Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat zilele trecute impotriva incercarii de ‘a impinge’ refugiatii palestinieni in Egipt sau Iordania, adaugand ca situatia umanitara trebuie rezolvata in interiorul Gazei si al Cisiordaniei. “Fara refugiati in Iordania, fara refugiati in Egipt,” a declarat regele Abdullah, in contextul in care sute de mii de refugiati palestinieni disperati incearca sa paraseasca Gaza, teritoriu aflat sub bombardamentele Israelului ca razbunare pentru atacul brutal al Hamas din 7 octombrie. De partea lor, oficiali de la Cairo au facut si ei declaratii asemanatoare impotriva primirii de palestinieni, scrie g4media.ro

Ultimul update: 20.10.2023, 08:39 Publicat:20.10.2023, 08:37

De ce Egiptul si Iordania si-au inchis portile pentru cei care fug din fata confruntarilor violente?

Fara refugiati

Iordania nu va accepta refugiati palestinieni stramutati de conflictul dintre Israel si Hamas, a declarat regele Abdullah al II-lea marti, dupa o intalnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

“Aceasta este o linie rosie,” a spus Abdullah. “Aceasta este o linie rosie, pentru ca cred ca acesta este planul unor suspecti de serviciu de a incerca sa creeze probleme de facto pe teren. Fara refugiati in Iordania, fara refugiati in Egipt,” a declarat monarhul.

Dupa ce Israelul a cerut locuitorilor din nordul Gazei sa se evacueze spre sud, liderii Hamas – desemnata drept organizatie terorista de Statele Unite, Uniunea Europeana, Canada, Israel, Japonia, Australia si Marea Britanie – i-au incurajat pe rezidentii din Gaza sa ramana in teritoriu. Aceasta desi expertii se asteapta ca Fortele de Aparare Israeliene (IDF) sa lanseze o ofensiva terestra pe scara larga care ar putea impinge civilii palestinieni spre sud, in Iordania sau Egipt.

“Aceasta este o situatie care trebuie gestionata in Gaza si Cisiordania,” a spus Abdullah. “Si nu trebuie sa faci sa transferi asta pe umerii altora.”

Abdullah a deplans varsarea de sange care continua din cauza luptelor dintre Israel si Hamas, declarand ca violenta reprezinta o amenintare existentiala pentru regiune. “Intreaga regiune este in pragul dezastrului,” a spus Abdullah. “Acest nou ciclu de violenta ne conduce catre abis.”

La randul sau, presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a spus ca este in interesul palestinienilor sa ramana in Gaza. “Amenintarea acolo este semnificativa, deoarece inseamna lichidarea acestei cauze (palestiniene),” a declarat el-Sissi. “Este important ca (palestinienii) sa ramana neclintiti si sa existe pe pamantul lor.”

El-Sissi a mai spus ca un exod in masa ar risca sa aduca militanti in Peninsula Sinai din Egipt, de unde ar putea lansa atacuri asupra Israelului, punand in pericol tratatul de pace dintre cele doua tari, semnat in urma cu 40 de ani.

Presedintele egiptean a adaugat ca razboiul actual nu are ca scop doar lupta impotriva Hamas, care guverneaza Fasia Gaza, “ci si o incercare de a impinge locuitorii civili sa… migreze in Egipt.” El a avertizat ca acest lucru ar putea distruge pacea in regiune.

Declaratiile monarhului iordanian si liderului de la Cairo au fost facute in contextul in care teroristii Hamas din interiorul Fasiei Gazei inca mai lanseaza rachete spre Israel, lucru care reprezinta o amenintare continua pentru civilii israelieni.

Barajele de rachete vin la aproape doua saptamani dupa ce Hamas a lansat un asalt surpriza impotriva teritoriului israelian, chiar in ziua in care se marca sarbatoarea evreiasca Simchat Tora. In fazele initiale ale atacului, gruparea terorista a lansat mii de rachete Qassam si drone in incercarea de a coplesi sistemul de aparare antiracheta si a masca incursiunea militantilor sai pe teritoriul israelian.

Potrivit expertilor, valul initial de atacuri cu rachete din partea Hamas a fost mai mare decat orice s-a vazut in amintirea recenta in conflictele militare repetate dintre Israel si Hamas.

Gruparea militanta palestiniana a trimis apoi mai mult de 1.000 de luptatori in Israel in cea mai mare escaladare a conflictului dintre cele doua parti din ultimele decenii. Folosind parapante, barci, motociclete si alte vehicule, teroristii s-au infiltrat in Israel cu un singur scop aparent: uciderea si rapirea israelienilor, militari si civili deopotriva.

Sub acoperirea miilor de rachete lansate, militantii gruparii teroriste au reusit sa penetreze bariera puternic fortificata dintre cele doua tabere. Mai mult de 1.700 de israelieni au fost ucisi si alte peste 3.000 raniti in atacul coordonat lansat de Hamas, in timp ce alte zeci de israelieni si cetateni straini au fost luati ostatici de teroristii palestinieni, probabil pentru a-i schimba la un moment dat cu prizonieri Hamas detinuti in inchisorile israeliene.

Refuzati de vecini
Campania necrutatoare de bombardamente aeriene ale Israelului in Gaza, ca raspuns la masacrul comis de Hamas, a ucis mii de oameni in teritoriul palestinian, inclusiv peste 1.000 de copii, a relatat Al Jazeera. Peste un milion de oameni – jumatate din populatia Fasiei Gaza – au fost, de asemenea, stramutati, in conditiile in care alimentele, apa si proviziile medicale se epuizeaza.

Nu exista nicio modalitate ca cetatenii din Gaza sa paraseasca micul teritoriu – o enclava izolata cu circa 2,3 milioane de locuitori inghesuiti pe 360 de kilometri patrati, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume -, cu exceptia unui singur punct de trecere a frontierei cu Egiptul in sud. Guvernul egiptean a fost insa reticent in a accepta refugiati – ingrijorandu-se ca nu exista nicio modalitate ca acestia sa se intoarca la casele lor.

De partea ei, armata israeliana a continuat sa traga cu rachete si artilerie spre punctul de trecere a frontierei de la Rafah, facand ca el sa ramana inchis, in timp ce camioane cu ajutoare asteapta pe partea egipteana sa treaca in Gaza.

In plus, saptamana trecuta, Israelul a avertizat cei 1,1 milioane de oameni care locuiesc in nordul Gazei sa evacueze zona in 24 de ore ca “un pas umanitar pentru a minimiza victimele civile” inainte de raspunsul armatei la atacurile teroriste ale Hamas. Nu este de aceea de mirare ca United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), agentia ONU pentru refugiati, a afirmat ca Gaza devine “un loc mizerabil” aflat “in pragul colapsului.”

In conditiile in care cele doua tari, care flancheaza Israelul pe parti opuse si au granite cu Gaza si, respectiv, Cisiordania ocupata, au refuzat cu fermitate sa primeasca refugiati palestinieni care incearca cu disperare sa fuga din calea razboiului, unele voci se intreaba de ce Egiptul si Iordania nu ii primesc.

Ce se afla insa in spatele pozitiilor actuale ale Egiptului si Iordaniei referitoare la refugiatii palestinieni?

Potrivit AP, refuzul guvernelor de la Amman si Cairo se bazeaza pe teama ca Israelul doreste sa forteze expulzarea permanenta a palestinienilor in tarile lor si sa anuleze cererile palestinienilor de a avea propriul lor stat.
Stramutati continuu
AP a scris ca stramutarea a fost o tema majora a istoriei palestiniene. In razboiul din 1948, cunoscut sub numele de Primul Razboi israeliano-arab, aproximativ 700.000 de palestinieni au fost expulzati sau au fugit din ceea ce este acum Israel. Palestinienii se refera la acest eveniment ca Nakba, termenul arab pentru “catastrofa.”

In razboiul din 1967 din Orientul Mijlociu, cand Israelul a capturat Cisiordania si Fasia Gaza, inca 300.000 de palestinieni au fugit, cei mai multi in Iordania.

Refugiatii si descendentii lor sunt acum aproape 6 milioane, majoritatea traind in tabere si comunitati din Cisiordania, Gaza, Liban, Siria si Iordania. Diaspora palestiniana s-a extins si mai mult, multi refugiati ajungand sa locuiasca in tarile arabe din Golf sau in Occident.

Dupa ce luptele au incetat in razboiul din 1948, Israelul a refuzat sa permita refugiatilor sa se intoarca la casele lor. De atunci, Israelul a respins cererile palestinienilor de intoarcere a refugiatilor ca parte a unui acord de pace, argumentand ca acest lucru ar ameninta majoritatea evreiasca a tarii.

Asa cum a afirmat si presedintele Abdel Fattah el-Sissi, Egiptul se teme ca istoria se va repeta si o populatie numeroasa de refugiati palestinieni din Gaza va sfarsi prin a ramane definitiv pe teritoriul egiptean. Khaled Gendy, cercetator senior la Middle East Institute, a declarat in acest sens ca principala preocupare a Egiptului este ca sute de mii de refugiati vor deveni o realitate permanenta. “Ce fel de garantii vor exista pentru intoarcerea lor?” s-a intrebat expertul.

Acest lucru, afirma comentatorii, se datoreaza in parte temerilor ca nu exista un scenariu clar despre cum se va termina actualul conflict dintre Israel si Hamas.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca intentioneaza sa distruga Hamas pentru masacrul comis in orasele sale din sud pe 7 octombrie. Dar oficialii de la Ierusalim nu au oferit nicio indicatie despre ce s-ar putea intampla dupa aceea si cine va guverna Gaza. Acest lucru a alimentat ingrijorarile ca Israelul va reocupa teritoriul pentru o perioada nespecificata de timp, alimentand conflicte suplimentare.

Pe de alta parte, armata israeliana a spus ca palestinienii care au urmat ordinul sau de a fugi din nordul Gazei in jumatatea de sud a fasiei vor avea voie sa se intoarca la casele lor dupa incheierea razboiului. Dar analistii spun ca, chiar daca persoanelor stramutate li se permite sa mearga inapoi, nu se stie ce va ramane pana atunci din casele si economia lor.

Ce cred egiptenii

De aceea Egiptul continua insa sa fie reticient. Presedintele El-Sissi a spus ca luptele ar putea dura ani de zile daca Israelul va considera ca nu a zdrobit suficient militantii palestinieni. El a propus Israelului sa gazduiasca palestinieni in desertul israelian Negev, care se invecineaza cu Fasia Gaza, pana cand statul evreu isi incheie operatiunile militare. Aceasta dupa ce palestinienii si oficialii egipteni au respins perspectiva relocarii rezidentilor din Gaza in Sinai, avertizand ca aceasta ar constitui o a doua Nakba.

“Lipsa de claritate a Israelului cu privire la intentiile sale in Gaza si evacuarea populatiei este in sine problematica,” a declarat Riccardo Fabiani, director de proiect pentru Africa de Nord la grupul de reflectie Crisis Group International. “Aceasta confuzie alimenteaza temeri in randul vecinilor.”

Dupa ce atacul sangeros al Hamas impotriva Israelului a declansat bombardamentele masive de razbunare ale statului evreu in Gaza, conducerea Egiptului a incercat frenetic sa negocieze intrarea ajutorului umanitar prin trecerea de la Rafah pe teritoriul palestinian – partial in speranta de a evita un exod in Peninsula Sinai a Egiptului. Egiptul a facut presiuni ca Israelul sa permita ajutoarele umanitare in Gaza, iar Israelul a declarat miercuri ca o va face, desi nu a spus cand. Cel mai probabil, primele camioane vor intra in teritoriu vineri.

Potrivit Natiunilor Unite, Egiptul, care se confrunta cu o criza economica serioasa, gazduieste deja aproximativ 9 milioane de refugiati si imigranti, inclusiv aproximativ 300.000 de sudanezi care au sosit anul acesta dupa ce au fugit de razboiul din tara lor.

Dar tarile arabe si multi palestinieni banuiesc, de asemenea, ca Israelul ar putea folosi aceasta oportunitate pentru a forta schimbari demografice permanente pentru a respinge cererile palestinienilor privind crearea unui stat in Gaza, Cisiordania si Ierusalimul de Est, care a fost capturat si el de Israel in 1967.

El-Sissi a avertizat de altfel ca un exod din Gaza avea ca scop “eliminarea cauzei palestiniene… cea mai importanta cauza a regiunii noastre.” El a sustinut ca, daca un stat palestinian demilitarizat ar fi fost creat cu mult timp in urma in urma negocierilor, razboiul actual nu ar mai fi avut loc.

“Toate precedentele istorice indica faptul ca, atunci cand palestinienii sunt fortati sa paraseasca teritoriul palestinian, nu li se permite sa se intoarca inapoi,” a spus H.A. Hellyer, bursier asociat senior la Carnegie Endowment for International Peace, o organizatie de tip think-tank. “Egiptul nu vrea sa fie complice la curatarea etnica din Gaza,” a afirmat expertul.

Oficialii egipteni se tem de mult ca Israelul incearca sa faca tara lor responsabila pentru palestinienii din Gaza, pe care Egiptul a condus-o intre razboaiele din 1948 si 1967 din Orientul Mijlociu.

AP sustine ca temerile tarilor arabe s-au intensificat odata cu cresterea influentei partidelor de extrema dreapta in guvernul actual al premierului israelian Benjamin Netanyahu. Unii dintre liderii acestor formatiuni vorbesc in termeni pozitivi despre indepartarea palestinienilor. De la atacul Hamas de la inceputul lunii octombrie, retorica a devenit si mai vehementa, unii politicieni de dreapta si comentatori din presa cerand armatei israeliene sa distruga Gaza si sa-i alunge locuitorii. Un parlamentar din Knesset a spus chiar ca Israelul ar trebui sa recurga la “o noua Nakba” in Gaza.

Temeri legate de Hamas

In acelasi timp, Egiptul a declarat ca un exod in masa din Gaza ar aduce Hamas sau alti militanti palestinieni pe teritoriul sau. Acest lucru ar putea fi destabilizator in Sinai, unde armata egipteana a luptat ani de zile impotriva militantilor islamici si la un moment dat chiar a acuzat Hamas ca ii sustine.

Egiptul a sprijinit blocada Israelului impotriva Gaza de cand Hamas a preluat puterea asupra teritoriului in 2007, controland strict intrarea materialelor si trecerea civililor. De asemenea, fortele egiptene au distrus reteaua de tuneluri de sub granita pe care Hamas si alti palestinieni au folosit-o pentru a introduce marfuri in Gaza.

Un inalt oficial egiptean de securitate a declarat pentru Associated Press ca Egiptul a luat “masuri fara precedent” pentru a preveni o incalcare a granitelor sale cu Gaza. Mii de forte de securitate au fost desfasurate la granita, a spus el.

In 2008, militantii Hamas au facut brese prin gardul de granita cu Egiptul, aruncand in aer zidul cu ajutorul explozibililor, si lasand  sute de mii de oameni sa ajunga in Sinai. Cotidianul de stat al-Ahram a raportat ca autoritatile egiptene i-au avertizat pe liderii Hamas in ultimele zile impotriva oricarei repetari a acelui incident.

Odata cu inabusirea in mare parte a insurgentei din Sinai, “Cairo nu vrea sa aiba o noua problema de securitate in mainile sale in aceasta regiune problematica,” a afirmat Riccardo Fabiani.

EL-Sissi a avertizat de altfel asupra unui scenariu si mai destabilizator: distrugerea Egiptului si a acordului de pace din 1979 al Israelului. Egiptul, care are un tratat de pace si o cooperare stransa in materie de securitate cu Israelul si contacte cu Hamas, a ajutat la incheierea incetarii focului in razboaiele anterioare dintre cele doua parti.

Presedintele egiptean a spus acum ca, odata cu prezenta militantilor palestinieni, Sinaiul “va deveni o baza pentru atacuri asupra Israelului. Israelul ar avea dreptul sa se apere… si ar lovi teritoriul egiptean.”

“Pacea pe care am obtinut-o ar disparea din mainile noastre,” a remarcat liderul de la Cairo, “toate de dragul ideii de a elimina cauza palestiniana.”