Europa de Est produce armament intr-un ritm accelerat, nemaivazut de la Razboiul Rece, pentru a ajuta Ucraina in lupta sa impotriva Rusiei. Aliatii au furnizat Kievului arme si echipamente militare de cand a inceput razboiul, epuizandu-si propriile stocuri, pe parcurs. Intre timp, Rusia a cheltuit aproximativ 82 de miliarde de dolari pentru a intretine razboiul, arata o analiza Forbes Ucraina. 

Publicat:25.11.2022, 20:25

Imediat dupa atacul Rusiei, unele armate si producatori est-europeni au inceput sa-si goleasca depozitele de arme si munitii din epoca sovietica cu care ucrainenii erau familiarizati.Pe masura ce aceste stocuri s-au redus, producatorii de arme au intensificat productia atat de echipamente mai vechi, cat si de cele moderne, pentru a mentine aprovizionarea.

Sebastian CHALEK, CEO AL PGZ, POLONIA: ”Noi ne dezvoltam, ne extindem abilitatile pentru a fi pregatiti sa crestem livrarile si nu numai pe piata poloneza, dar si in afara ei. Noi suntem in discutii cu potentiali clienti din tari terte care vor sa-si echipeze armata cu echipamente poloneze.” 

Compania poloneza PGZ, detinuta de stat, controleaza peste 50 de companii care produc arme si munitie, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fara pilot. A livrat de toate in Ucraina fara a oferit detalii specifice. Aceeasi situatie este si in Cehia, care a livrat in acest an arme in valoare de 2,1 miliare de de dolari.

Thomas KOPEKHNE, ADJUNCTUL MINISTRULUI CEH AL APARARII: ”Pentru industria ceha de aparare, conflictul din Ucraina si asistenta oferita pentru a se apara reprezinta cu siguranta un impuls pe care nu l-am mai vazut in ultimii 30 de ani.“ 

Ucraina a achizitionat arme si echipamente prin donatii de la guverne si prin contracte comerciale directe intre Kiev si producatori. Statele Unite si Marea Britanie au acordat cel mai mari ajutoare militare Ucrainei intre 24 ianuarie si 3 octombrie, Polonia fiind pe locul trei si Republica Ceha pe locul noua. De asemenea, Rusia a „donat” Ucrainei echipament militar in valoarea de 2 miliarde de dolari, cand s-a retras haotic. 

Secretarul general al NATO a anuntat ca alianta va intensifica ajutorul militar pentru tara vecina.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: “NATO va continua sa fie alaturi de Ucraina atata cat va fi necesar. Nu vom da inapoi.” 

Potrivit lui Stoltenbrg a-l impiedica oe Putin sa castige razboiul este cea mai urgenta sarcina in acest moment, pecizand ca Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima agresiunii si are dreptul de a se apara.