Trupele israeliene l-au vânat de mai bine de un an pe liderul Hamas, care a dispărut în Gaza la scurt timp după ce a organizat atacurile din 7 octombrie, scrie hotnews.ro

Publicat:18.10.2024, 05:16

Se spune că Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, și-a petrecut o mare parte din timp ascunzându-se în tunelurile de sub Fâșie, împreună cu un grup de bodyguarzi și un „scut uman” de ostatici capturați din Israel, potrivit BBC.

În cele din urmă, el și-a găsit sfârșitul într-o întâlnire întâmplătoare cu o patrulă israeliană în sudul Gazei. Nu s-au găsit ostatici.

Iată ce știm până acum despre uciderea lui Sinwar.

Forțele de Apărare Israelului spun că o unitate din Brigada 828 Bislamach patrula miercuri în Tal al-Sultan, o zonă din Rafah.

Trei militanți au fost identificați și urmăriți cu ajutorul dronelor de trupele israeliene. Toți au fost eliminați.

În acea etapă nimic nu părea deosebit. Soldații israelieni au plecat și nu s-au întors la fața locului decât joi dimineață.

Atunci, pe măsură ce morții au fost inspectați, s-a descoperit că unul dintre cadavre semăna izbitor cu liderul Hamas.

Cadavrul a rămas însă acolo, dar o parte dintr-un deget a fost îndepărtată și trimisă în Israel pentru testare.

Trupul său a fost în cele din urmă extras și adus în Israel mai târziu în acea zi.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că forțele sale „nu știau că este acolo, dar am continuat să operam”.

El a spus că trupele sale i-au identificat pe cei trei bărbați care alergau din casă în casă, mai întâi împreună după care fiecare separat și i-au implicat înainte de a se despărți.

Bărbatul identificat de atunci ca Sinwar „a alergat singur și a intrat într-una dintre clădiri” și a fost ucis după ce a fost localizat cu o dronă.

Niciunul dintre ostaticii despre care se credea că Sinwar îi folosea ca scut uman nu era prezent, ceea ce indică ori faptul că încerca să se miște neobservat, ori că pierduse mai mulți dintre cei care îl protejau.

Yoav Gallant, ministrul apărării al Israelului, a declarat: „Sinwar a murit fugar și persecutat – nu a murit ca comandant, ci ca cineva căruia îi pasă doar de el însuși. Acesta este un mesaj clar pentru toți inamicii noștri.”

Imaginile cu dronă difuzate de armata israeliană joi târziu arată ultimele momente ale lui Sinwar înainte de a fi ucis.

Videoclipul pare să fie filmat de la o dronă care zboară prin fereastra deschisă a unei clădiri în mare parte distruse.

Se apropie de un bărbat, cu capul acoperit, așezat într-un fotoliu la primul etaj al unei case care este plină de moloz.

Bărbatul, care pare a fi rănit, aruncă apoi ceea ce pare a fi un băț în dronă și videoclipul se termină.

Israelul a anunțat pentru prima dată că „investighează posibilitatea” ca Sinwar să fi fost ucis în Gaza joi după-amiază.

La câteva minute de la anunț, imagini postate pe rețelele de socializare au arătat cadavrul unui bărbat cu trăsături foarte asemănătoare cu liderul Hamas, care suferise răni la cap.

Cu toate acestea, oficialii au avertizat „în această etapă” că nu pot confirma identitatea niciunuia dintre cei trei bărbați uciși.

Puțin mai târziu, surse israeliene au declarat că israelienii sunt „din ce în ce mai încrezători” că l-au ucis. Cu toate acestea, ei au precizat că mai trebuie efectuate teste înainte ca decesul să poată fi confirmat.

Aceste teste nu au durat mult. Până joi seară, Israelul a anunțat că au fost finalizate și că Sinwar a fost confirmat „eliminat”.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a spus că „forțele răului” au primit „o lovitură”, dar a avertizat că războiul din Gaza nu s-a terminat”.

Deși Sinwar nu a fost ucis în timpul unei operațiuni țintite, IDF a spus că operează timp de săptămâni în zone în care informațiile au indicat prezența lui.

Pe scurt, forțele israeliene restrânseseră locația aspră a lui Sinwar până la sudul orașului Rafah unde căutările s-au intensificat.

Sinwar fugea de mai bine de un an. Fără îndoială, a simțit creșterea presiunii israeliene pe măsură ce alți lideri Hamas, precum Mohammad Dief și Ismail Haniyeh, au fost uciși.

Scop major, dar nu final

Uciderea lui Sinwar a fost un obiectiv major pentru Israel, dar sfârşitul lui nu pune capăt războiului din Gaza.

Netanyahu a insistat că războiul va continua – nu în ultimul rând pentru a salva cei 101 ostatici încă deținuți de Hamas.

„Dragilor familii de ostatici, le spun: acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forța până când toți cei dragi voștri, cei dragi noștri, vor fi acasă”.

În Israel, familiile de ostatici au spus că speră să se ajungă acum la o încetare a focului care să-i aducă acasă pe captivi.