Fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa și NATO în timpul președintelui american George W. Bush, Ian Brzezinski a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre viitorul războiului din Ucraina și despre importanța României în acest context, scrie adevarul.ro.

Publicat:03.02.2025, 08:29

Expert american de top în securitate națională și politică externă în cadrul Atlantic Council, Ian Brzezinski a avut o funcție la vârf la Pentagon între 2001 și 2005, fiind asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa și NATO, ocupându-se printre altele de politica de extindere a NATO și militând constant pentru aderarea României în alianța nord-atlantică, aderare devenită realitate în martie 2004. Unul din rezultatele extrem de importante din timpul activității sale a fost reprezentat de extinderea NATO din anul 2004. Ca o recunoaștere a activității sale impresionante, Ian Brzezinski a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de comandor.

Absolvent al Williams College în 1986, Ian Brzezinski are o experiență de peste două decenii în securitate națională și relații externe. În perioada 1993-1994, reputatul expert a fost consilier voluntar pentru Guvernul Ucrainei, asistând în această țară Consiliul Național de Securitate, Ministerul de Externe, Ministerul Apărării și Parlamentul.

Ian Brzezinski este fiul lui Zbigniew Brzezinski, un simbol al diplomației americane, fost consilier pe probleme de securitate naţională al fostului preşedinte american Jimmy Carter în perioada 1977-1981 și totodată cel care a revoluționat politica externă a SUA, împreună cu Henry Kissinger și Samuel Huntington.

În timpul campaniei sale, Donald Trump a sugerat că va pune capăt sprijinului pentru efortul de război de la Kiev și a susținut că ar putea încheia războiul într-o singură zi. Ce abordare credeți că va avea Donald Trump cu privire la războiul din Ucraina? Se va aplica angajamentul său de pace prin forță în ceea ce privește războiul din Ucraina?

Ian Brzezinski: Cred că acest lucru urmează să fie stabilit. Adică, declarațiile sale din timpul campaniei au fost îngrijorătoare pentru aceia dintre noi care văd securitatea Ucrainei, suveranitatea sa, independența sa ca fiind vitale pentru securitatea transatlantică. În timpul campaniei, Donald Trump a dat vina pe Ucraina și aspirațiile sale de a adera la NATO ca fiind cauza acestui război.

Trump a descris invazia rusă din Ucraina ca fiind mai degrabă o problemă europeană decât o preocupare a SUA. El și-a exprimat îngrijorarea că acesta este un război care ar putea escalada într-un conflict nuclear. Și, știți, deși a promis, desigur, să pună capăt războiului într-o singură zi, nu a oferit niciodată un plan. Săpați un pic mai adânc și uitați-vă la consilierii săi, cum ar fi J.D. Vance și generalul Kellogg, care este trimisul special pentru Ucraina. Propunerea lor se rezuma practic la o încetare imediată a focului care ar fi impusă Ucrainei și Rusiei prin amenințarea fie cu reducerea asistenței acordate Ucrainei, fie cu creșterea asistenței acordate Ucrainei, în funcție de modul în care ucrainenii și rușii reacționează la acest lucru. Așadar, încetarea focului la linia actuală de front.

Iar al treilea element a fost, în esență, neaderarea Ucrainei la NATO, sau cel puțin pentru 20 de ani. Aceasta ar însemna o capitulare completă, ar lipsi Ucraina de suveranitatea și securitatea sa și ar fi o rețetă pentru un conflict pe termen lung în Europa. Acum, de la realegerea sa în noiembrie, au existat unele semnale diferite. Trump numește Rusia un adversar. A spus că nu va abandona Ucraina. A avertizat Rusia că dacă nu oprește acest război și nu vine la masa negocierilor, va impune tarife vamale puternice. Deci există unele semnale că ar putea exista o regândire în abordarea lui Donald Trump. Sunt încă un pic îngrijorat, dar privesc cu o anumită speranță.

La ora actuală, Rusia suferă pierderi majore în diferite planuri ale războiului din Ucraina. Ar putea Rusia să piardă războiul în acest an?

Atunci când aud oameni spunând că Rusia pierde acest război pentru că a pierdut sprijinul internațional, economia sa este pe cale să cedeze, sancțiunile sunt fără precedent, și pierde 1.000 sau 1.500 de soldați pe zi pe câmpurile de luptă din Ucraina, aceste afirmații mă îngrijorează puțin, deoarece reflectă în esență o perspectivă ce impune setul nostru de valori asupra lui Putin și elitei ruse. Ei sunt dispuși să îndure sacrificii imense. Nu le pasă câți oameni pierd. Cu siguranță nu le pasă câți civili omoară. Ei se mândresc cu capacitatea lor de a îndura greutăți fizice și economice. Iar Putin a făcut din acest tip de misiune mesianică, și anume războiul din Ucraina, o parte a elementului său definitoriu al moștenirii sale. Așa că eu cred că rușii vor continua și vor avea capacitatea de a merge înainte pentru o perioadă destul de lungă.

Ar putea Ucraina, în acest an, să pregătească pentru Kremlin pentru un eveniment de tip „lebădă neagră”, precum cel pe care l-a experimentat Assad în Siria? Cum poate fi învinsă Rusia?

Asta ar însemna prăbușirea bruscă a invaziei ruse. Eu cred că Rusia poate fi învinsă în acest război. Și pentru a face acest lucru nu înseamnă că cineva ar trebui să alerge la Rusia, cerând o înțelegere pentru a pune capăt războiului. Cineva trebuie să intre în mentalitatea sovietică. Putin este un fost colonel KGB. Când vede că oamenii vin la el spunându-i că vor să ajungă la o înțelegere în privința Ucrainei, el vede asta ca pe o capitulare de facto, echivalentul fluturării unui steag alb. El gândește în termeni sovietici, și poate vă amintiți acea frază sovietică, corelarea forțelor. Ar trebui să ne gândim cum putem schimba corelarea de forțe ce îl va determina pe Putin să vină la masa negocierilor cerând o înțelegere. Iar asta înseamnă să valorificăm avantajul masiv în materie de putere economică, militară și ideologică pe care Vestul îl are asupra Rusiei. Gândiți-vă că statele membre NATO au cumulat PIB-ul undeva la 54 trilioane de dolari. Asta înseamnă de peste 25 de ori PIB-ul Rusiei, care e de mai puțin de 2 trilioane de dolari și care e dependent de exporturi, de energie.

NATO cheltuiește aproximativ 1,4-1,5 trilioane de dolari pe an pentru apărare, iar cifrele sunt în creștere. Este de peste 10 ori mai mult decât bugetul de apărare al Rusiei, ce este în jur de 120-150 miliarde de dolari. Deci este cu adevărat uimitor că Occidentul este încă incapabil să exercite această putere pentru a zdrobi această invazie, permițând Ucrainei să câștige războiul în condițiile sale. Așadar, schimbarea acestei corelări de forțe prin exercitarea acestui avantaj masiv pe care îl are Occidentul implică o strategie în jurul a cinci lucruri, cinci elemente.

Care sunt aceste elemente?

Primul este susținerea obiectivelor de război ale Ucrainei, care în momentul de față reprezintă reconstituirea teritorială totală. Orice altceva în afara acestui obiectiv îi deziluzionează pe ucraineni și îi trimite cu siguranță lui Putin un mesaj care îl încurajează.

Al doilea element al acestei strategii este, desigur, reprezentat de mai mult echipament militar, volumele necesare, capacitățile necesare, avioane de atac cu rază lungă de acțiune, tancuri și fără restricții privind utilizarea acestora împotriva țintelor rusești legitime, inclusiv împotriva celor din Rusia.

Al treilea element este reprezentat de sancțiuni economice reale. Și nu am reușit încă să lovim cu adevărat economia rusă. Putem face asta. Nu am făcut-o, și asta permite mașinăriei de război ruse să meargă înainte. Și aici mă refer la sancțiuni secundare împotriva țărilor care continuă să facă comerț și să furnizeze tehnologie Rusiei.

Al patrulea element este un efort real de implicare a poporului rus, pentru a-l ajuta să se întoarcă împotriva acestui război, dacă nu chiar împotriva lui Putin însuși.

Și apoi al cincilea element ar fi punerea Ucrainei pe o cale clară către aderarea la NATO. Acesta este probabil singurul lucru care îl va convinge pe Putin că Ucraina nu mai este în zona gri, vulnerabilă la ambițiile sale hegemonice. Deci în direcția acestor cinci elemente, printre altele, ar trebui să valorificăm avantajul geopolitic masiv al Occidentului asupra Rusiei. Nu este o chestiune de capacitate, este o chestiune de voință politică.

O încetare a focului este posibilă, Putin poate fi răsturnat printr-o lovitură de stat”Începând cu luna ianuarie, președintele Zelenski a anunțat obiectivul ambițios al țării sale de a stabili un record în producția de drone în acest an. Ar putea schimba acest obiectiv cursul războiului?

Dacă își atinge obiectivele, cu siguranță l-ar ajuta. Și ar trebui să facem tot ce putem pentru a îi permite lui Zelenski să atingă aceste obiective și alte obiective de producție pentru război, fie sprijinind producția lor în Ucraina, fie furnizându-le arme și sisteme, nu doar drone, ci și altele care sunt fabricate în altă parte. Dar pentru a fi eficient, nu există un singur glonț care să rezolve acest război în termenii în care ar trebui să se încheie. Trebuie să avem o abordare cuprinzătoare care să valorifice toate aspectele puterii noastre. Prin urmare, cele cinci elemente pe care le-am menționat. Sprijinirea obiectivelor Ucrainei, intensificarea asistenței pentru armament, inclusiv producția de drone, printre altele. Să lovim serios economia rusă, astfel încât să nu mai poată susține acest război. Poate chiar crearea unor disensiuni politice în Rusia. Deci nu există doar un singur glonț de argint. Trebuie să fie o abordare cuprinzătoare. Avem capacitatea necesară. Doar că nu am folosit-o încă.

Este un acord de pace între Ucraina și Rusia o utopie?

Cred că o încetare a focului este posibilă. Cred că o pace reală este ceva ce nu va fi posibil pentru generații întregi. Și aceasta este o consecință a sălbăticiei și măcelului pe care rușii le-au executat pe teritoriul rus împotriva ucrainenilor. Și, cu siguranță, atât timp cât Putin se află la putere, mi se pare foarte dificil ca Ucraina să aibă o relație pașnică cu Rusia sau, de altfel, ca Occidentul să aibă o relație pașnică. Cred că cel mai bun lucru la care putem spera este o confruntare pe termen lung, dar poate una caracterizată mai degrabă prin stabilitate militară decât printr-o adevărată coexistență pașnică.

În ce nuanțe vedeți viitorul lui Vladimir Putin?

Vladimir Putin deține controlul ferm asupra Rusiei și așa va rămâne în viitorul apropiat. Și singura modalitate de a schimba acest lucru este să ne intensificăm eforturile împotriva sa în acest război din punct de vedere militar, prin sprijinirea Ucrainei, presându-i economia și angajându-ne cu adevărat într-o campanie agresivă de informare, o campanie de implicare cu actorii politici din Rusia, la fel cum am făcut în timpul Războiului Rece. Acest lucru ar putea să înceapă să schimbe controlul politic al lui Putin. Și aș spune că, făcând asta, probabil că l-am împinge să privească mai mult spre interior și să se concentreze mai mult asupra provocărilor sale interne decât asupra ambițiilor sale expansioniste externe.

„România ar putea juca un rol important în cazul unei încetări a focului”

Dar cum rămâne cu o lovitură de stat internă la Kremlin? Ar putea fi răsturnat Putin de la Kremlin, de unul dintre cei mai apropiați oameni ai săi?

Este posibil. Am văzut ce s-a întâmplat acum un an și jumătate, cu rebeliunea grupului Wagner. Dar sentimentul meu este că deocamdată Putin controlează bine Rusia. Există însă un detaliu important privind regimurile autoritare: chiar dacă sunt foarte ferme și puternice, ele sunt întotdeauna inevitabil fragile. Așa că există un punct de ruptură, iar atunci când se întâmplă, de obicei se întâmplă foarte repede și foarte sălbatic.

În opinia dumneavoastră, cât de riscantă și cât de importantă este de fapt poziția României în regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina?

Extrem de importantă. România este o țară de frontieră cu Ucraina. M-aș aștepta dacă există o încetare a focului și o extindere a unui fel de garanție de securitate pentru Ucraina, fie prin NATO, fie printr-o coaliție a celor dispuși, ca România să joace un rol important. România trebuie să facă acest lucru ca stat democratic responsabil și membru al comunității transatlantice, iar acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul propriu al României.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.