Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimul deceniu. Dunărea a acoperit cheiurile capitalei și a ajuns până la clădirea Parlamentului. Și încă nu vorbim despre viitura maximă, așteptată pentru mâine noaptea. Între timp, preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor de zece miliarde de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii pentru ţările afectate de inundaţii, printre care și România.

Publicat:20.09.2024, 22:01

Dunărea a inundat cheiurile Budapestei. De o săptămână, capitala maghiară se pregătește pentru inundații potențial catastrofale, care pun la încercare sistemul de apărare a orașului. Zece mii de oameni de la protecția civilă și soldați, ei sunt ajutați de 15 mii de voluntari. În doar 24 de ore, nivelul Dunării a crescut cu aproape un metru si se apropie periculos de recordul atins în 2013, de opt metri si 91 de centimetri.

Între timp, în Polonia, 14 mii de soldați sunt trimiși în zonele afectate de inundații.

Unii ajută în orașele din sud-vestul țării. Sacii de nisip sunt trecuți din mână în mană.    

Însă, pentru mulți oameni, ajutorul armatei a venit prea târziu. În una dintre localitati, zeci de case au fost inundate, la fel și uzina electrică de acolo, parcul central și multe locuri de joacă.

Aflată în vizită în Polonia, preşedinta Comisiei Europene a anunţat un ajutor fără precedent.

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: „Sunt vremuri extraordinare, iar vremurile extraordinare au nevoie de măsuri la fel. În primă fază, putem să alocăm 10 miliarde de euro din Fondurile de Coeziune pentru țările afectate. Aceasta este o măsură de urgență."

Noi imagini din satelit arată amploarea inundațiilor în cateva orașe din Polonia și Republica Cehă. De altfel, în Cehia, opt persoane sunt în continuare date dispărute după viiturile de duminică.

Rău este și în Spania. În provincia Albacete, ploile puternice au transformat un râu într-un torent năprasnic.

Iar în Italia, râul Senio a ieșit din matcă lângă Ravenna și apa a ajuns în partea centrală a orașului. În regiunea Emilia-Romagna, două persoane sunt date dispărute și peste o mie de locuitori au fost evacuați din cauza amenințării apelor, pentru că ploile neîncetate au umflat multe râuri.

Este pentru al doilea an la rând când oamenii din aceste zone sunt loviți de furia naturii. Iar italienii sunt revoltați și acuză autoritățile că nu au luat măsuri pentru a preveni dezastrul.