După o răsturnare de situaţie în primul tur de la prezidențiale, duminică, 1 decembrie, românii sunt chemați din nou la urne pentru un scrutin parlamentar. Alegerile sunt considerate cruciale după ce partidele tradiționale au înregistrat eșecuri istorice la scrutinul din 24 noiembrie. La  secțiiile de votare sunt așteptați și moldovenii cu cetățenie română pentru a decide următoarea componentă a Parlamentului de la București, forul unde sunt adoptate legi, hotărâri și moțiuni.

Publicat:28.11.2024, 18:49

Românii, din țară, și diaspora, urmează să voteze senatorii și deputații care vor ocupa, timp de patru ani, cele două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera Deputaților. Alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două zile pentru a vota, pe 30 noiembrie și întîi decembrie.

Votarea în străinătate

30 noiembrie  7:00- 21:00 
1 decembrie    7:00 21:00

Fiecare, va primi câte 2 buletine de vot distincte: un buletin de vot pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament. 
În total, sunt 43 de circumscripțiile electorale: 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora. La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.

Actele cu care se poate vota  

-pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
-pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; 
-pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 59 de secții, aceleași ca la prezidențialele de duminică. 17 secții vor fi amenajte în nordul Moldovei, 34 secții în regiunea centrală dintre care 16 în Chișinău și 8 secții la sud. La scrutin vor participa 31 de partide politice și alianțe pentru cele 136 de mandate din Senat și 50 de formațiuni pentru cele 329 de locuri din Camera Deputaților. Șapte dintre cele mai mari partide sunt: PSD, PNL, USR,  AUR, SOS România, UDMR și REPER.

Lista celor mai mari partide din România

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT (PSD) 
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL (PNL)
UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA (USR)
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR (AUR)
PARTIDUL S.O.S ROMÂNIA
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA (UDMR)
REÎNOIM PROIECTUL EUROPEAN AL ROMÂNIEI (REPER)

Mai mulți moldoveni cu cetățenie română sunt pe listele de candidați pentru Parlamentul României. Pentru a fi reprezentate, partidele trebuie să atingă un prag de 5 la sută din totalul voturilor exprimate. În alegerile anterioare din 2020, doar cinci partide au depăşit acest prag. După alegerile parlamentare de duminică, românii vor merge din nou la urne pe 8 decembrie pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale.