Suedia autorizează în fiecare an, din 2010, în baza unei licențe, vânarea unui procent din populația sa de lupi, animal aflat pe lista speciilor amenințate, relatează CNN, notând îngrijorarea activiștilor privind această politică, relatează adevarul.ro.
Guvernul suedez a autorizat în această săptămână uciderea a 30 de exemplare din populația estimată la 375 de animale, motivând amenințarea pe care o reprezintă pentru așezările rurale și gospodării.
Însă activiștii consideră că politica este contrară legislației UE, depunând de-a lungul timpului plângeri în acest sens la Comisia Europeană.
Vânați până la dispariție în anii 1970, lupii au revenit treptat în țara din nordul Europei, după ce UE a introdus legislație menită să ajute la protejarea speciei.
Autorizațiile sunt parte a efortului guvernului de a reduce drastic numărul total de lupi din țară – de la un prag minim de 300 la unul de 170. Agenția pentru Protecția Mediului din Suedia, numește acest prag „valoare de referință favorabilă”.
Iar asta în pofida faptului că lupul are statutul de specie „foarte amenințată” în Suedia, aflându-se pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție a țării nordice.
De altfel, ecologiștii au fost cu atât mai alarmați luna trecută, când comisia Convenției de la Berna din cadrul Consiliului Europei (în care sunt membre 49 de țări și UE), însărcinată cu conservarea speciilor și a habitatelor, a votat în favoarea unei propuneri a UE de a reduce statutul lupilor de la „strict protejat” la „protejat”. Asta înseamnă că statele membre ar avea „flexibilitate suplimentară” în ceea ce privește maniera în care alege să gestioneze populațiile locale de lupi.
Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a calificat decizia o „greșeală gravă, lipsită de orice fundament științific solid”.
La rândul lor, activiștii sunt îngrijorați de problemele genetice care ar fi favorizate de diminuarea drastică a populației de lupi
„O țară de 10 milioane de oameni, de mărimea noastră, 450.000 de kilometri pătrați, una dintre cele mai bogate pe cap de locuitor din lume, ar trebui să poată avea o populație decentă din toate animalele noastre sălbatice”, a declarat pentru CNN Staffan Widstrand, director general pentru conservare la organizația Wild Wonders International.
El a acuzat guvernul suedez că are „o atitudine nefavorabilă față de fauna sălbatică”, și a denunțat „o politică mult mai agresivă împotriva carnivorilor” decât guvernele anterioare.
Licențe pentru sacrificarea a 486 de ursi bruni, reprezentând aproximativ 20% din populația lor, au fost eliberate de asemenea în 2024, a raportat CNN,
Ministrul suedez pentru afaceri rurale, Peter Kullgren, a declarat însă pentru CNN că guvernul a lucrat pentru a schimba politica privind lupii de la venirea la putere în 2022.
Populația de lupi în Europa
Sentimentul anti-lupi crește și în alte țări din Europa, notează CNN.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, al cărei ponei a fost de un lup, spunea în 2023 că „concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, și pentru oameni”.
Ea a salutat decizia recentă a Convenției de la Berna drept „o veste importantă pentru comunitățile și fermierii noștri rurali... pentru că avem nevoie de o abordare echilibrată între conservarea vieții sălbatice și protecția mijloacele noastre de trai.”
Widstrand de la Wild Wonders numește revenirea lupilor în Europa „o poveste majoră, fantastică de conservare”.
Există aproximativ 1.500 de lupi în Germania și 3.300 în Italia, conform rapoartelor de monitorizare. Widstrand observă că Belgia are o populație de 120 de lupi. „Aceste țări sunt mult mai mici decât Suedia și totuși sunt mai dens populate”, a subliniat el.
Pe de altă parte, ministrul afacerilor rurale Kullgren spune că lupii afectează societatea suedeză „mai semnificativ decât înainte”.
Sunt părinți cărora le este frică să-și lase copiii să se joace în curtea din spate, fermieri cărora le este frică să lase animalele să iasă la pășunat din cauza riscului de a fi atacate de lupi, precum și stăpâni de câini cărora le este teamă că animalele lor iubite ar putea fi atacate în timp ce alergă prin pădure.”
Dar Beatrice Rindevall, președintele Societății Suedeze pentru Conservarea Naturii, a declarat joi pentru CNN că guvernul sperie oamenii în mod inutil și că nu a mai avut loc un atac asupra unei persoane din 1821.
„Guvernul adaugă foarte mult combustibil la dezbaterea polarizată”, a adăugat ea.
Magnus Orrebrant, președintele Asociației Suedeze de Carnivore (SCA) a spus că, dacă UE va pune în aplicare decizia comitetului Convenției de la Berna, care intră în vigoare pe 7 martie, și decide să degradeze statutul lupului, „aceasta va permite unor țări precum Germania, Italia sau Spania să-l vâneze în același mod în care o face Suedia.”
În unele părți din nordul Europei, autosuficiența a devenit din ce în ce mai importantă pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Suedia s-a alăturat oficial NATO anul trecut și doar câteva luni mai târziu s-a alăturat Norvegiei în inițiativa de distribui broșuri către milioane de gospodării cu îndrumări despre cum se pot întreține în caz de război, inclusiv informații despre cum să cultive alimente acasă.
Pentru crescătorii de animale implicați în producția de alimente, această agendă națională este o încurajare suplimentară pentru reducerea populației de carnivore mari a Suediei.
„Lupul este un animal dificil cu care să trăiești în preajmă”, a declarat pentru CNN Magnus Rydholm, de la Asociația Suedeză pentru Vânătoare și Managementul Faunei Sălbatice.
El e de părere că vânătoarea de lup cu autorizație este o măsură suplimentară necesară pentru protejarea animalelor, adăugând că este costisitor pentru fermierii mici să instaleze garduri speciale, rezistente la prădători.
„Cum putem cere altor țări să conserve animale precum tigrii, leii și elefanții, când noi nu putem coexista cu lupii?”, argumentează însă Beatrice Rindevall, președintele Societății Suedeze pentru Conservarea Naturii, referindu-se la ceea ea consideră a fi o atitudine regresivă față de conservare.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.