Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului sau sa inceapa sa lucreze la "hub-ul de gaze" din Turcia propus de omologul sau rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa.
„Am dat, impreuna cu Vladimir Putin, Ministerului nostru al Energiei si institutiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcina impreuna”, a afirmat Erdogan cu privire la un eventual hub gazier in Turcia, in timpul unui interviu acordat jurnalistilor in timpul zborului sau de intoarcere de la Astana, Kazahstan, unde a avut joi o intrevedere cu presedintele rus, informeaza vineri media turce, citate de AFP, relateaza Agerpres.
Seful statului turc a afirmat de asemenea ca lucrarile vor incepe imediat.
„Nu va fi nicio perioada de asteptare in aceasta problema”, a adaugat Erdogan, precizand ca hub-ul ar putea fi construit in regiunea Tracia (Tracia Rasariteana ori Tracia Turceasca.n.r.) din nord-vestul Turciei.
„Vom gasi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distributie si il vom construi”, a declarat Erdogan jurnalistilor turci.
Vladimir Putin a propus joi crearea unui centru international de distributie a gazelor naturale in Turcia, in urma avarierii gazoductului NordStream din Marea Baltica si in conditiile in care livrarile de gaz rusesc spre Europa sunt puternic afectate de sanctiunile occidentale impuse Rusiei, Uniunea Europeana analizand posibilitatea unei plafonari a preturilor la gaze in fata scumpirii facturilor energetice provocata de ofensiva rusa in Ucraina.
Putin a subliniat in timpul intalnirii cu Erdogan ca Turcia este in prezent „cea mai fiabila ruta de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului TurkStream, care transporta gaz rusesc catre Turcia si mai multe tari din sudul si sud-estul Europei. TurkStream, care trece pe fundul Marii Negre, poate transporta pana la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, Romania, Ungaria si Macedonia de Nord sunt alimentate pe aceasta ruta, scrie EFE.
„Hub-ul gazier” spre Europa propus de Putin „nu are niciun sens”, in conditiile in care europenii vor sa-si reduca dependenta de hidrocarburile din Rusia, a reactionat Franta joi seara. „Nu vedem niciun sens in a crea noi infrastructuri care sa permita sa se importe mai mult gaz rusesc”, a subliniat presedintia franceza, conform AFP.