Rebeliunea armata a gruparii militare Wagner in Rusia s-a incheiat brusc, asa cum a si inceput, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:25.06.2023, 08:10

Dupa o zi in care au inaintat spre Moscova, coloanele mercenarilor rusi au fost oprite si intoarse din drum de Evgheni Prigojin, la finalul unor negocieri intense cu liderul belarus Lukashenko.

La fel de neasteptat, conditiile nu sunt deloc favorabile gruparii Wagner: Prigojin trebuie sa mearga in exil in Belarus, in timp ce mercenarii care nu au participat la rebeliune pot sa semneze contracte cu Ministerul rus al Apararii. Ceilati... sunt doar iertati.

In plus, se pare ca Prigojin nu a obtinut nici eliminarea Ministrului Apararii, Serghei Soigu, unul dintre scopurile principale ale actiunii sale.

Liderul gruparii Wagner, Evgheni Prigojin, a facut surprinzatorul anunt in jurul orei 20 si 30 de minute. Atunci, unitatile Wagner erau deja intrate in regiunea Moscova, la aproximativ 200 de kilometri de Kremlin. Drumul convoaielor era blocat de unitati ale politiei moscovite, slab pregatite si cu echipamente modeste, care nu ar fi avut nicio sansa in fata experimentatilor mercenari Wagner. Decizia lui Prigojin a fost cu atat mai surprinzatoare.

Evgheni Prigojin, seful gruparii Wagner: „A venit momentul cand ar putea avea loc varsare de sange. Constienti de toata responsabilitatea pe care am avea-o pentru varsarea de sange rusesc, de ambele tabere, am decis sa intoarcem convoaiele si sa revenim in tabere, conform planului."

In localitatile ocupate de militantii Wagner au inceput pregatirile de plecare. In Rostov, vestea a fost primita cu bucurie pe strazi. Localnici s-au imbratisat cu mercenarii, au aplaudat si au facut poze alaturi de ei.

Din putinele informatii existente, Evgheni Prigojin ar fi negociat ore intregi cu liderul belarus Alexandr Lukasenko o metoda de a pune capat rebeliunii si marsului spre Moscova. Dar concesiile obtinute par mult sub ceea ce si-ar fi dorit Prigojin.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului: „Vreti sa stiti ce se va intampla cu Evgheni Prigojin? Dosarul penal deschis pe numele lui va fi inchis, iar el va pleca in Belarus."

Se pare ca Prigojin nu ar fi obtinut schimbarea din functie a ministrului Apararii, Serghei Soigu, si a sefului de stat major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov - tocmai motivul pentru care liderul Wagner ar fi declansat insurectia.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului: „Aceste probleme sunt prerogativul exclusiv al comandantului suprem (Putin), potrivit Constitutiei Federatiei Ruse, si din acest motiv ar fi fost greu ca asemenea subiecte sa fie discutate in timpul negocierilor."

Cat despre mercenarii Wagner... acestia se vor intoarce in taberele lor. Cei care vor dori, vor putea sa incheie contracte cu Ministerul Apararii. Este vorba despre cei care nu au luat parte la acest mars.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului: „Cat despre ceilalti luptatori, nimeni nu o sa-i traga la raspundere, tinand cont de meritele lor de pe front. Am avut mereu respect pentru actele lor de eroism si le vom pastra mereu acest respect."

De cealalta parte, Prigojin s-a declarat satisfacut de rezultatele operatiunii sale.

Evgheni Prigojin, seful gruparii Wagner: „Au vrut sa desfiinteze gruparea Wagner. Am plecat in "marsul pentru justitie" pe 23 iunie. In 24 de ore, am ajuns pana la 200 de kilometri de Moscova. In tot acest timp, nu am pierdut nicio picatura din sangele razboinicilor nostri."

In acest timp, pe soselele spre Moscova, angajatii de la drumuri au inceput deja sa repare sparturile facute in asfalt cu doar cateva ore inainte, ca sa impiedice inaintarea blindatelor Wagner. Iar unitatile desfasurate de ministerul de interne de la Moscova au fost retrase in baze. Pe strazile capitalei ruse, unii spun ca nici nu au luat in seama evenimentele de sambata.

Localnic: „Habar nu am (ce s-a intamplat). Am stat departe de stiri. Incerc sa nu ma uit, tin la sanatatea mea mintala.”
Reporter: „Inseamna ca nici nu stiti ce s-a intamplat astazi?”
Localnic: „Am aflat de la voi ca (Prigojin) a trimis trupe. Din nefericire, am aflat si ca nu sunt trupe mai deloc in fata lui. Sau, poate, din fericire."

Altii... au criticat initiativa lui Prigojin.

Localnic: „Mi-a placut ce spunea inainte si ceea ce facea, dar consider ca ceea ce a facut acum e tradare, pentru ca s-a ridicat impotriva noastra in asemenea vremuri. Cred ca e ceva gresit si ca e vorba doar despre ambitiile sale politice personale."

Desfasurarea evenimentelor e cu atat mai surprinzatoare cu cat... cu cateva ore inainte, militantii Wagner au avut mai multe ciocniri cu armata rusa. Mai multe elicoptere de asalt, un avion de bombardament si unul de transport au fost distruse de militantii Wagner. Iar presedintele Putin facea declaratii extrem de dure, care nu mai lasau loc de impacare intre Kremlin si gruparea Wagner.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: „Ma adresez celor care, prin inselaciune ori amenintari, s-au lasat tarati in aventura criminala a razmeritei armate. Vom apara poporul si statul de orice amenintari, inclusiv de tradare interna. Pentru ca avem de-a face cu o tradare. Ambitii exorbitante si interese personale au dus la aceasta tradare."

Mesajul lui Putin era adresat vechiului sau prieten si tovaras in faradelegi, Evgheni Prigojin. Care i-a raspuns insa direct si sfidator, fapt de neconceput pentru societatea rusa, sufocata de represiune si autocenzura.

Evgheni Prigojin, seful gruparii Wagner: „Despre tradarea de patrie, presedintele se insala profund. Noi suntem patrioti ai Rusiei! Am luptat si luptam si acum pentru Rusia. Si nimeni nu are de gand – asa cum au cerut presedintele, FSB sau oricine altcineva – sa-si recunoasca vreo vinovatie, pentru ca nu vrem ca tara noastra sa mai traiasca in coruptie, minciuna si birocratie."

Toata povestea cu asa-zisa rebeliune a afectat si mai mult imaginea lui Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei: „Omul de la Kremlin este, evident, foarte fricos si se ascunde, probabil, pe undeva. Sunt sigur ca nu mai este in Moscova. Da telefoane, cere lucruri... Dar stie de ce se teme, pentru ca el singur a dat nastere acestei amenintari."

Marsul mercenarilor Wagner a provocat panica la Kremlin. Mai multi oligarhi si chiar unul dintre prim-ministrii adjuncti au fugit sambata din tara. In afara Rusiei, Polonia si-a pus fortele armate in alerta, in timp ce Estonia si Letonia au intarit securitatea la granite.