Elvira Nabiullina, sefa bancii centrale din Rusia, este tehnocrata care tine in viata masinaria de razboi a lui Putin, relateaza Politico. Ea a reusit sa evite cele mai grave consecinte ale sanctiunilor impuse impotriva Moscovei, care erau menite sa epuizeze cuferele Kremlinului, prelungind astfel conflictul din Ucraina si contribuind la atrocitatile comise de armata rusa, scrie digi24.ro.

Publicat:30.11.2023, 08:43

In cei zece ani de cand conduce banca centrala a Rusiei, politicile monetare dure ale Nabiullinei au salvat rubla in repetate randuri si au tinut economia tarii pe linia de plutire. 

Ascensiunea Nabiullinei, zisa si „bancherul lui Putin, a fost una surprinzatoare – parintii ei sunt tatari din Ufa, un oras aflat la peste 1.000 de kilometri de Moscova in Republica Bascortostan sau Baschiria, ce provin din clasa muncitoare. 

Pornind de jos, Nabiullina a ajuns prima femeie care conduce o banca centrala din grupul de state G8. S-a remarcat prin faptul ca a salvat economia Rusiei in 2014, dupa ce Putin a anexat ilegal Crimeea prin introducerea de reforme si majorarea ratelor la dobanda. 

In timp ce rubla se prabusea si inflatia exploda, interventiile Nabiullinei au dus la inchiderea a sute de banci instabile si la cresterea rezervelor valutare, ceea ce a atras admiratia multor finantisti din intreaga lume. Tot ea este cea care a pus bazele unui sistem de plati rusesc. 

Nabiullina a primit distinctia de guvernatorul de banca centrala al anului din partea Euromoney in 2015 si din parte The Baker in 2017. Iar in 2018, Christine Lagarde, pe atunci sefa Fondului Monetar International, a laudat-o pe Nabiullina ca fiind femeia capabila sa faca „sistemul bancar central sa cante”, dupa ce a vorbit cu foarte mult entuziasm despre dragostea pe care cele doua o impartasesc pentru opera. 

Limbajul criptic al sefei bancii centrale din Rusia 

Inspirandu-se probabil din obiceiul introdus de fostul secretar de stat american Madeleine Albright, prin care isi alegea brosele si acele de rever pe care le purta in functie de mesajul sau starea de spirit pe care voia sa le comunice, Nabiullina a inceput sa transmita mesaje codate catre restul lumii prin felul in care se imbraca. 

Multi analisti au interpretat costumul complet negru pe care l-a purtat imediat dupa ce Putin a invadat Ucraina drept un indiciu subtil ca nu sustine decizia presedintelui rus. Presupusa ei dezaprobare s-a limitat, insa, la un simplu gest.

Rolul pe care Nabiullina l-a jucat in facilitarea distrugerii si a crimelor in masa comise de armata rusa in Ucraina a atras acum furia si indignarea celor care candva o admirau. 

In timp ce Occidentul a incercat sa rupa Rusia de pietele financiare ale lumii si sa inchida „conductele” prin care Moscova se alimenta cu banii si tehnologia de care are nevoie pentru a-si continua invazia brutala, Nabiullina a reusit sa fenteze restrictiile, accelerand cheltuielile bugetare si stabilizand economia. 

Nabiullina este principalul factor perturbator al Europei anul urmator 

Pentru moment, tacticile ei functioneaza: FMI a prezis de curand ca economia Rusiei va creste cu 2,2% anul acesta, in conditiile in care, in luna februarie, se prevedea o crestere de doar 0,7%. 

Rezultatele obtinute de Nabiullina i-au determinat pe unii critici sa o compare cu Albert Speer, ministrul lui Hitler care se ocupa de inarmare si productia de razboi, sau cu Adolf Eichmann, care a perfectionat sistemul feroviar prin care evreii erau transportati in lagarele de concentrare.

Nabiullina ocupa primul loc in randul celor mai influenti oameni care pot da peste cap jocurile politice la cel mai inalt nivel in 2024 - o lista intocmita de Politico. Cea mai puternica persoana de pe aceasta lista cu trei categorii (initiatori, perturbatori, visatori) a iesit Donald Tusk, care lupta pentru o viziune democratica si moderna a viitorului european impotriva fortelor populiste tot mai raspandite pe intreg continentul. 

Anul urmator va prezenta noi probleme pentru Nabiullina, pe masura ce Rusia plateste tot mai scump pentru continuarea razboiului din Ucraina: efectele sanctiunilor vor fi si mai aspre, exodul rusilor cu studii superioare va continua, pietele de bunuri vor fi tot mai volatile, iar rubla si inflatia vor pune si mai multe probleme. 

Mai mult, au aparut si unele semne ca politicile Nabiullinei incep sa creeze tensiuni pe plan intern: si-a atras critici din partea celor mai apropiati aliati ai lui Putin si a propagandistilor rusi. 

Ramane de vazut daca aceste atacuri sunt menite doar sa arunce vina pe altcineva decat Putin sau daca sunt un semn ca zilele Nabiullinei sunt numarate.