Dupa ce ieri Gazprom a anuntat ca va injumatati din nou livrarile de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocand motive tehnice, pretul la gaz pe bursele europene a depasit suma de 2 mii de dolari per mia de m3, pentru prima data din martie. Germania insista ca nu exista motive tehnice pentru scaderea livrarilor si il acuza pe Vladimir Putin de joc duplicitar legat de reducerea gazelor.

Publicat:26.07.2022, 19:20

Gazprom a declarat ca a oprit pentru mentenanta o alta turbina din cadrul gazoductului Nord Stream 1. Prin urmare, debitul incepand de maine, va scadea la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Aceasta reprezinta doar jumatate din fluxurile actuale, care sunt deja la doar 40 la suta din capacitatea normala. „Nu exista motive tehnice pentru scaderea livrarilor. Turbina este gata pentru livrare catre Rusia”, a spus ministrul german Robert Habeck, precizand ca Rusia refuza sa emita documentele de import. Ministrul ceh al Industriei, a carui tara detine presedintia rotativa a UE crede ca presedintele rus Vladimir Putin a stat in spatele planului Gazprom de a reduce livrarile de gaze catre Europa.

Jozef SIKELA, MINISTRUL CEH AL INDUSTRIEI: ”Atacul recent de la Odesa ne-a aratat ca Rusia nu este si niciodata nu va fi un partener de incredere. Numai ieri Gazprom a anuntat o reducere a livrarilor de gaze si asta a provocat o crestere a pretului la gaze si asta este inca o dovada in plus ca trebuie sa luam jocul in mainile noastre si trebuie sa reducem cat mai curand dependenta de aprovizionare din Rusia.”

Kremlinul a anuntat ca va cere Gazprom sa ofere detalii tehnice ale lucrarilor de reparatie care au loc la conducta Nord Stream 1, reiterand ca europenii sufera consecintele sanctiunilor pe care ei insisi le-au impus Rusiei.

Dimitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: ” Da, intr-adevar, sunt probleme cu turbinele, turbina inca nu a sosit si nu a fost montata dupa revizie. Este pe drum. Sa speram ca acest lucru se va intampla mai devreme si nu mai tarziu. Sunt anumite probleme cu cealalta turbina. Gazprom lucreaza la aceasta situatie.”

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: ”Daca exista o reglementare care sa asigure siguranta functionarii gazoductului, suntem chemati sa incalcam acest regulament? Asa cum fac reprezentantii Germaniei.” 

Noua lovitura data aprovizionarii vine intr-un moment foarte tensionat, in timp ce Rusia si Occidentul se intrec in sanctiuni economice ca raspuns la actiunile Moscovei in Ucraina. Presedintele Volodimir Zelenski a indemnat tarile europene sa nu cedeze in fata presiunii Moscovei si sa raspunda, in schimb, cu cel de-al optulea pachet de sanctiuni care ar trebui sa fie semnificativ mai sever decat precedentul.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ” Rusia nu-si va relua livrarile de gaz catre tarile europene, desi este contractual obligata sa o faca. Rusia procedeaza astfel pentru a nu-i lasa pe europeni sa se pregateasca de iarna. Acesta este, in mod vadit, un razboi al gazului, pe care Rusia il poarta impotriva unei Europe unite, si trebuie perceput ca atare. Rusiei nu-i pasa ce se va intampla cu oamenii.”

Politicienii din Europa au avertizat in repetate randuri ca Rusia ar putea intrerupe fluxurile de gaz in aceasta iarna, o masura care ar arunca blocul comunitar in recesiune si ar duce la cresterea preturilor pentru consumatorii care se confrunta deja cu preturi mai mari la alimente si energie.