Georgia este în șoc după ce un cunoscut model transgender a fost ucis la o zi după ce guvernul a adoptat o legislație care va impune restricții majore asupra drepturilor LGBT. Poliția georgiană a anunțat că a fost deja arestat un suspect pe acest caz. După moartea modelului, zeci de persoane s-au adunat la Tbilisi pentru a-i aduce un omagiu.

Publicat:20.09.2024, 20:58

Flori, lumânări și fotografii. Zeci de oameni au venit în centrul capitalei georgiene pentru a comemora moartea Kesariei Abramidze. Modelul în vârstă de 37 de ani era un transgender și a fost înjunghiat acum câteva zile în apartamentul său din Tbilisi.

Poliția georgiană a arestat un bărbat în legătură cu crima. El este bănuit că i-a aplicat mai multe lovituri cu cuțitul și riscă până la 20 de ani de închisoare. Dar motivele nu sunt încă cunoscute. Potrivit unui sait georgian asasinul ar fi iubitul Kesariei. Ea ar fi publicat înaintea crimei, în premieră, pe rețele, o fotografie cu ei doi ca un cuplu – încălcând interdicția  bărbatului de a face relația publică.

Omorul a avut loc la o zi după ce parlamentul Georgiei, țară condusă de un guvern mai prietenos cu Moscova decât altele din trecut, a aprobat o lege care scoate practic în afara legii orice fel de discuții despre persoanele LGBT. Sunt interzise căsătoriile gay, adopțiile de către astfel de persoane și marșurile Pride. Această lege vine după cea cu privire la agenții străini, care la fel a fost preluată de la ruși și care a fost criticată de Occident. Potrivit POLITICO, Uniunea Europeană ia în calcul toate opțiunile ca o reacție la evenimentele antidemocratice din Georgia, inclusiv suspendarea temporară a regimului liberalizat de vize, care permite cetățenilor georgieni să călătorească liber în statele membre ale blocului.