Mai multe inregistrari video aparute joi si vineri pe retelele de socializare arata cum decurge mobilizarea partiala in Rusia: barbati beti au inceput sa se ia la bataie, preotii binecuvanteaza noii recruti, in timp ce un cercetator este ingrijorat de epurarea etnica a unor regiuni.

Ultimul update: 23.09.2022, 14:22 Publicat:23.09.2022, 14:20

Mai multe inregistrari video aparute joi si vineri pe retelele de socializare arata cum decurge mobilizarea partiala in Rusia: barbati beti au inceput sa se ia la bataie, preotii binecuvanteaza noii recruti, in timp ce un cercetator este ingrijorat de epurarea etnica a unor regiuni.

Acesta noteaza ironic ca Orientul Indepartat Rus a raportat deja primele victime in randul barbatilor mobilizati. „Nici macar n-am ajuns si un barbat are deja un atac cerebral”, afirma cel care a filmat scena.

„Intre timp, a durat doar cateva ore pentru ca un alt grup de rusi mobilizati sa se imbete crite. 'Pentru ce mergem? Unde mergem? Dracu' stie!'”, ii citeaza Gicza pe unul dintre barbatii rusi din inregistrare.

O alta inregistrare filmata in localitatea Yuzhno-Kurilsk din regiunea Sahalin arata ca unii dintre barbatii mobilizati s-au luat la bataie pe fondul consumului de alcool.

Amintim insa ca, in pofida acestor inregistrari, primele imagini video aparute cu mobilizarea in Rusia au surprins momente dramatice, cu barbati cu lacrimi in ochi luandu-si ramas bun de la sotiile si copiii lor.

Dupa barbati beti, preoti cu apa sfintita la mobilizarea din Rusia
O inregistrare video separata distribuita de jurnalistul Francis Scarr de la BBC arata un preot binecuvantand recrutii in timp ce ii stropeste cu apa sfintita in orasul Lipetk din vestul Rusiei. In mod interesant, aceasta inregistrare arata ca de data aceasta ministerul Apararii de la Moscova pare sa fi extins efortul de recrutare si in vestul Rusiei.

Patriarhul Kirill al Rusiei a afirmat intr-un mesaj transmis dupa decretarea mobilizarii miercuri ca rusii care merg la razboi nu ar trebui considerati inamici.

„Stim pericolul care planeaza asupra poporului ucrainean, pe care ei (occidentalii) incearca sa il transforme, sa ii desprinda de trupul sfant unit al rusilor intr-un stat ostil fata de insisi rusi, ostil fata de Rusia”, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cu toate acestea, el a adaugat ca „este important ca inimile noastre sa nu dezvolte simtamantul ca in Ucraina exista un dusman”.

O alta inregistrare redistribuita de Scarr prezinta cazul unui barbat in varsta de 63 de ani care spune ca a fost mobilizat in regiunea Volgograd, desi sufera de diabet. Locotenent-colonelul Alexandr Iermolaev afirma ca sufera si de ischemie cerebrala si ca a fost declarat apt pentru armata de un medic militar desi nu i-au fost facute niciun fel de analize.

Cazul unui IT-ist din Moscova care de asemenea a fost mobilizat in conditii dubioase s-a viralizat pe retelele de socializare rusesti, autoritatile militare decizand in cele din urma amanarea incorporarii sale.

Suspiciuni de epurare etnica in Orientul Indepartat Rus
O inregistrare distribuita de cercetatorul Kamil Galeev de la Wilson Center arata un sir lung de barbati care asteapta sa urce la bordul unui avion, acesta notand ca mobilizarea ordonata de Vladimir Putin miercuri arata asimetric: ea este totala in unele regiuni izolate, in special in cele in care se afla minoritati etnice, si partiala in orasele mari, mai ales Moscova si Sankt Petersburg.

Galeev, un jurnalist care s-a nascut in Rusia dar locuieste acum in Statele Unite, afirma ca, desi deocamdata nu exista suficiente date concrete, modul in care este implementata mobilizarea partiala ar putea avea elemente de „purificare etnica”.

Cercetatorul de la Wilson Center a vorbit si anterior despre acest lucru, speculand ca unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin nu este ingrijorat de pierderile grele inregistrate de bureati, daghestanezi, tuvani si alte minoritati tine de faptul ca numarul mare de morti in randul acestora ii permite sa modifice structura etnica a Rusiei.

Galeev citeaza acum date anecdotice care sugereaza ca lista regiunilor in care ar fi fost supuse mobilizarii totale include Bureatia, Sahalin, Magadanul si alte regiuni cu minoritati etnice importante.

„Cu alte cuvinte, mobilizarea pare sa afecteze disproportionat Orientul Indepartat Rus”, afirma acesta.

Intr-un discurs tinut miercuri imediat dupa cel in care Vladimir Putin anunta mobilizarea, ministrul rus al Apararii Serghei Soigu anunta ca initial vor fi incorporati 300.000 de rezervisti, afirmand ca acestia vor fi folositi pentru apararea granitelor Rusiei, nu „operatiunea militara speciala” din Ucraina

Ziarul Novaia Gazeta condus de laureatul Nobel Dmitri Muratov a scris insa joi, citand o sursa din interiorul administratiei prezidentiale de la Moscova, ca paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea prevede in realitate incorporarea unui milion de oameni.

Sursa de la Kremlin a declarat sub conditia anonimitatii afirma ca initial s-a avut in vedere ca intreg decretul sa fie secret, o pozitie sustinuta de reprezentantii ministerului Apararii, insa in cele din urma s-a decis doar ascunderea paragrafului legat de numarul real al celor care urmeaza sa fie mobilizati.

Sursa: