Controverse la Atena dupa ce autoritatile au decis sa renoveze Acropolele. Unii nemultumiti spun ca o parte din lucrarile de restaurare nu respecta estetica monumentului. Ministerul elen al Culturii sutine ca doar a facut posibil accesul persoanelor cu nevoi speciale si ca a primit avizul Consiliului Arheologic.

Publicat:10.06.2021, 16:41

Autoritatile grecesti au profitat de restrictiile impuse de pandemie ca sa duca la bun sfarsit o parte din lucrarile de restaurare a Acropolei din Atena. Printre imbunatatiri se numara un lift pentru persoanele in scaune cu rotile, care a fost construit pe latura de nord a Acropolei, dar si o retea de alei pietonale din beton care serpuiesc printre templele grecesti. Este vorba, in total, de aproape 500 de metri de alei, despre care unii greci spun ca ar contine prea mult... beton.

Lina MENDONI, MINISTRUL CULTURII DIN GRECIA:”Credem ca Acropola, cu tot simbolismul si valoarea sa, ar trebui sa fie accesibila persoanelor cu mobilitate limitata”.

Vor exista noi coridoare de acces pentru persoanele cu dizabilitati la Acropole si vor fi instalate doua vehicule speciale pentru transportul scaunului cu rotile pana la lift. 

Manolis KORRES, ARHITECT:„Fiecare interventie intr-un monument creeaza probleme estetice. Restaurarea nu este posibila fara probleme estetice.”

”Eu cred ca Acropole sunt frumoase si minunate si e corect ca fiecare sa vada asta. Nu cred ca schimbarile vor schimba Acropolele.” 


Ministrul elen al Culturii sustine ca vechile alei, construite in anii ’60, erau intr-o stare atat de proasta incat ii puneau in pericol pe turisti. Acropola din Atena e unul dintre cele mai importante monumente ale Greciei si, inainte de pandemie, atragea in jur de 3 milioane de turisti in fiecare an.