Totul incepe in mai 1945 cand au avut loc doua ceremonii de semnare a capitularii neconditionate a Germaniei naziste in fata Aliatilor – Statele Unite, Marea Britanie si Uniunea Sovietica.

Ultimul update: 08.05.2022, 18:41 Publicat:08.05.2022, 18:39

Prima a avut loc la 7 mai 1945, cand generalul-colonel german Alfred Jodl a semnat capitularea Germaniei pe toate fronturile la Reims, in Franta.

Adolf Hitler s-a sinucis la 30 aprilie 1945, dupa ce Berlinul a fost inconjurat de fortele aliate. Succesorul sau desemnat a fost Marele Amiral Karl Donitz. In timpul scurtei sale perioade in care a fost presedinte al Germaniei, Donitz a negociat incheierea razboiului cu Aliatii si a incercat sa salveze cat mai multi germani de la caderea in mainile sovieticilor.

La 4 mai, o delegatie germana a sosit la cartierul general al feldmaresalului britanic Bernard Montgomery la Luneburg Heath, la est de Hamburg. Acolo, Montgomery a acceptat capitularea neconditionata a fortelor germane din Tarile de Jos, nord-vestul Germaniei si Danemarca. La 7 mai, ora 2:41 AM, la cartierul sau general din Reims, Franta, comandantul suprem al aliatilor, generalul Dwight Eisenhower, a acceptat capitularea neconditionata a tuturor fortelor germane. Documentul de capitulare a fost semnat in numele Germaniei de catre generalul Alfred Jodl si a intrat in vigoare in ziua urmatoare, 8 mai, la ora 23:01.

A doua semnare – pentru care a insistat liderul sovietic Iosif Stalin – a fost facuta de feldmaresalul german Wilhelm Keitel a doua zi la Berlin-Karlhorst, cartierul general al trupelor sovietice in Germania ocupata. Din partea Armatei Rosii a semnat maresalul Ghiorghi Jukov, iar din partea Aliatilor occidentali, generalul Sir Arthur Tedder, desemnat de Eisenhower, iar actul de capitulare a fost semnat efectiv pe 9 mai la 1 AM.

Deoarece prima versiune, cea de la Reims, a documentului de capitulare precizase deja ca fortele germane trebuiau sa depuna armele pana la ora 23:01 la 8 mai si deoarece guvernele le spusesera deja atat militarilor lor, cat si publicului larg exact acest lucru, s-a convenit ca semnatarii sa antedateze acest al doilea document, mai formal, pentru a reflecta ora deja mentionata in documentul de la Reims. Asa ca au falsificat ora si data.

Astfel, a doua, ultima si “oficiala” capitulare a Germaniei naziste a fost “oficial” semnata la ora 23:01 … pe 8 mai. Care este data pe care SUA si cea mai mare parte a Europei o recunosc drept Ziua Victoriei in Europa.

Chiar daca toti cei implicati au recunoscut oficial ca documentul de capitulare de la Berlin a fost semnat si a intrat in vigoare la ora 23:01 pe 8 mai, Moscova se afla in alt fus orar decat Berlinul. In 1944, Moscova se afla cu doua fusuri orare inaintea Berlinului. Astazi, este cu un singur fus orar inainte. Sursele sunt contradictorii in ceea ce priveste diferenta de fus orar de la inceputul lunii mai 1945, dar rezultatele au fost aceleasi: cand documentul final de capitulare nazista a fost semnat la Berlin, la Moscova era deja a doua zi – 9 mai, chiar daca cu putin.

Astazi majoritatea istoricilor si politicienilor au convenit asupra faptului ca Germania nazista a capitulat pe 8 mai 1945, la 23:01. Cum insa la Moscova era deja 9 mai, chiar si numai de o ora si un minut, Stalin, care tinea sa sublinieze rolul preeminent al Armatei Rosii si al URSS in razboiul impotriva Germaniei, a decis ca Ziua Victoriei in Europa a fost de 9 mai 1945.

Cei care au trait in Romania inainte de 1989 stiu ca Ziua Victoriei era aniversata pe 9 mai, o aliniere la linia stalinista din 1945, data care a fost apoi permanentizata de atunci cand regimul a capatat accente national comuniste dupa retragerea trupelor sovietice din Romania in 1958.

Ziua de 9 mai 1945 era desemnata oficial drept “Ziua victoriei impotriva nazismului si fascismului”, ceea ce era o absurditate, nazismul si fascismul fiind ideologii care nu pot fi invinse militar.

Dupa 1990, in procesul de aderare la Uniunea Europeana si NATO, Romania s-a aliniat Occidentului marcand Ziua Victoriei in Europa pe 8 mai. Incepand cu 2008, 9 mai a devenit Ziua Europei, in semn de omagiu pentru declaratia redactata de Robert Shumann – considerat parintele unitatii europene si precursor al UE pe 9 mai 1950. In Europa 9 mai este o zi a pacii si unitatii. In Rusia 9 mai este marcarea unei victorii militare in momentul in care trupele rusesti sunt implicate intr-o agresiune impotriva Ucrainei care a dus deja la moartea a zeci de mii de oameni, pagube materiale incalculabile si milioane de refugiati.

Sursa: