În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria populistului Viktor Orban,  prietenul lui Donald Trump şi al lui Vladimir Putin urmează să preia de mâine preşedinţia UE. Este o perspectivă care provoacă îngrijorare la Bruxelles, dat fiind numărul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. 

Publicat:30.06.2024, 20:17

La fiecare şase luni, o ţară membră UE preia conducerea Consiliului UE. De la 1 iulie până la 31 decembrie, această poziţie-cheie va fi ocupată de Ungaria lui Viktor Orban, acuzată în mod regulat că blochează deciziile celor 27 de state membre. Guvernul lui Viktor Orbán va stabili agenda săptămânală și va prezida reuniunile ministeriale de la Bruxelles, hotărând efectiv ce subiecte sunt puse în fruntea listei și cele trimise în partea de jos. 

János BÓKA, MINISTRUL UNGAR AL AFACERILOR EUROPENE:  „Noi vom folosi oportunitatea președinției pentru a realiza dezbateri strategice în domeniile care sunt importante pentru funcționarea instituțiilor.”

Sloganul oficial al președinției ungare va fi „Make Europe Great Again”, o expresie împrumutată de la Donald Trump şi al său "Make America Great Again". Va fi Viktor Orban la înălţimea reputaţiei sale de rebel al UE-27 în următoarele şase luni sau va juca rolul elevului bun?, se întreabă France 24 într-o analiză în care încearcă să schiţeze nişte răspunsuri şi perspective.

Nicolas TENZER, PROFESOR ÎN ȘTIINȚE POLITICE:  „Orban este cu siguranță un băiat pro-Putin, dar desigur știe că are nevoie de UE. Ceea ce este important în această istorie este că înainte de preluarea președinției Ungariei, ceilalți lideri UE au asigurat cel puțin începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.”

Această preşedinţie este îngrijorătoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia şi, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea câştiga în Statele Unite în noiembrie. De asemenea, ar putea fi problematică după alegerile din Franţa, cu un guvern mai de dreapta.

Nicolas TENZER, PROFESOR ÎN ȘTIINȚE POLITICE:  „Dacă nu va mai exista sprijin din Franța, dacă nu va mai exista sprijin din SUA, atunci cu siguranță Ucraina va fi într-o poziție foarte dificilă.”

Sub presiunea puternică a partenerilor săi, Budapesta a acceptat deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Kievul, care au început marţi. Dar ajutorul militar în valoare de 6,6 miliarde de euro este încă blocat.Iar viitoarea preşedinţie ungară nu pare să aibă intenţia de a-şi ridica veto-ul.

Viktor ORBAN, PREMIERUL UNGARIEI:  „Noi sprijinim Ucraina ca să supravețuiască cumva, dar este sub semnul întrebării deoarece Ucraina nu mai este un stat suveran. Ucraina este acum doar un protectorat al vestului. Fara banii și armele Uniunii Europene și al Statelor Unite, Ucraina ca stat va înceta să mai existe.”

Cu toate acestea, analiștii cred că influenţa legislativă a Budapestei va fi probabil limitată de doi factori: preşedinţiile din a doua jumătate a anului sunt trunchiate de tradiţionala vacanţă de vară, iar Ungaria preia frâiele UE la doar câteva săptămâni după alegerile europene. Între numirile de la Comisie şi Parlament, nimic extraordinar nu se va întâmpla până în decembrie. Deci, în cele din urmă, această preşedinţie, de care unii se tem, vine într-un moment destul de oportun în calendar şi va limita capacitatea lui Viktor Orban de a provoca probleme.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.