Coreea de Nord va adopta strategia sa "cea mai dură" faţă de SUA, pe care le acuză că sunt ţara "cea mai reacţionară" din lume, a transmis duminică agenţia de presă KCNA, după încheierea unei importante reuniuni a partidului puterii, informează AFP, conform stirileprotv.ro.

Publicat:29.12.2024, 11:32

Această mare adunare a Partidului Muncitorilor, prezidată de Kim Jong Un, s-a derulat de luni până vineri, potrivit KCNA, înainte de Anul Nou, marcat în mod tradiţional de o alocuţiune a liderului nord-coreean.

"SUA sunt ţara cea mai reacţionară, care consideră anticomunismul ca fiind politica sa de stat invariabilă", a transmis media oficială, într-un raport în engleză asupra discuţiilor.

Partidul a criticat de asemenea relaţiile din ce în ce mai strânse între Coreea de Sud vecină, Japonia şi SUA, estimând că aceşti parteneri au devenit "un bloc militar nuclear în scopuri de agresiune".

El a calificat de asemenea Coreea de Sud drept "avanpostul anti-comunist al SUA" în regiune, în condiţiile în care regimul nord-coreean este construit pe această ideologie.

În faţa acestei situaţii, Kim Jong Un şi-a "clarificat" strategia care trebuie adoptată pentru a pune în aplicare "contramăsura anti-SUA cea mai dură, care să fie lansată de o manieră agresivă", a relatat KCNA, fără alte detalii.

Acest tip de congres al Partidului Muncitorilor, precum şi discursul lui Kim adresat responsabililor nord-coreeni, servesc în general Phenianului drept tribună pentru anunţuri de politică majore.

Pheninanul, gata să-și întărească relațiile cu "țările prietene"

Coreea de Nord se opune ferm SUA şi îi critică în mod regulat pe liderii Coreei de Sud, acuzându-i că sunt "marionetele" americanilor. Phenianul se apropie în schimb de Rusia, cu care a semnat în iunie un pact de apărare reciprocă intrat în vigoare la începutul acestei luni.

De altfel, în timpul reuniunii, membrii partidului puterii au îndemnat la întărirea relaţiilor cu "ţările prietene".

Phenianul şi Moscova şi-au întărit legăturile după ce aceasta din urmă a declanşat un război împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

SUA şi aliaţii majori au denunţat un "sprijin direct" al Coreei de Nord pentru Rusia, estimând că aceasta constituie o "extindere periculoasă" a conflictului.

Phenianul este acuzat că furnizează trupe şi material militar Moscovei, Occidentul fiind îngrijorat că Rusia i-ar putea oferi în schimb Coreei de Nord asistenţă economică şi tehnologică.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.