În ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din România, publicația ucraineană Obozrevatel a publicat un amplu material în care analizează dacă țara noastră va rămâne un vecin și un partener de încredere sau se va transforma într-o „Ungarie”, cu o poziție critică față de Ucraina și față de ajutorul oferit Kievului în războiul cu Moscova, transmite hotnews.ro.

Publicat:24.11.2024, 21:42

Rezultatul alegerilor din România este important datorită proximității strategice față de Ucraina și ar putea menține țara pe drumul său predominant pro-european sau ar putea să o încline spre o cale în conflict cu Bruxelles-ul, precum Ungaria sau Slovacia, scrie Obozrevatel, duminică.

Alegerile ar putea determina dacă România va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei sau dacă va susține încetarea, așa cum o fac premierii maghiar și slovac Viktor Orban și Robert Fico, notează publicația ucraineană.

Paralela Ciolacu-Kucima

Analizând lupta din alegerile prezidențiale, Obozrevatel vorbește despre „jocul periculos” al premierului Marcel Ciolacu. Publicația ucraineană citează astfel „experți români”, pe care nu-i numește, care „au presupus” că „Ciolacu l-a ajutat în mod deliberat pe Simion, care este perceput negativ de mulți români, pentru a intra cu el în turul doi”.

Obozrevatel scrie că fostul președinte Leonid Kucima a implementat în 1999 o strategie similară în Ucraina, când l-a împins de fapt pe liderul comunist Petro Simonenko în turul al doilea, unde ucrainenii au ales răul cel mai mic – pe Kucima.

Publicația ucraineană notează că, din perspectiva Ucrainei, principalul pericol al acestei strategii este că partidul lui Simion (AUR) va obține un rezultat bun la alegerile parlamentare de peste o săptămână.

„Partide vădit antiucrainene”

În vreme ce așteaptă ca partidele tradiționale să se impună la scrutinul parlamentar, Obozrevatel avertizează că „partidele vădit antiucrainene vor fi prezente și în Parlamentul României, sporindu-și semnificativ realizările electorale”.

Primul lucru la care ucrainenii ar trebui să fie atenți, scrie publicația de la Kiev, este liderul tot mai popular al extremei drepte, George Simion. „Acesta face jocul Rusiei și își modelează agenda pe baza retoricii anti-ucrainene, anti-NATO și anti-europene”, scrie Obozrevatel.

Publicația mai scrie că de la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, acest politician s-a opus în mod activ ajutorului pentru Ucraina, răspândind narațiunile Kremlinului cu privire la război și împotriva aderării țării la UE și NATO.

Dacă va fi ales președinte, politicianul a promis, de asemenea, să suspende ajutorul militar acordat Ucrainei și să sprijine acordul de pace negociat de Donald Trump, chiar dacă aceasta înseamnă că Ucraina va trebui să accepte concesii teritoriale, observă publicația.

Un alt actor neplăcut pentru Ucraina este „scandaloasa politiciană antisemită și pro-rusă Diana Șoșoacă”, mai scrie Obozrevatel, care notează că deși Curtea Constituțională a României a eliminat-o din alegerile prezidențiale, cel mai probabil ea va fi intra în Parlament.

„Nu este clar ce va prevala”

În cele din urmă, concluzionează publicația ucraineană, nu este încă clar dacă România va ocoli turbulențele politice.

Expertul ucrainean Sergii Gerasimciuk a declarat pentru Obozrevatel că îngrijorător este faptul că reprezentanții AUR au început să exploateze tema României Mari, și vorbesc despre teritoriile care acum aparțin Ucrainei sau Republicii Moldova.

Dacă vorbim despre alegerile parlamentare, atunci, potrivit lui Gerasimciuk, vestea proastă este că nu este clar care va fi alianța finală care va prelua guvernarea.

Publicația vorbește despre posibilitatea unei mari coaliții a partidelor tradiționale care ar fi benefică pentru Kiev și observă că majoritatea partidelor s-au angajat să nu colaboreze cu AUR.

„Dar nu este încă clar ce va prevala – egoismul politic la scară națională sau înțelegerea situației că dacă România cade acum într-o zonă de turbulență politică, va avea probleme”, a mai spus expertul.