Eruptia vulcanului din La Palma continua sa afecteze zonele populate ale insulei. Aproximativ 10 mii de persoane deja au fost evacuate. Lava avanseaza si inghite in continuare casele oamenilor.

Publicat:23.09.2021, 18:45

Autoritatile din Palma au precizat ca vulcanul a emis deja peste 20.000 de tone de dioxid de sulf. In urma eruptiei, au fost distruse 320 de constructii, intr-o zona cunoscuta pentru agricultura. Lava ar fi acoperit peste 106 hectare, insa nimeni nu ar fi fost afectat de aceasta.

 “A venit foarte repede. Am salvat pe cat posibil animalele. La fel si oamenii au fost evacuati foarte repede. Este haos. Suntem cu totii obositi psihologic si epuizati, fara somn. Nimeni nu poate dormi auzind asta. Este o nebunie.” 

"Eu si cu fratele meu locuim in aceasta zona si deocamdata casele noastre sunt intacte, dar suntem preocupati.”

”Ma simt asa intr-o lupta interna intre frumusetea acestei situatii si oportunitatea de a vedea asta cu ochii mei si dezolanta si tristetea persoanelor care si-au pierdut casele si a caror viata s-a schimbat complet.” 

In prezent, lava avanseaza cu 300 de metri pe ora spre ocean. Expertii atrag atentia ca, in momentul in care va ajunge la Atlantic, lava va provoca explozii si degajari mari de fum si aburi.

Dan JOHNSON, CORESPONDENT BBC: ”Puteti vedea cat de multa cenusa a cazut aici si cade in continuu. Cateodata cade sub forma de praf vulcanic, cateodata sub forma de particule mai mari. Daca tin mana intinsa veti putea observa cum cad din cer si se aseaza.”

Este pentru prima data cand vulcanul Cumbre Vieja erupe. Potrivit National Geographic, lava ar avea o inaltime comparativa cu cel mai mare zgarie-nori din lume, Burj Khalifa din Dubai. 

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt duminica, dupa mai multe zile in care localnicii au avut de suportat o multitudine de cutremure succesive. Insa nimic nu-i putea pregati pentru ce avea sa urmeze. Lava s-a extins cu rapiditate, mistuind totul in calea ei. Fluxul de lava ar putea dura cateva saptamani sau luni. Pana la diminuare, acesta va continua sa elimine gaze toxice sau ar putea produce explozii.