Președintele american Donald Trump s-a declarat miercuri favorabil unui „acord de pace” cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare, la o zi după ce el a cerut o politică de „presiune maximă” asupra Teheranului, informează hotnews.ro.

Publicat:05.02.2025, 18:53

„Vreau ca Iranul să fie o mare țară prosperă, dar o țară care nu poate avea arma nucleară”, a indicat Trump într-un mesaj postat pe platforma sa de socializare, Truth Social, potrivit Agerpres.

„Aș prefera de departe un Acord de Pace Verificat pentru (dosarul, n.r.) Nuclear, care să permită Iranului să crească și să prospere pașnic”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Trebuie să începem să lucrăm imediat (la acest acord, n.r.) și să organizăm o mare sărbătoare în Orientul Mijlociu când va fi semnat și finalizat”, a completat președintele SUA.

El a catalogat însă drept „mult exagerate” (scris cu majuscule, n.r.) în același mesaj informațiile conform cărora Statele Unite colaborează cu Israelul pentru a „face Iranul bucățele”.

Donald Trump a semnat marți un memorandum prin care cere administrației sale să pregătească sancțiuni împotriva Iranului, așa cum a făcut în timpul primului său mandat (2017-2021). El a promis că va adopta o politică de „presiune maximă” împotriva Iranului, mai ales în ce privește programul nuclear al acestuia.

După retragerea SUA din acordul nuclear decisă în 2018 tot de Donald Trump și reinstituirea sancțiunilor americane împotriva Teheranului, acesta și-a diminuat treptat angajamentele asumate în acel acord încheiat în 2015 și care stabilea pentru Iran obligația de a îmbogăți uraniul la maxim 3,67%.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogățit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar se apropie și țările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul susține în acest timp că programul său nuclear este pașnic și că nu urmărește să se doteze cu arma nucleară.

Reacția Teheranului

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat miercuri că așa-numita politică de „presiune maximă” asupra Teheranului promisă de Trump va fi „un nou eșec”, la fel ca în precedentul mandat al actualului președinte american.

Dar „dacă principalul obiectiv (pentru Washington este să se asigure) că Iranul nu caută arme nucleare, atunci este fezabil și nu atât de complicat”, a adăugat Araghchi.

Și un alt oficial iranian, neprecizat, a declarat miercuri agenției Reuters că Iranul este pregătit să acorde Statelor Unite o nouă șansă de a soluționa disputele bilaterale, însă Teheranul dorește în schimb ca Washingtonul „să strunească Israelul”.