Colorado Springs, Livelsberger a închiriat camioneta Cybertruck pe 28 decembrie, în orașul Denver.
Poliția a reușit să-i urmărească traseul folosind o serie de fotografii realizate pe drumul dintre Denver, oraș aflat în statul Colorado, și Las Vegas, faimosul oraș al cazinourilor din statul Nevada.
Tehnologia de identificare a Tesla a permis de asemenea cartografierea opririlor lui pe traseul său. Acesta a fost singura persoană observată la bordul vehiculului.
O paralelă cu atacul sângeros din New Orleans
Șeriful McMahill a spus că există mai multe paralele, dar nicio legătură definitivă, între suspectul din incidentul din Las Vegas și atacul cu camionetă ce a avut loc de Anul Nou în New Orleans, soldat cu 14 victime.
Ambii suspecți au servit la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, deși nu există dovezi că ar fi servit în aceeași unitate sau în aceeași perioadă.
De asemenea, ambii au participat la misiuni în Afganistan în 2009, dar nu există dovezi că ar fi fost desfășurați în aceeași regiune sau unitate.
McMahill a precizat de asemenea că ambii militari au utilizat platforma de închiriere Turo pentru vehiculele implicate în incidente.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.