Documentele confiscate in august de la resedinta din Florida a fostului presedinte Donald Trump contin informatii extrem de sensibile despre Iran si China care ar fi putut dezvalui metode de spionaj ale SUA, conform unui articol publicat vineri de Washington Post si citat de AFP si Agerpres.
Unul din documentele confiscate de anchetatorii federali descrie programul de rachete al Iranului. Un altul "descria activitati de informare foarte sensibile care vizeaza China", potrivit cotidianului american, care citeaza o sursa apropiata de subiect.
Dupa ce a parasit Casa Alba, fostul presedinte american a luat cu sine cutii intregi de documente. O lege din 1978 obliga insa orice presedinte american sa transfere toate e-mailurile, scrisorile si alte documente de lucru arhivelor nationale.
Anchetatorii au confiscat aproape 11.000 de documente intr-o perchezitie spectaculoasa bazata pe un mandat pentru "retinerea de documente clasificate" si "obstructionarea unei anchete federale".
Printre aceste documente s-au numarat aproximativ 100 de documente clasificate, dintre care unele clasificate top secret, in mod normal accesibile doar unui cerc foarte restrans si in conditii drastice de securitate. Cu toate acestea, in resedinta din Mar-a-Lago au fost depozitate documente in diferite locuri, in special in biroul personal al lui Donald Trump, spatii nesigure, potrivit ministerului justitiei, care conduce ancheta.
Institutia a justificat perchezitia invocand motive ce tin de securitatea nationala, argumentand ca Donald Trump a fost suspectat de incalcarea legii privind spionajul din 1917, care interzice detinerea si partajarea documentelor extrem de sensibile, referitoare la apararea nationala.
De asemenea, Donald Trump a fost suspectat ca a obstructionat ancheta, avocatii sai sustinand, inainte de perchezitie, ca nu mai existau documente guvernamentale la Mar-a-Lago.
O instanta a desemnat, la cererea lui Donald Trump, un expert independent care sa examineze documentele pentru a stabili daca natura lor este sau nu confidentiala. Doar 15 dintre ele fac obiectul unor dezacorduri intre parti, a informat joi ministerul intr-un document judecatoresc.