O analiză realizată de G4Media.ro arată cum funcționează mașinăria de propagandă din spatele viralizării postărilor lui Călin Georgescu, candidat pro-rus și ultra-naționalist în alegerile prezidențiale din 2024. Pe rețelele sociale, viralizarea discursului său este susținută de mii de așa-ziși „voluntari” organizați în grupuri de Telegram, unde primesc materiale editate gata de postare, inclusiv indicații despre ce comentarii să folosească pe rețeaua chinezească de socializare TikTok. Acești „voluntari” sunt premiați intern pentru cele mai bune postări, iar strategia are ca rezultat un val de conținut viral care a propulsat campania lui Georgescu pe TikTok și alte platforme.
Grupurile de Telegram dedicate campaniei lui Călin Georgescu funcționează ca o mașinărie bine unsă, arată analiza G4Media. Cu o rețea extinsă de „voluntari” organizați pe județe și o strategie de manipulare a algoritmilor rețelelor sociale, campania lui Georgescu exemplifică practic modul în care propaganda modernă poate transforma peisajul electoral într-un timp foarte scurt pe care niciun sondaj sociologic nu l-a prins în imagine.
Grupurile de Telegram: o rețea bine organizată
Din analiza mai multor date obținute de G4Media.ro, reiese că susținătorii lui Călin Georgescu sunt organizați într-un sistem centralizat, structurat în canale de difuzare pe rețeaua rusească de mesagerie Telegram care au început să fie active din iulie 2024, deși sunt câteva inițiate și în noiembrie anul trecut. Pe acestea din noiembrie, „voluntarii” au primit bloc mai multe documente în format Word cu discursuri transcrise ale candidatului Georgescu în care se adresează populist, cel mai probabil pentru difuzare și pentru includerea în tiktokuri.
Unul din grupurile principale, care adună peste 1.800 de membri (marți, 26 noiembrie, la miezul nopții, față de 1.500 luni după-amiază), denumit „Propagator – Renașterea României, Implică-te și tu, Hrană, Apă, Energie, Călin Georgescu”, are în imaginea de copertă inscripția „Ieșirea din matrix”, un slogan conspiraționist care reflectă discursul pseudoștiințific din jurul lui Georgescu.
„Ce pot să fac ca să primesc bani?” /„Depinde de implicarea ta”
Această rețea principală este completată de o multitudine de grupuri locale pentru fiecare județ și Municipiul București. Spre exemplu, un grup denumit „Alba – Hrană – Apă – Energie” centralizează linkuri către alte grupuri locale similare. Aceste grupuri sunt folosite pentru distribuirea de materiale și indicații specifice de postare, dar și pentru discutarea de strategii. Tot pe grupurile locale s-a discutat în toamnă și mobilizarea pentru strângerea de semnături pentru candidatul pro-rus și ultranaționalist la președinție Călin Georgescu.
O analiză a sistemului de linkuri din fiecare grup arată că acestea duc în principal către un nod de grupuri în care peste 700 de membri sunt coordonați de o pagină pe mai multe paliere – printre care propagandă, campanie electorală, „atacuri direcționate la grup”. În cel din urmă, de exemplu, administratorul, care vorbește de „Hrană, Apă, Energie” (HAE) că ar fi proiectul de țară al lui Georgescu, atrage atenția celorlalți membri, referindu-se la capturi de ecran în care „voluntari” nou înrolați întreabă când primesc remunerația, că aceste întrebări sunt atacuri la grup. Cu toate acestea, discuția despre bani pare a fi între un nou intrat în grup și cineva care s-ar ocupa de aspectele financiare, cel puțin în aparență, care promite venituri în funcție de fidelitate.
„Fii umil și o să primești bani dacă stai aproape de noi și de domnul nostru Călin Georgescu”, răspunde la o întrebare un „Denis M.” pe grup. „Mihaela F.” întreabă: „Ce bani? Cât se primește”. „Depinde de implicarea ta”, îi răspunde „Denis M.”. „Nimeni nu a primit niciodată nicio contribuție financiară din partea nimănui. Sunt doar voluntari care doresc implementarea proiectului Hrană, Apă, Energie”, atrage atenția pe marginea capturilor de ecran contul „coordonator”.
Ce se întâmplă în grupuri: materiale standardizate și „premii” pentru mobilizare
Din mesajele analizate, reiese că membrii grupurilor primesc videoclipuri gata editate, în special fragmente scurte din declarațiile lui Călin Georgescu, însoțite de subtitrări mari și mesaje care subliniază teme naționaliste sau pseudoștiințifice. De asemenea, se oferă instrucțiuni clare despre ce comentarii să fie postate, indicând utilizarea tag-urilor „Călin Georgescu președinte”, „Votez Călin Georgescu” sau „Susțin schimbarea”. „Nu faceți spam, eventual adăugați la final cuvinte relevante” și „Le mai schimbați din 5 în 5 comentarii, nu comentați repede” sunt doar câteva din instrucțiunile dintr-un set comunicat duminică, 17 noiembrie.
Un aspect notabil este organizarea de concursuri interne pentru „cele mai bune postări”. Membrii sunt încurajați să creeze materiale care să devină virale, iar printre premii se numără, de exemplu, pentru cel mai bun „editor” al anului 2024. Astfel, membri din grupuri, prezentați drept „voluntari” sunt motivați să participe activ și să inunde platformele cu conținut favorabil lui Georgescu, iar recent au fost felicitați de administratorul grupului: „Ați scris istorie! Rămâneți calmi”, a scris acesta într-un mesaj după ce candidatul pro-rus la președinție a ajuns pe primul loc luni noaptea la numărarea rezultatelor.
CITEȘTE MAI DEPARTE PE G4media.ro