Riscul ca Moldova sa nu inceapa negocierile de aderare la UE dupa Consiliul European de saptamana viitoare devine tot mai mare. Aseara, in timpul unei cine de lucru la Paris, presedintele Macron nu a reusit sa-l convinga pe premierul Viktor Orban sa accepte discutiile cu Ucraina si, respectiv, cu Moldova, deoarece decizia in privinta Kievului si Chisinaului ar urma sa fie una comuna. Liderul de la Budapesta a spus ca ramane pe pozitii si crede ca subiectul nici nu trebuie inclus pe ordinea de zi a summitului din 14 decembrie de la Bruxelles.

Publicat:08.12.2023, 14:54

Pe o vreme ploioasa, Macron l-a intampinat aseara pe Orban la Palatul Elysee pentru o cina de lucru in incercarea de a iesi din impas inaintea summitului UE de saptamana viitoare.

Discutiile au fost initiate pe masura ce creste ingrijorarea ca Orban ar putea zadarnici sansa de a lua decizii cheie privind Ucraina si Moldova la summitul UE din 14-15 decembrie, Macron intervenind din postura sa de una dintre cele mai puternice figuri ale Europei. Se pare insa ca presedintele francez nu a reusit sa-l convinga pe colegul sau ungar sa-si schimbe pozitia negativa fata de Kiev.

Orban ar fi incercat sa-l convinga pe Macron  de oportunitatea unui parteneriat strategic in loc sa deschida negocierile de aderare la Uniunea Europeana. La finalul discutiei, fiecare a ramas pe pozitiile sale, scrie LePoint, care a realizat un interviu exclusiv cu Orban, in care acesta a contestat evaluarea Comisiei Europene conform careia Ucraina a facut progrese.

Viktor ORBAN, PREMIERUL UNGARIEI:  „Ucraina este cunoscuta drept una dintre cele mai corupte tari din lume. Asta nu e de gluma! Nu putem lua decizia de a incepe un proces de negocieri de aderare.”

Viktor Orban a mai sustinut ca acceptarea Ucrainei ar insemna costuri suplimentare pentru bugetul UE – si implicatii profunde pentru politica agricola. Orban a cerut amanarea deciziei privind inceperea negocierilor de aderare la UE, sugerand ca lipsa evidenta de consens ar duce inevitabil la esec.

Viktor ORBAN, PREMIERUL UNGARIEI:  „Noi nu suntem de acord sa fie pusa in discutie aceasta chestiune si sa fie luata o decizie cu care nu suntem de acord. Nu ar trebui sa fie inclusa pe agenda pentru ca este clar ca nu se va ajunge la un acord.”

Criticii sustin ca Orban santajeaza Uniunea Europeana pentru recuperarea fondurilor europene pe care Comisia le-a inghetat din cauza incalcarii statului de drept in Ungaria. Analistii, citati de Le Monde, se intreaba daca Orban este intr-o postura de negociere sau daca a initiat o evolutie geopolitica majora. Dincolo de pretinsa sa apropiere de presedintele rus Vladimir Putin, cu care a dat mana recent la Beijing, un diplomat european vede in incapatanarea lui Viktor Orban o razbunare impotriva lui Volodimir Zelenski, care l-a criticat aspru in timpul Consiliului European din 24 martie 2022.

Ruslan OSIPENKO, EXPERT IN RELATII INTERNATIONALE:  „Ungaria se va alinia la orice blocare a Ucrainei pentru ca are o pozitie evidenta anti-Ucraina si Pro-Kremlin.”

„Ce tine de premierul Viktor Orban, care des este acuzat de pozitii pro-ruse, aceasta este un fleac.”

Invitatii emisiunii In Profunzime din aceasta saptamana au declarat ca acum nu exista niciun stat membru UE care ar avea vreo obiectie fata de Republica Moldova. Chiar si asa, negocierile privind aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana ar trebui sa inceapa la pachet cu Ucraina, deoarece o decuplare de tara vecina ar reprezenta o capcana pentru Moldova, iar procesul de aderare al tarii noastre la Uniunea Europeana ar fi mult mai anevoios. Autoritatile de la Chisinau pledeaza ca decizia ce urmeaza sa fie luata la Consiliul European sa fie una comuna cu Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.