Donald Trump pare că preia, într-o manieră șocantă și periculoasă, retorica lui Vladimir Putin. Într-o conferință de presă, în care a comentat discuțiile de ieri de la Riad, Donald Trump a sugerat că Ucraina este de vină pentru conflictul sângeros început în urmă cu aproape trei ani. L-a ironizat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi extrem de incompetent. Ulterior într-o postare pe Truth Social Trump a scris că Zelenski este dictator fără alegeri și că ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară.
Afirmând că runda iniţială de discuţii a decurs „foarte bine”, Trump s-a arătat deranjat de frustrarea lui Zelenski de a fi fost exclus de la masa discuţiilor şi de decizia preşedintelui ucrainean de a nu mai merge la Riad pentru discuţii suplimentare cu delegaţia americană în această săptămână.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Cred că stă în puterea mea să opresc acest război și cred că discuțiile merg foarte bine. Dar azi am auzit că se plâng (n.red. - ucrainenii) că nu au fost invitați. Păi, au avut ocazia să negocieze timp de trei ani. Ar fi trebuit să oprească acest război acum trei ani. De fapt, nu ar fi trebuit să îl pornească de la început. Eu aș fi putut să obțin o înțelegere prin care Ucraina să-și păstreze aproape tot teritoriul pierdut. Oamenii nu ar fi pierit în luptă și orașele ucrainene nu ar fi fost demolate.”
Comentariul - care ignoră faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina fără a fi provocată, în urmă cu trei ani - este cel mai dur reproş al lui Trump la adresa părţii ucrainene. Acesta a venit în timp ce Zelenski şi liderii din întreaga Europă se străduiesc să aibă un răspuns la indiciile tot mai numeroase că cel mai important aliat al Kievului din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relaţiilor cu Rusia decât de asigurarea supravieţuirii Ucrainei. Într-o conferință de presă organizată în Florida, Donald Trump a repetat, și una din precondițiile impuse de Rusia pentru începerea negocierilor de pace, aceea ca Ucraina să organizeze alegeri prezidențiale. Asta în timp ce popularitatea lui Volodimir Zelenski a ajuns la doar 4 la sută, potrivit liderului de la Casa Albă. Lucru susținut și de Moscova.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Personal, îmi place de el (n.red. -de Volodimir Zelenski). Este un lider în regulă. Dar nu contează ce îmi place mie. Contează să găsim o soluție. Avem de-a face cu un lider care a permis continuarea unui război care nu ar fi trebuit să înceapă. Obișnuiam să discut despre asta cu Putin. Ucraina era ceva ce își dorea cu ardoare. Dar, dacă aș fi fost eu președinte, nu ar fi pornit în niciun caz o invazie.”
Această declaraţie, notează Politico, este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleşi şi o mare parte a populaţiei au fost şocaţi de acţiunile administraţiei Trump, care par indiferente la soarta naţiunii. Printre acestea se numără nu numai discuţiile cu Moscova, ci şi propunerea SUA de a revendica jumătate din drepturile Ucrainei asupra minereurilor rare ca plată pentru ajutorul deja primit şi fără garanţii de securitate viitoare. De altfel spusele lui Trump le oglindesc pe cele ale oficialilor de la Kremlin.
Dmitri PESKOV, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL KREMLINULUI: „Președintele Putin a spus în mod repetat că, la nevoie, ar fi dispus să negocieze cu Zelenski. În același timp însă, rămâne problema cadrului legal al oricărei înțelegeri, dat fiind că legitimitatea lui Zelenski este pusă sub semnul întrebării.”
Totodată, Donald Trump s-a arătat încrezător că se va întâlni cu Vladimir Putin săptămâna viitoare. Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declerat că cei doi lideri s-ar putea întâlni chiar înainte de sfârșitul acestei luni. Între timp mai multe surse diplomatice străine au declarat pentru Fox News că forţarea Ucrainei să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, pentru că atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat, iar Moscova speră că va putea face să fie ales un preşedinte marionetă. Totodată, un responsabil ucrainean de rang înalt, a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că negocierile administraţiei Donald Trump cu Rusia fără participarea Ucrainei şi a europenilor nu vor face decât să alimenteze apetitul lui Putin şi încrederea sa că el va câştiga şi America va pierde.