Georgia se pregătește de alegeri cruciale pentru viitorul democratic al ţării. Sâmbătă au loc alegeri parlamentare care au valoarea unui referendum între Uniunea Europeană şi Rusia. Opoziţia pro-europeană formată din patru alianţe principale se va confrunta cu partidul Visul Georgian, aflat la guvernare,  acuzat de criticii săi şi de statele occidentale că înclină tot mai mult către Rusia.

Publicat:23.10.2024, 21:20

Votul din 26 octombrie e perceput ca un moment decisiv pentru Georgia. Partidul de guvernământ, Visul Georgian, este acuzat că a orientat țara - care în ultimele două decenii a fost un aliat al SUA și al Europei - către Rusia.

Bidzina IVANIȘVILI, LIDERUL PARTIDULUI  DE GUVERNÂMÂNT “VISUL GEORGIAN”: “Eu garantez că dacă veți susține Visul Georgian în octombrie, nimeni nu va atrage Georgia în război.”

Opoziția promite să restabilească relațiile confortabile ale Georgiei cu Occidentul.
Această temă a energizat suporterii opoziției. Zeci de mii de demonstranţi pro-europeni s-au adunat pe 20 octombrie la Tbilisi, la o manifestație pro-europeană.

În primăvară, georgieni au ieșit cu zecile de mii în stradă ca să protesteze față de ceea ce ei au numit „Legea rusească”, prin care ONG-urilor și organizațiilor de presă care primesc mai mult de 20 la sută din finanțare din străinătate li se cere să se înregistreze.

Deși preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, o pro-europeană opozantă a guvernului, a refuzat să promulge legea, aceasta a fost adoptată definitiv într-un nou vot al Parlamentului care a anulat veto-ul prezidenţial. După adoptarea legii, relaţiile dintre guvernul georgian şi Occident s-au degradat. Departamentul american de Stat a anunţat sancţiuni, constând în restricţii de acordare a vizelor pentru 60 de oficiali georgieni, iar Bruxellesul a întrerupt negocierile de aderare la UE.

Josep BORREL, ȘEFUL DIPLOMAȚIEI EUROPENE: „Partidul de guvernământ, acțiunile sale recente, declarațiile și promisiunile electorale îndepărtează țara de pe calea europeană și duc la autoritarism. Acesta este motivul pentru care procesul de aderare este efectiv suspendat. Sunteți la curent cu deciziile Comisiei privind accesul la finanțare europeană. Să așteptăm alegerile parlamentare care vin, care vor fi un test crucial pentru democrația în Georgia și parcursul său european.”  

Există încă șanse ca opoziția pro-occidentală, dar și slabă a Georgiei, să-și recapete puterea și să readucă țara pe calea europeană. Partidul de Guvernământ, condus de miliardarul Bidzina Ivanishvili, va recurge la fraude pentru a câștiga, cred experții, care nu exclud că oamenii vor ieși probabil în stradă în semn de protest, ca în aprilie anul acesta - și în Revoluția Trandafirilor din 2003.

Grigol JULUKHIDZE, PROFESOR ASOCIAT LA UNIVERSITATEA DIN CAUCAZ: “Cea mai mare problemă este că sunt așteptări că guvernul va implementa manipulări non-democratice și asta este cea mai mare provocare cu care se poate confrunta opoziția.”

Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a cerut alegătorilor să voteze pentru una dintre cele patru formațiuni care au semnat așa-zisa Cartă de acțiune proeuropeană a Georgiei.

Salome ZURABIȘVILI, PREȘEDINTELE GEORGIEI: “Credeți că alegerile parlamentare care se apropie vor decide viitorul Georgiei?
- Desigur. În primul rând vor fi ca un fel de referendum pentru că acesta este modul în care populația va alege. Vor alege dacă revenim la parcursul european ori acceptăm presiunea indirectă a Rusiei.”

Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare nu au început, procesul de aderare fiind de facto blocat de Comisia Europeană, care doreşte o schimbare a guvernului de la Tbilisi. Conform sondajelor, deşi majoritatea populaţiei este de acord cu aderarea la UE, partidul Visul Georgian rămâne popular şi are şanse să câştige alegerile, în timp ce premierul Irakli Kobajidze acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă de partea opoziţiei în politica internă a Georgiei.