După valul de explozii din Liban, armata a început să-și detoneze controlat o serie de aparate de comunicații, fiind cosiderate suspecte. După mai multe investigații, privind originea paigerelor, toate pistele au dus către o companie din Bulgaria. Oficialii de acolo au spus că vor investiga o firmă locală pentru a vedea dacă aceasta a avut legături cu vânzarea dispozitivelor pentru militanții Hezbollah. Potrivit ultimului bilanț în urma exploziilor au murit 37 de oameni, iar alți peste 3.500 sunt răniți.

Publicat:20.09.2024, 21:48

Militanții Hezbollah au început detonarea aparatelor de comunicații și pagere suspecte în diferite zone, prin urmare atenționează cetățenii să se îndepărteze de locurile exploziilor şi să informeze asupra oricărui aparat sau obiect suspect.

De asemenea, Autoritatea Aeronautică Civilă libaneză a anunţat interzicerea transportului de pagere sau aparate walkie-talkie la bordul avioanelor care decolează sau aterizează la Beirut. De altfel e paranoie în rândul oamenilor și a militanților. Cu toții se tem măcar să se apropie de laptop sau telefon.

„ Desigur că suntem speriați, mai ales în tema supraviețuirii. Cine se poate simți în siguranță în această situație. Cine poate să fie sigur acum în telefonul său.”

Încă nu este clar cine a produs şi nici cine a livrat către Hezbollah aceste aparate, care potrivit unor surse apropiate acestei grupări au fost achiziţionate aproximativ în acelaşi timp în urmă cu câteva luni. Imaginile cu rămășițele pagerelor sugerează că ele au fost produse de compania taiwaneză, Gold Apollo. Însă cei din Taiwan au negat orice legătură cu incidentul, afirmând că pagerele care au ajuns la militanții Hezbollah au fost produse de BAC Consulting, o firmă de la Budapesta. Oficialii de acolo la rândul lor afirmă că sunt doar intermediari şi neagă că au produs pagerele. Așadar după mai multe investigații toate căile au dus la o companie din Bulgaria, Norta Global.

Antoan ZLATKOV, REPORTER BTV: „La această adresă sunt înregistrate 196 de societăți comerciale, printre care și „Norta Global”. Domeniul său de activitate este menționat în registrul comerțului ca fiind „managementul proiectelor tehnologice."

Iar reponsabiliii din Sofia au promis că vor investiga cazul, iar liderul Hezbollah promite pedepsirea Israelului după explozia dispozitivelor de comunicații.

Hassan SAYYES NASRALLAH, ȘEFUL HEZBOLLAH: „Inamicul israelian a țintit mii de pagere și le-a detonat în același timp. Inamicul a încălcat în această operațiune toate regulile, legile și liniile roșii.”

Israelul nu a comentat acest atac, care a avut loc imediat după ce a anunţat că îşi extinde obiectivele de război din Fâşia Gaza împotriva Hamasului palestinian până la frontiera cu Libanul.