Vesti alarmante vin si din Asia. Epidemia de pneumonie virala din China s-a extins in mai multe orase, inclusiv Beijing si sunt temeri ca poate ajunge pe tot globul.
In doar doua zile, numarul cazurilor confirmate s-a triplat, iar printre bolnavi sunt si cadre medicale care ii ingrijeau pe cei infectati. Oficialii au confirmat ca virusul se transmite de la om la om.
Sase oameni au murit pana acum, iar persoane infectate au fost descoperite si peste granitele Chinei, in Thailanda, Japonia si Coreea de Sud.
Potrivit autoritatilor si in Australia este o persoana suspecta de infectie cu acest virus.
Jeanette Young, agentia de Sanatate din Queensland: „Avem un domn pe care il monitorizam, in momentul de fata, care a calatorit in Wuhan si a capatat o afectiune respiratorie. Isi revine la locuinta sa, iar noi am facut unele teste pe el si asteptam rezultatele.”
In ultimele doua zile numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus aproape s-a triplat, potrivit cifrelor oficiale. Peste 290 de cazuri au fost confirmate in China si in alte tari.
Expertii britanici considera insa ca situatia ar putea fi mult mai grava, si estimeaza numarul imbolnavirilor la 1.700. Pentru prima oara, au aparut informatii ca virusul se transmite de la om la om.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca sunt dovezi de transmisie de la om la om si ca o sursa animala pare sa fie sursa principala a virusului.
Mai exact, primele cazuri au avut ca punct comun o piata de peste din centrul orasului Wuhan din centrul Chinei, o metropola cu 11 milioane de locuitori. Mai departe, bolnavii confirmati in ultima vreme au avut legatura cu acest oras: e vorba de localnici, dar si turisti care au zburat de aici spre alte destinatii, in China sau peste granite.
Geng Shuang, purtator de cuvant al Ministerului de Externe din China: „Pana acum, Japonia, Thailanda si Coreea de Sud au notificat China ca au cazuri confirmate de infectie cu noul coronavirus.”
Autoritatile chineze au luat masuri pentru a limita raspandirea virusului: au impus verificari drastice pe aeroportul din Wuhan si in gari, iar spitalele din orasele unde au fost descoperite cazuri au primit kituri de testare pentru a depista cat mai repede persoanele infectate.
Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „Toti pasagerii care pleaca sunt scanati pentru a vedea daca au febra, ceea ce ar putea indica o infectie cu virusul. Chiar si asa, in cazul acestui tip de virusuri, se intampla de multe ori ca pacientii sa fie contagiosi inainte sa apara simptomele.”
Ada Pizon, pasager avion: „Mi-au trimis un mesaj inainte sa ajung la bord si totul mi se pare ca arata in regula. Sunt ingrijorata putin. Nu stiu ce se va intampla, asa ca astept... sunt foarte multi oameni aici.”
Situatia este cu atat mai tensionata cu cat mai sunt cateva zile pana la Noul An Chinezesc: in aceasta perioada, peste 400 de milioane de oameni sunt asteptati sa calatoreasca de-a lungul si de-a latul Chinei sau dincolo de granitele tarii.
Derek Gatherer, Universitatea Lancaster: „In cazul in care un numar mare de oameni vin si pleaca din Wuhan in perioada sarbatorilor, asta inseamna ca sunt sanse mult mai mari ca virusul sa se raspandeasca in alte orase, intr-un fel mult mai greu de controlat.”
Noul virus tine de aceeasi familie de virusuri care in 2002 - 2003 au provocat epidemia asa-numita a Sindromului respirator acut sever, pornita tot din China. Atunci au murit aproape 800 de oameni pe tot globul.
MAE roman a emis o atentionare de calatorie
„Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Republica Populara Chineza ca, in provincia Hubei, localitatea Wuhan, exista un focar de pneumonie virala (coronavirus)”, se mentioneaza in comunicatul emis de MAE.
Comisia Nationala de Sanatate a Chinei a raportat cazuri in provincial Hubei, in sudul provinciei Guangdong, in Shenzhen si in Beijing. Toate persoanele au calatorit recent in Wuhan, a anuntat MAE.
„Raspandirea coronavirusului ar putea fi amplificata de faptul ca in perioada 22 ianuarie – 1 februarie 2020 se desfasoara festivitatile Anului Nou chinezesc, perioada intensa in ce priveste calatoriile interne in R.P. Chineza”, conform unui comunicat MAE”, conform comunicatului.