Franța găzduiește astăzi o nouă reuniune la nivel înalt, unde se va discuta despre Ucraina și securitatea europeană. România se numără printre cele 11 țări invitate. Președintele interimar, Ilie Bolojan, a fsot primit la Palatul Elysée de către președintele francez, Emmanuel Macron, după care cei doi au participat la o reuniune informală prin videoconferință cu alți lideri, a căror listă nu a fost încă divulgată.

Publicat:19.02.2025, 22:37

Înainte de începerea reuniunii liderilor europeni în format extins președintele interimar al României, Ilie Bolojan,    a avut o întâlnire e tête-à-tête cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

Discuțiile intervin la o zi după ce diplomații ruși și americani au avut primul contact după declanșarea invaziei în Ucraina, în urmă cu trei ani. Palatul Elysée nu a precizat detaliile acestei noi reuniuni și nici participanții la aceasta, referindu-se doar la o „reuniune informală prin videoconferință la care vor participa mai multe state europene și non-europene.

Jamie SHEA, ANALIST: „Cred că europenii se așteptau la transformări politice mult mai lente în Statele Unite, nu anticipau că Trump se va precipita în asemenea fel cu schimbările. Iar acum europenii înțeleg că au irosit foarte mult timp. Ar fi trebuit să facă acest efort major de mult, de exemplu când Rusia a anexat Crimeea, în 2014.”

Al doilea summit de la Paris este organizat în contextul în care unele state membre ale Uniunii Europene s-au plâns că au fost lăsate în afara discuțiilor la reuniunea de luni. Liderii europeni au pus accent pe necesitatea creșterii cheltuielilor militare la nivel european. Între timp liderii țărilor UE spun că așteaptă cartea albă a apărării. Este un document care va fi finalizat de către Comisia Europeană și făcut public pe 19 martie. Va face o analiză a industriei de apărare și va vorbi despre mecanismele de finanțare care vor putea fi accesate de către statele membre. Pe de altă parte, în conferință de presă organizată la reședința sa din Mar-a-Lago, Donald Trump a declarat că nu l-ar deranja deloc dacă europenii ar trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Dacă ei (n.red.- statele europene) vor să facă asta, e minunat. Eu sunt de acord. Știu că Franța a menționat acest lucru. Marea Britanie a vorbit despre asta. E un gest frumos.”

Liderul de la Casa Albă a insistat, însă, că Statele Unite sunt departe, peste ocean așa că nu vor contribui cu soldați, cum și-ar dori europenii. Trump a mai spus că nu are de gând să retragă trupele americane staționate în Europa, în cazul încheierii unui acord de pace.