Conflictul din Ucraina i-a permis sefului imprevizibil al gruparii paramilitare Wagner sa se impuna ca un jucator de top in Rusia. Dar facand apel la o revolta impotriva statului major, Evgheni Prigojin a trecut Rubiconul, scrie AFP, facand referire la posibila declansare a unui razboi civil, scrie hotnews.ro.
Impetuosul miliardar, cu capul ras si trasaturi dure, a acuzat vineri armata rusa ca a bombardat bazele grupului sau Wagner la cererea ministrului Apararii, Serghei Soigu, pe care a jurat sa-l „opreasca” cu forta militara.
Pretinzand ca are „25.000” de combatanti, liderul mercenarilor Wagner, in varsta de 62 de ani, a facut apel la armata si populatia rusa sa i se alature, spunand in acelasi timp ca ce face el nu este „lovitura de stat militara”.
In urma declaratiilor sale, puternicele servicii de securitate ruse au deschis un dosar penal impotriva lui pentru pentru „apel la revolta armata”, acuzatie grava care, teoretic, l-ar putea trimite mult timp dupa gratii.
Dar nimic nu este sigur cand vine vorba de Prigojin, cu istoricul sau de maestru in arta provocarii si a schimbarilor de situatii.
„Inca trebuie sa intelegem ce se intampla”, noteaza analistul independent rus Tatiana Stanovaia, pentru care autoritatile „cauta poate sa-l scoata pe Prigojin din joc, cu participarea activa a acestuia din urma”.
"Pentru FSB si personal, este clar o paine binecuvantata. Cel putin, Prigojin va primi o lovitura in cap", adauga ea.
Prigojin, maestrul provocarilor si traseul sau de la omul din umbra la imaginea ofensivei ruse
Conflictul din Ucraina parea sa fi oferit o oportunitate de aur omului de afaceri de a iesi din conul de umbra in care a activat ani de zile, pentru a se afirma in sfarsit ca un jucator de top in Rusia.
In mai 2023, dupa luni de lupte grele si sangeroase, Prigojin a obtinut consacrarea pretinzand capturarea de catre Wagner a orasului Bahmut (estul Ucrainei), sarbatorind o victorie rara pentru fortele ruse pe campul de lupta.
Dar tot in aceasta lupta au crescut si tensiunile cu statul major: Prigojin a acuzat conducerea armata a Kremlinului ca nu i-a sprijinit compania de luptatori cu munitie, iar videoclipurile in care ii insulta pe comandantii rusi s-au inmultit.
De neconceput pentru oricine altcineva din Rusia, intr-un context de represiune totala.
Parcursul lui de la omul din umbra la lumina victoriei de pe front a inceput in septembrie, cand armata rusa a suferit recul dupa recul in Ucraina, o umilire pentru razboinicii rusi.
Un punct de cotitura a avut loc cand, pentru prima data, a recunoscut ca este intr-adevar fondatorul gruparii paramilitare Wagner, activa in Ucraina, in Siria, dar si in Africa, si a postat in lider.
„Acesti baieti, eroi, au aparat poporul sirian, alte popoare din tarile arabe, saracii africani si latino-americani, au devenit un stalp al patriei noastre”, sustine el.
In octombrie, el instaleaza -o cladire de sticla din Sankt Petersburg (nord-vest) sediul „societatii militare private Wagner”.
Maestru al provocarilor, el a publicat in februarie un videoclip care il arata la bordul unui avion de razboi propunandu-i presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sa decida soarta lui Bahmut in timpul unui duel aerian.
Drumul de la inchisoare pana la fondarea grupului Wagner
Pentru a se dota cu o armata care sa corespunda ambitiilor sale, Prigojin, originar - ca presedintele rus Vladirmir Putin - din Sankt Petersburg, recruteaza mii de prizonieri pentru a lupta in Ucraina, in schimbul unei amnistii.
Evgheni Prigojin cunoaste foarte bine lumea inchisorii, petrecand el insusi noua ani in detentie in epoca sovietica pentru infractiuni de drept comun.
A fost eliberat in 1990, cand URSS se prabusea si a infiintat o afacere de succes cu hot-dog.a
Apoi si-a deschis un restaurant de lux care a devenit unul dintre cele mai populare din Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin a cunoscut, in paralel, propria sa ascensiune politica.
Dupa ce Vladimir Putin a devenit presedinte in 2000, firma sa de catering a avut contracte cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de „bucatarul lui Putin” si reputatia de a fi devenit miliardar datorita contractelor publice.
Acesti bani i-ar fi folosit, asadar, pentru a fonda Wagner, o armata privata compusa initial din veterani ai armatei ruse si ai serviciilor speciale.
In 2018, in timp ce acest grup, deja observat in Ucraina, Siria si Libia, era suspectat ca opereaza in Africa, trei jurnalisti rusi care investigau afacerile companiei paramilitare sunt ucisi in Republica Centrafricana.
Omul nemilos condus de „fiorul justitiarului”
Prigojin si-a castigat reputatia de a fi cel mai crud comandant dintre cei care conduc invazia sinistra a Rusiei. El a parut sa aprobe tacit o inregistrare video care arata uciderea, cu un baros, a unui dezertor Wagner care, aparent, fusese predat inapoi de ucraineni in cadrul unui schimb de prizonieri. "O moarte de caine pentru un caine", a comentat Prigojin la acea vreme.
In incercarea de a-i reconstitui povestea, The Guardian a vorbit cu multe persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor si multe dintre ele au solicitat anonimatul. Din aceste conversatii reiese imaginea unui intrigant nemilos, care, servil cu superiorii si tiranic cu subalternii, a urcat in varful ierarhiei sociale.
"Este motivat si talentat si nu se va da inapoi de la nimic pentru a obtine ceea ce vrea", a declarat un om de afaceri care l-a cunoscut pe Prigojin in anii 1990.
Pentru Prigojin, spun cei care il cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, desi are acum si bani, si putere. In schimb, spun ei, el este condus de fiorul justitiarului, de convingerea ca lupta impotriva elitelor corupte in numele omului de rand si de dorinta de a-si zdrobi rivalii.
"Se pare ca se bucura de procesul in sine, nu doar de rezultatul final", a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii.
De-a lungul anilor, Prigojin si-a facut o multtime de dusmani: fosti parteneri de afaceri care s-au simtit inselati, generali ai armatei pe care i-a criticat ca sunt doar niste birocrati si oficiali de top din domeniul securitatii care se tem ca are ambitii de a prelua puterea politica.
Cum a ajuns Prigojin la inchisoare
Evgheni PrigoJin s-a nascut in Leningrad (in prezent Sankt Petersburg), in 1961, la noua ani dupa Putin. Tatal sau a murit cand era mic. Mama sa a lucrat intr-un spital, dupa cum a declarat Prigojin. Tanarul Prigojin a fost trimis la o scoala sportiva, unde activitatile zilnice implicau adesea ore intregi de schi fond.
Nu a reusit sa devina un sportiv profesionist, iar dupa ce a terminat scoala a intrat in anturajul unor infractori marunti. Documente datand din 1981, obtinute de la un tribunal, vazute de The Guardian si prezentate in premiera de site-ul rus independent de investigatii Meduza, ii spun povestea.
Intr-o seara din martie 1980, in ultimii ani ai guvernarii liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci in varsta de 18 ani, si trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul noptii si au observat o femeie care mergea singura pe o strada intunecata.
Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atentia femeii cerandu-i o tigara. In timp ce aceasta a vrut sa-si deschida poseta, Prigojin s-a strecurat in spatele ei si a apucat-o de gat, strangand-o pana cand si-a pierdut cunostinta. Apoi, prietenul sau i-a luat pantofii, in timp ce Prigojin i-a scos cu indemanare cerceii de aur si i-a bagat in buzunar. Cei patru au disparut apoi luand-o la fuga si lasand-o pe femeie intinsa pe strada.
Instanta a constatat ca acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin si prietenii sai le-au comis in Sankt Petersburg pe o perioada de cateva luni.
A fost condamnat la 13 ani de inchisoare si si-a petrecut restul deceniului in spatele gratiilor, ratand moartea lui Brejnev si perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat in 1990, cand Uniunea Sovietica se afla in agonie.
Citeste mai multe aici despre cum l-a cunoscut pe Putin, dar si cum seful Wagner povesteste despre inceputurile sale in afacerea cu hot-dog.