Jurnaliștii publicației Politico au venit în România unde au mers în localitatea Mihail Kogălniceanu, cunoscută pentru găzduirea unei baze militare NATO, dar care în 24 noiembrie 2024 a votat în favoarea lui Călin Georgescu, un candidat care și-a manifestat public simpatia pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie hotnews.ro.

Publicat:23.12.2024, 12:23

„Georgescu a fost un sceptic al vaccinurilor. Campania sa s-a opus extinderii drepturilor LGBTQ+ și, la fel ca Putin, iubește judo-ul. El și-a exprimat admirația pentru liderul pro-german al României din al Doilea Război Mondial, Ion Antonescu, care a dus la îndeplinire Holocaustul, și a fost susținut de grupuri neo-legionare cu rădăcini în Garda de Fier, organizația paramilitară fascistă din anii 1930”, este descrierea pe care i-o face publicația.

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale a provocat „o criză a încrederii” în rândul clasei politice, dar ea a fost anulată de Curtea Constituțională după ce președintele Klaus Iohannis a publicat documente secrete care atestă că votul a fost compromis de un atac „hibrid” probabil susținut de Rusia și de o vastă operațiune de influență pe TikTok.

„Oamenii au dezvoltat această idee că totul este oricum manipulat, totul se decide în spatele ușilor închise și ceea ce vezi și pe cine votezi este mult mai puțin important”, spune, pentru Politico, Oana Popescu-Zamfir, director al GlobalFocus Center, un think tank de politică externă și securitate din București. „Percepția oamenilor este că viața și instituțiile politice sunt dominate de aceste rețele obscure de interese … Cred că, în mare măsură, această percepție este corectă”.

Publicația amintește că documentele declasificate în urma ședinței CSAT au arătat că alegerile au fost ținta unui atac „hibrid” din partea Moscovei și că mesajele antioccidentale ale lui Georgescu au fost amplificate de o armată de 25.000 de conturi TikTok care a intrat în acțiune în ultimul moment pentru a-i galvaniza pe susținătorii săi. De asemenea, acestea pun la îndoială legalitatea finanțării campaniei sale.

Printr-o decizie unanimă, Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele alegerilor, invocând nereguli în primul tur, și a ridicat probleme privind finanțarea campaniei electorale.

Pentru observatorii externi care se temeau că România este pe cale să imite Ungaria și să aleagă un alt simpatizant al Kremlinului în stilul lui Viktor Orbán, anularea a fost un semn binevenit de rațiune, afirmă Politico. Cu toate acestea, în România, șocul inițial provocat de o măsură atât de draconică a cedat curând locul cinismului.

„Corupția este peste tot”

„Cred că Georgescu este o altă marionetă a unei părți foarte rele a culturii noastre în acest moment”, a declarat Miruna Parasca, o arhitectă în vârstă de 26 de ani, pentru Politico. Dar anularea alegerilor „nu a fost bună”, mai ales pentru cei care l-au susținut.

„Cea mai bună cale democratică era să continuăm cu alegerile”, a spus ea. „Ne alegem președintele, așa că oamenii au dreptul să aleagă”. Lucrul „trist” pentru România este că nu au existat candidați mai buni care să fie prezentați alegătorilor. „Corupția este peste tot”, a spus ea.

Acest sentiment – că întreaga clasă politică este dubioasă – este unul comun, remarcă Politico. Este cu atât mai condamnabil cu cât este exprimat nu cu furie, ci cu resemnare. Publicația subliniază că, deși România a aderat la UE în 2007, în ochii unora dintre români, beneficiile aduse de apartenența la blocul comunitar nu au fost pe deplin realizate, corupția și incompetența politică continuând, iar inegalitatea agravându-se.

„Ne-am păcălit singuri”, a declarat Popescu-Zamfir, care, împreună cu colegii săi, și-a petrecut ultimii ani trăgând un semnal de alarmă cu privire la faptul că sprijinul pentru politica externă de orientare occidentală în România se află pe un teren „șubred” și nu se mai poate baza pe „o majoritate semnificativă”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508