Printre victimele cutremurului din Turcia nu sunt cetateni moldoveni, anunta ministerul de Externe de la Chisinau. Moldovenii stabiliti in tara zguduita de cutremure povestesc ca au trait clime de cosmar. Desi nu traiesc langa epicentrul seismului, au simtit dimineata cum pamantul se misca sub locuintele lor. Potrivit datelor oficiale, in Turcia locuiesc circa 8 mii de moldoveni.

Ultimul update: 06.02.2023, 19:22 Publicat:06.02.2023, 19:23

Alesea VASILEVA, MOLDOVEANCA AFLATA IN TURCIA: „Suntem stresati cu totii aici, pentru ca avem prieteni acolo. Nu va putem reda starea prin care trecem.”

Alesea este din Chisinau, iar in aceste zile se afla la Istanbul, pentru un tratament. Femeia ne-a povestit ca are prieteni care locuiesc in sudul Turciei, asa ca dupa cutremurul devastator, a asteptat cu sufletul la gura macar un mesaj de la ei.

Alesea VASILEVA, MOLDOVEANCA AFLATA IN TURCIA:Am sunat la ei, ei toti au iesit afara, toti sunt speriati. Cei din Hatay nu stiu unde sa se ascunda, sa fuga, pentru ca nu mai stau in casa. E si frig, sunt cu copii.”

A tras o sperietura zdravana si familia Elenei, care este stabilita de mai multi ani in Turcia. Sotul sau este de bastina din sudul tarii, asa ca de dimineata a plecat spre regiunea distrusa de cutremur unde locuiesc rudele sale.

Elena BALEA, MOLDOVEANCA STABILITA IN TURCIA:„Imi fac griji pentru el.Toate rudele sunt de la sud, fratii, surorile, toti sunt de acolo. Nu am mai vazut un cutremur atat de dezastruos, ne-am speriat cu totii. Aici sunt multi oameni care stau cu gandul la Dumnezeu, ca sa ajute oamenii de acolo.”

Si Maia locuieste la Istanbul, impreuna cu familia sa. Desi se afla departe de zona devastata, femeia sta cu frica pentru viata copiilor sai.

Maia DOLU DASCAL, MOLDOVEANCA STABILITA IN TURCIA: „Suntem pregatiti cu geanta la usa. Chiar ieri a fost un cutremur mic si la Istanbul, de asta si avem frica ca va ajunge si la noi.”

Moldovenii sustin ca nu pot lua legatura cu persoanele aflate in cele mai afectate zone, din motiv ca liniile de telecomunicatii sunt supraincarcate, iar ministerul turc de interne a solicitat populatiei sa nu suprasolicite reteaua, pentru a usura munca salvatorilor.
Reprezentantii ministerului de Externe spun ca printre victime nu sunt cetateni moldoveni.

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI DE EXTERNE:„Responsabilii de la sectia consulara sunt pregatiti sa acorde asistenta de specialitate iar in caz de necesitate sau urgenta consulara, cetatenii nostri pot solicita ajutor sau informatii din partea misiunii diplomatice, inclusiv daca sunt in posesia unor date vizand cetateni ai Republicii Moldova din zonele afectate."

Potrivit datelor oficiale, in Turcia locuiesc aproximativ 8 mii de cetateni moldoveni.