Democratul Joe Biden, actual președinte al SUA, și republicanul Donald Trump, fost lider de la Casa Albă, s-au confruntat joi seară (vineri dimineață – ora României) în prima dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează libertatea.ro.

Publicat:28.06.2024, 08:13

Întâlnirea, organizată de CNN la Atlanta, în statul Georgia, a început fără o strângere de mână între cei doi adversari. Ei candidați s-au întâlnit ultima dată la o dezbatere în 2020, unde, de asemenea, nu au dat mâna din cauza protocoalelor COVID-19.

Starea economiei și pandemia de COVID-19 

Discuția a debutat cu o întrebare despre starea economiei americane. Președintele Joe Biden le-a spus alegătorilor că economia este în plină expansiune și că aproape niciodată nu a mers mai bine – chiar dacă, așa cum spune frecvent, mai sunt multe de făcut.

Democratul a afirmat că Trump „i-a lăsat” o economie prăbușită, cu un șomaj în creștere. 

„A trebuit să punem din nou lucrurile cap la cap”, a spus el, adăugând că lucrurile au fost „teribile” sub Trump și că acesta „nu a făcut mare lucru”. 

De asemenea, el a acuzat că economia lui predecesorului său „i-a recompensat pe cei bogați”. 

De partea sa, Trump a susținut că economia SUA „se prăbușește” și este în totală dezordine, precizând că Statele Unite au avut „cea mai mare economie” atunci când el a fost la putere, relatează BBC. 

„Am fost loviți de COVID, iar atunci când am făcut-o, am cheltuit banii necesari pentru a nu ajunge într-o mare depresie. Totul mergea foarte bine”, a spus republicanul, înainte de a-l ataca pe Biden cu privire la politicile din timpul pandemiei și la bilanțul său economic.

De altfel, mare parte din începutul dezbaterii s-a concentrat pe pandemia de COVID-19. Atât Trump, cât și Biden au vorbit pe larg despre modul în care republicanul a gestionat pandemia. 

Biden s-a referit la acea perioadă ca la una de „haos”.

Retragerea SUA din Afganistan 

În ceea ce privește subiectul legat de Afganistan și de retragerea haotică a SUA din august 2021, Donald Trump a numit momentul drept „cea mai jenantă zi din istoria vieții țării noastre”. 

Biden a remarcat că SUA încă luptau în Afganistan sub mandatul lui Trump. 

„Când era președinte, încă se omorau oameni în Afganistan. El nu a făcut nimic în legătură cu asta”, a afirmat democratul, în timp ce republicanul a replicat că plănuia o retragere cu „demnitate” și „forță”. 

Ce spun Biden și Trump despre dreptul la avort 

Ajungând la subiectul dreptului la avort, Donald Trump a fost întrebat dacă ar bloca medicamentele pentru întreruperile de sarcină. El spune că nu, menționând că Curtea Supremă tocmai a confirmat dreptul la aceste medicamente și adăugând că toată lumea dorește ca statele să decidă dacă avortul ar trebui să fie legal. 

„Toți specialiștii în drept… au vrut să se întoarcă la state. Acum statele se ocupă de asta”, a afirmat republicanul.

Joe Biden i-a reproșat lui Donald Trump că a contribuit la decizia Curții Supreme de Justiție care a anulat hotărârea Roe vs. Wade, în vigoare din 1973, prin care era recunoscut dreptul constituțional la avort și a permis statelor să interzică această procedură. 

Trump a numit trei dintre judecătorii care au susținut această decizie, iar Biden i-a spus că „a fost un lucru teribil ceea ce ați făcut”, notează The Guardian. 

Președintele SUA a continuat să susțină că politicienii nu ar trebui să aibă un rol în îngrijirea sănătății femeilor.

„Ideea că politicienii, fondatorii, au vrut ca politicienii să fie cei care iau decizii cu privire la sănătatea femeii mele este ridicolă … niciun politician nu ar trebui să ia această decizie. Un medic ar trebui să ia aceste decizii. Așa ar trebui să fie”, a susținut Biden.

La un moment dat, Joe Biden a părut că își pierde șirul ideilor într-un schimb de replici privind miliardarii care trebuie să plătească mai multe taxe și privind îngrijirea copiilor.

„Dacă în cele din urmă am învinge Medicare”, a spus el, înainte de a fi întrerupt de jurnalistul CNN Jake Tapper.

„El a învins Medicare. A bătut-o până la moarte. Distruge Medicare”, a spus Trump, acuzându-l pe Biden că aproape a „șters” securitatea socială din cauza „milioanelor” de migranți de la frontiera sudică. „Ce s-a întâmplat cu țara noastră este de necrezut”, a adăugat republicanul.

Întrebat de ce alegătorii ar trebui să aibă încredere în el în ceea ce privește criza de la frontieră, președintele Joe Biden a declarat că administrația sa a muncit din greu pentru a obține un acord bipartizan cu Congresul și a subliniat acțiunile lui Trump privind imigrația în timpul președinției sale.

„Ne aflăm într-o situație în care, atunci când era președinte, lua – separa – bebeluși de mamele lor, îi punea în cuști, se asigura că sunt familiile erau separate. Nu așa trebuie să procedăm”, a spus Biden.

Trump a ripostat, susținând că spre sfârșitul administrației sale, țara a avut „cea mai sigură frontieră din istorie” și a afirmat că „cel mai mare număr de teroriști” din întreaga lume „vin în țara noastră chiar acum”

„Acum avem cea mai proastă graniță din istorie. Nu a existat niciodată așa ceva, iar oamenii mor peste tot”, a spus Trump.

Răspunzând acuzațiilor lui Trump referitoare la valul de „infracțiuni comise de migranții Biden” și la nivelul scăzut de aprobare a președintelui în rândul veteranilor, Biden a declarat că „fiecare lucru pe care l-a spus (republicanul) este o minciună”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.