Bateriile stațiilor walkie-talkie utilizate de gruparea armată libaneză Hezbollah care au explodat săptămâna aceasta conțineau un compus extrem de exploziv, tetranitrat de pentaeritritol, a declarat pentru Reuters o sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului. Modul în care materialul exploziv a fost integrat în pachetul de baterii l-a făcut extrem de dificil de detectat, a declarat sursa citată, transmite digi24.ro.
Sute de stații walkie-talkie utilizate de Hezbollah au explodat miercuri, la o zi după ce mii de pagere ale grupării au fost detonate in Liban. Fotografiile cu stațiile radio care au explodat arătau etichete pe care scria „ICOM” și „made in Japan”. Icom a declarat că a încetat producția modelelor de radio identificate în atac în urmă cu un deceniu și că majoritatea celor aflate încă în vânzare erau contrafăcute.
Yoshiki Enomoto, directorul general al diviziei de securitate și comerț a Icom, a declarat pentru Reuters că este posibil ca un dispozitiv Icom mai vechi să fi fost modificat pentru a face o bombă. Acum, principala ipotză este că în stațiile walkie-talkie a fost pus tetranitrat de pentaeritritol, cunoscut și sub denumirea de PENT, pentil, PENTA, TEN, corpent sau pentrit.
Directorul Icom a mai spus, pentru televiziunea japoneză Fuji TV, că este mult mai probabil ca explozibilul să fi fost amplasat în acumulatorul detașabil, deoarece ar fi fost dificil să se introducă un dispozitiv exploziv în compartimentul principal al walkie-talkie-ului, unde componentele electronice sunt îngrămădite și nu este spațiu liber. Sursa libaneză a declarat că exploziile au avut loc chiar și în cazurile în care bateria a fost separată de restul dispozitivului.
O sursă de securitate libaneză a declarat anterior pentru Reuters că pagerele au fost implantate cu explozibili greu de detectat.
O altă sursă de securitate a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în aparate, aparent cu luni înainte de explozii.