Ioana Ciocan, directoare și fondatoare Art Safari, spune că patrimonial românesc „nu este mai slab decât patrimoniul bulgăresc sau american”, iar în străinătate „am putea ține prima pagină a unor ziare și cu descoperiri arheologice, nu doar cu nelegiuiri”, scrie hotnews.ro.

Publicat:01.02.2025, 20:36

„Nu este nimic în neregulă cu patrimoniul românesc, nu este mai slab decât patrimoniul bulgăresc sau american. Este extrem de valoros și trebuie să-l arătăm. Cred că putem să ținem prima pagină a ziarelor internaționale și cu descoperiri arheologice, nu doar cu nelegiuiri. Și cred că ar fi un mare păcat și o pierdere să ne ducem înapoi cel puțin 15-20 de ani, dacă nu chiar să ne întoarcem la dictatura lui Ceaușescu, când nu ne vindeam țara”, a afirmat Ioana Ciocan, la Digi 24.

Ea spune că „obiectele de artă sunt ca portofelele”:

„Asta nu înseamnă să nu avem la noi un portofel, fie că este acel portofel de pe vremuri sau portofelul nostru electronic. Și asta nu înseamnă că noi, toți oamenii, toată planeta, nu mai expunem artă. Scopul principal al unui obiect de artă, de aceea a fost făcut, e să fie admirat și această admirație ar trebui să vină de la cât mai mulți oameni”.

În opinia sa, motivul pentru care nu sunt organizate mari expoziții în România este pentru că nici noi nu trimitem lucruri în străinătate și „există un circuit expozițional din care noi de-abia, de-abia timid începem să facem parte”.

Cât de valoros este un obiect inestimabil?

„Este un obiect inestimabil pentru noi pentru că avem o legătură emoțională cu el. Ne este foarte greu, ca oameni, să punem un preț pe ceva care este atât de unic. Cu toate astea, toate obiectele, până și Mona Lisa, primesc o valoare, pentru că acea valoare determină valoarea de asigurare. Aceste obiecte trebuie asigurate, de asemenea această valoare în bani se trece într-un catastif de inventar, pentru că obiectele respective, aflate în proprietatea muzeelor, au un număr de inventar, au un preț și astfel primesc o valoare în euro”, este de părere Ioana Ciocan.

Ea spune că dacă nu există tranzacționări este foarte dificil de pus un preț.

„Asemenea coif nu a mai fost tranzacționat pe piața liberă, așadar este greu de pus un preț. Dacă era vorba de un Brâncuși, de exemplu, știm cu cât se vinde un Brâncuși, atunci câmpul acela era mai ușor de determinat. După care bineînțeles că proveniența, pedigri-ul este foarte important. Apoi, la câte expoziții a participat coiful respectiv, l-a uitat Dumnezeu în subsolul muzeului, atunci nu poate să primească un punctaj mare. A făcut parte din expoziții internaționale importante? Da. A fost în proprietatea regelui Carol I și Carol l-a donat? Da, primește un punctaj mare. A fost în proprietatea Ioanei Ciocan? Atunci nu primește punctaj mare”, a adăugat fondatoarea Art Safari.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.