ncendiul care a ucis cel puțin 76 de persoane la hotelul Grand Kartal în primele ore ale zilei de luni este unul dintre cele mai mortale dezastre de acest gen din istoria Turciei, relatează stirileprotv.ro.

Publicat:22.01.2025, 14:20

Unii supraviețuitori au declarat că nu au auzit alarma, iar experții au declarat pentru BBC că nu s-ar fi așteptat la un număr atât de mare de morți într-un hotel în care sistemele de protecție împotriva incendiilor funcționau corespunzător.

Ce a mers prost? Hotelul de 12 etaje din populara stațiune de schi Kartalkaya din Turcia găzduiește zeci de mii de vizitatori în fiecare an, astfel încât turcii vor să știe cum s-a putut întâmpla o tragedie atât de teribilă la începutul unei vacanțe școlare de două săptămâni.

Ministrul de interne a declarat că incendiul a izbucnit la ora 03:27 în zona restaurantului de la etajul al patrulea, iar pompierii au ajuns în 45 de minute. Unii supraviețuitori au declarat că au simțit miros de fum cu o oră mai devreme.

Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a declarat că hotelul avea un certificat de competență în caz de incendiu "eliberat de departamentul de pompieri".

Dar acest lucru este contestat de primarul local Tanju Ozcan, care a declarat că departamentul de pompieri nu a mai emis un raport pozitiv din 2007. Unii supraviețuitori spun că nu au auzit nicio alarmă, în timp ce au existat afirmații privind deficiențe în sistemele de stingere a incendiilor ale hotelului.

"Soția mea a simțit mirosul de foc", a declarat Atakan Yelkovan, care a spus că era cazat la etajul al treilea al hotelului. "Am coborât mai devreme decât ceilalți. Alarma nu a pornit... A durat aproximativ o oră până la o oră și jumătate până au venit pompierii. Între timp, etajele patru și cinci ardeau. Oamenii de la etajele superioare țipau." - a spus el.

Unii oaspeți de la etajele superioare au încercat să scape cu așternuturile lor, iar alții au sărit în gol.

Eylem Senturk a declarat că alarma de incendiu nu a sunat până când ea nu a ieșit din clădire.

Soțul ei a trebuit să sară de pe veranda hotelului din cauza fumului: "Suntem foarte norocoși că am supraviețuit."

Nouă persoane, inclusiv proprietarul hotelului, au fost reținute în cadrul anchetei din Turcia.

Managerii hotelului au transmis un comunicat în care spun că deplâng pierderile și cooperează pe deplin cu autoritățile. Ce ar fi trebuit să se întâmple?

Într-o clădire atât de mare, în care sistemele de incendiu sunt pe deplin operaționale, experții spun că se așteaptă ca detectoarele de incendiu să răspundă la un incendiu în câteva secunde și să trimită o alertă la un panou de control al incendiilor.

"Într-o afacere bună, ar trebui să existe cineva responsabil de acest panou 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână", a declarat pentru BBC Kazim Beceren, președintele Fundației turce de educație și protecție împotriva incendiilor.

Bilanțul morților este, de asemenea, extrem de ridicat, ceea ce ridică și alte întrebări.

"Întotdeauna vor exista incendii, dar nu ne-am aștepta ca atât de mulți oameni să moară în acest tip de clădire", a declarat profesorul Sevket Ozgur Atayilmaz, șeful departamentului de inginerie mecanică de la Universitatea Tehnică Yildiz, care a lucrat la planificarea siguranței împotriva incendiilor.

"Dacă structura este proiectată corect pentru incendiu, dacă există căi de evacuare și dacă fumul este evacuat corect, este posibil să se depășească incendiul fără pierderi de vieți omenești.", mai spune el.

Ministrul de Interne a declarat că au existat două scări de incendiu, dar există indicii că acestea nu au avut un standard bun.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.