Electoratul PSD și PNL asistă la o premieră, cel puțin în istoria recentă a alegerilor prezidențiale. Candidații celor două mari partide nu au reușit să intre în turul II. Au acum de ales între Elena Lasconi și Călin Georgescu, transmite hotnews.ro.

Publicat:27.11.2024, 15:00

„Va fi foarte dificil, dar nu imposibil, pentru doamna Lasconi să câștige. Pleacă de pe poziția a doua și are a doua șansă”, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

„Călin Georgescu poate să mai ia 1-2 procente de la Mircea Geoană sau chiar de la Marcel Ciolacu, pentru că și PSD are un electorat conservator, un electorat care poate nu știa până acum de Călin Georgescu și acum află”, consideră politologul și confondatorul Politică la Minut, Răzvan Petri.

„În principiu, electoratul PNL ar trebui să meargă, la limită, adică 50, 50 și ceva la sută, către doamna Lasconi. Dar, atenție, a se ține cont că PNL-ul, cât mai sunt ei acum, au și o componentă destul de suveranistă”, atrage atenția sociologul și coordonatorul exit-poll-ului Avangarde, Marius Pieleanu.

Călin Georgescu a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din România, după ce a obținut 2.120.401 voturi, adică 22.94%, în timp ce viitoarea contracandidată din turul 2, Elena Lasconi (USR), a luat 1.772.500 voturi, adică 19.18%.

Cu câte voturi au câștigat ultimii doi președinți ai României cele două mandate pe care le-au avut fiecare:

Klaus Iohannis – 2019 – 6.509.135 de voturi

2014 – 6.288.768 voturi

Traian Băsescu – 2009 – 5.277.068 voturi

2004 – 5.126.894 voturi

HotNews a vorbit cu doi politologi și un sociolog și i-a întrebat de unde ar mai putea atrage voturi cei doi candidați pentru a câștiga finala prezidențială din 8 decembrie. 

Încotro se va îndrepta electoratul PSD: „Nu mă aștept ca după această situație partidul să dea indicații de vot, ci să lase alegătorii să decidă în cunoștință de cauză”

Politologul Cristian Pârvulescu spune că, chiar și în eventualitatea puțin probabilă în care PSD își va îndemna electoratul să voteze cu Elena Lasconi, nu înseamnă că votanții tradiționali ai PSD o să facă acest lucru. 

„Mă aștept ca mulți dintre alegătorii PSD, care, din punct de vedere valoric și conspirațional sunt cam pe aceeași paralelă ca și cei ai AUR, SOS și Georgescu, să se orienteze spre Georgescu. Din punctul ăsta de vedere, rezerva lui Georgescu este mai mare decât rezerva lui Lasconi”, a spus Cristian Pîrvulescu, într-un dialog cu HotNews.ro. 

„Va fi treaba doamnei Lasconi și a partidelor care o susțin să întrețină un dialog cu acești alegători, nu cred că PSD-ul va facilita. Dacă o va face, înseamnă că presiunea internațională va fi fost foarte mare în această direcție”, a adăugat acesta. 

Politologul și cofondatorul Politică la Minut, Răzvan Petri, explică faptul că PSD are un electorat conservator, motiv pentru este de așteptat ca acesta să se îndrepte mai degrabă către Călin Georgescu. 

„Călin Georgescu poate să mai ia 1-2 procente de la Mircea Geoană sau chiar de la Marcel Ciolacu, pentru că și PSD are un electorat conservator, un electorat care poate nu știa până acum de Călin Georgescu și acum află. Sau care nu știa dacă să voteze cu el, având în vedere că avea un scor mic în sondaje. Acum a prins curaj. Deci putem vedea un transfer și de la PSD către Călin Georgescu”, consideră Petri. 

Și sociologul și coordonatorul exit-poll-ului realizat de institutul Avangarde, Marius Pieleanu spune că este puțin probabil ca votanții PSD să asculte de îndemnul partidului în turul II al acestor alegeri.

Exit-pollul Avangarde l-a dat duminică seara pe Georgescu printre candidații care se băteau la locul 2 duminică seara, la aflarea primelor rezultate, dar la mare distanță de Marcel Ciolacu, cel care în cele din urmă nu a prins finala prezidențială.

„E puțin probabil să existe o aliniere a votului în funcție de ce decizie va da președintele sau conducerea partidului. În opinia mea, asumptiv, astăzi, când vorbim, la cald, e faptul că se va împărți votul. Unii se vor duce în mod natural către candidatul Georgescu. Adică în mod evident o parte semnificativă a electoratului PSD e alcătuită din cetățeni care au o gândire suveranistă, mai ales cei de vârsta a treia”, spune sociologul. 

„O parte, probabil, se va îndrepta către doamna Lasconi ca vot. Proporțiile nu le pot delimita cu rigoare astăzi, că nu avem niciun fel de analiză din care să rezulte o chestiune relativ clară. Dar cu siguranță că indiferent de ce va spune conducerea partidului nu se va duce votul explicit către doamna Lasconi”, explică Marius Pieleanu. 

Indicațiile către propriul electorat s-ar putea să nu funcționeze nici la PNL

Electoratul PNL poate fi transferat către Lasconi, însă experții atrag atenția că și aici există o bază suvernistă: „Lasconi are să zicem o relație bună cu viitorul posibil lider PNL”.

Pe de altă parte, Elena Lasconi ar putea primi voturi din partea electoratului PNL, pentru că în campania electorală „s-a poziționat destul de bine” atunci când a spus că îl va numi pe Ilie Bolojan premier, crede Răzvan Petri. 

„Deja are să zicem o relație bună cu viitorul posibil lider PNL. Se știe că Ilie Bolojan este pro-european, că PNL și-a construit acest partid pro-european, care apără cumva de extremism, împreună cu PSD, să zicem, democrația românească. Elena Lasconi are un profil mai apropiat de PNL decât votantul mediu al USR”, spune cofondatorul Politică la Minut într-o discuție cu HotNews.ro. 

„Dacă ne uităm la discursul ei, la nemulțumirile din partea electoratului mai progresist din partea USR, acuza este că s-au dus către dreapta, către PNL și că de fapt ar fi un PNL mai curat. Și atunci electoratul PNL se identifică cu Elena Lasconi. Suspiciunea mea este că și o parte a votanților tradiționali PNL au votat încă din primul tur cu Elena Lasconi. Ceea ce explică și parțial scorul slab al lui Nicolae Ciucă”, spune Petri. 

Totuși, Marius Pieleanu evaluează relația dintre PNL și USR ca fiind mai degrabă una „contondentă”. 

„Adică relația lor, a PNL-ului cu USR-ul, a fost una contondentă în ultimii ani, chiar cu poziții aparent ireconciliabile. Atunci, mi-e greu, indiferent de cineva va fi, domnul Bolojan sau domnul Motreanu, că așa se aude, că ar prelua dânșii conducerea interimară, nu o să poată să dea un ordin pe care cei din bazinul propriu să-l respecte”, este de părere Pieleanu. 

Cristian Pîrvulescu afirmă că nu are îndoieli când spune că majoritatea electoratului PNL va vota cu Lasconi: „Dar vorbim de cât? 700.000? Spre 800.000, și probabil nu toți… Nu de aici va fi revoluția. Are nevoie de încă trei, patru milioane de voturi. Rezerva electorală este mică”, explică Pîrvulescu. 

Electoratul lui Simion va vota cu Georgescu, iar cel al lui Geoană se va împărți între cei doi finaliști 

Votul electoratului AUR va merge către Călin Georgescu, consideră atât Marius Pieleanu, cât și Răzvan Petri. 

„Dacă adunăm procentele la rece de data asta, astăzi, când vorbim, mai degrabă ele sunt în favoarea domnului Georgescu față de doamna Lasconi. Uitați-vă la rezultatele obținute de candidații așa ziși suveraniști ieri. Domnul Simion este undeva la 14%, domnul Georgescu închide cu 23%. Deci, dintr-un foc avem spre 35-36% numai din ce am văzut ieri”, explică Marius Pieleanu. 

„Transferul nu e niciodată complet și direct, dar sunt șanse mari ca o parte din electoratul AUR, o parte semnificativă din cele 14 procente, să meargă către Călin Georgescu. Deja l-am văzut pe Simion aseară care a spus că a vorbit și l-a felicitat pe Călin Georgescu și a spus că el va vota cu candidatul suveranist în turul II. Deci deja a început acest transfer către Călin Georgescu. Pe lângă el, mai sunt câteva procente mici de la Terheș pe care le poate lua”, spune Răzvan Petri. 

Votanții lui Mircea Geoană se vor împărți între cei doi candidați, crede Pârvulescu. 

„Sunt 500-600.000 de voturi. Dar știți, discursul lui Geoană și al lui Georgescu au și aspecte comune. Deci nu sunt convins că electoratul se va îndrepta spre Lasconi. Cred că mai degrabă Geoană va face un lucru care este de bun simț. Cred la fel și la Diaconescu. Dar sunt prea puține voturi, rezerva e mică”, spune Cristian Pîrvulescu. 

Marius Pieleanu este de aceeași părere. 

„Acest electorat este în principal social-democrat, acele câteva sute de mii de voturi obținute sunt mai degrabă din zona PSD-ului și a electoratului care nu are un partid anume. Probabil că se va împărți în mod nesemnificativ către ambii candidați în turul II”, a explicat el. 

Votanții UDMR vor vota cu Lasconi, pentru că este un partid „de centru-dreapta, pro european, pro NATO, în ciuda legăturilor și simpatiilor pentru guvernul de la Budapesta”. 

„UDMR a mai guvernat cu USR și PNL și nu are dificultăți în a-și arăta sprijinul pentru USR din nou. Mai mult, platforma etnonaționalistă a candidatului Georgescu este incompatibilă cu obiectivele politice ale UDMR”, a mai explicat Răzvan Petri.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.