Arheologii au descoperit o statuetă stranie creată acum mai bine de 7.000 de ani care seamănă cu felul în care omul modern și-a imaginat că ar putea arăta extratereștrii, ceea ce oferă mai multe indicii despre originile și evoluția uneia dintre cele mai vechi așezări din Peninsula Arabică, digi24.ro.

Publicat:25.12.2024, 13:25

Statuia a fost dezgropată în situl arheologic Bahra 1 din Kuweit, care a captat atenția cercetătorilor ce studiază civilizațiile străvechi din Epoca de Piatră încă din 2009. 

Săpăturile au dezvăluit mai multe informații despre cultura Ubaid, care s-a răspândit din Mesopotamia în Anatolia și Arabia. Arheologii au descoperit recent mai multe capete mici de lut lucrate foarte fin. 

Aceste statuete seamănă cu felul în care ne-am imagina că un extraterestru ar putea arăta: craniul alungit, ochii oblici și subțiri și nasul plat. Trăsăturile lor sunt caracteristice figurinelor din cultura Ubaid.

Cu toate că astfel de capete de lut au mai fost descoperite în Mesopotamia, statueta din Bahra 1 este prima de acest gen găsită în regiunea Golfului Persic, potrivit arheologilor de la Universitatea din Varșovia care participă la săpături. 

„Prezența statuetei ridică semne de întrebare intrigante legate de scopul și valoarea simbolică sau poate ritualică pe care o avea pentru oamenii din această comunitate antică”, a spus arheologul Piotr Bielinski. 

Găsirea statuetei confirmă și faptul că Bahra 1 este cel mai vechi loc de producție a obiectelor ceramice din regiunea Golfului Persic descoperit până acum. 

Cercetătorii speră și că fosilele de plante descoperite în lutul din care au fost făcute statuetele ar putea dezvălui informații noi despre flora prezentă în regiune în perioada de la mijlocul mileniului al șaselea înaintea erei noastre.

„Descoperirea figurinei a fost o surpriză totală pentru întreaga echipă, întrucât a fost prima de acest gen, nu doar din cele peste 1.500 de mici artefacte dezgropate din situl Bahra 1, ci și din toată regiunea Golfului Persic”, a spus și Agnieszka Szymczak, unul dintre arheologii care lucrează în situl din Kuweit. 

Figurinele Ubaid au fost descrise drept asemănătoare unor reptile, păsări sau „ofidiane”, adică asemănătoare șerpilor, potrivit unor publicații ale Universității din Chicago citate de Live Science. 

Există mai multe teorii prin care experții au încercat să explice caracteristicile faciale neobișnuite ale figurinelor. 

Una dintre ele sugerează faptul că sculpturile prezintă deformări craniene – o practică regăsită în societatea Ubaid și reflectată în scheletele excavate în Mesopotamia. 

Deformarea craniului se realiza prin înfășurarea craniului unui nou-născut în pânză sau între două bucăți de lemn și s-ar putea să fi fost un simbol de identitate, arătând că persoana făcea parte dintr-o anumită clasă, cultură sau grup special din comunitatea sa.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.