Germania este interesată de extinderea comerţului cu Kazahstanul, dar în acelaşi timp se asigură că aceste schimburi comerciale nu sunt utilizate pentru a ocoli sancţiunile impuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Astana, potrivit digi24.ro.

Publicat:16.09.2024, 19:38

„Sunt recunoscător pentru dialogul sincer dintre noi, prin care vrem să împiedicăm ca schimburile comerciale bilaterale să fie folosite incorect pentru a ocoli sancţiunile”, a spus Scholz. 

După ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022, Occidentul a impus sancţiuni dure Moscovei, ceea ce a determinat Rusia să caute rute alternative pentru importul de tehnologii şi bunuri. 

Potrivit unor surse citate de Reuters, companii ruse achiziţionează bunuri supuse acestor sancţiuni de la companii din Kazahstan sau din alte republici foste sovietice. 

Guvernul de la Astana a afirmat că va respecta sancţiunile europene impuse Moscovei. Înaintea unei întâlniri a cancelarului german cu liderii celor cinci ţări din Asia Centrală, Scholz şi preşedintele kazah Kasîm Jomart Tokaev au afirmat că ţările lor sunt interesate de sporirea comerţului cu ţiţei, litiu şi alte materii prime. 

„Ambele părţi au de câştigat din aceste schimburi pentru că ele ne permit să ne diversificăm economiile şi să le facem mai performante. 

Un exemplu foarte concret este reprezentat de livrările de ţiţei din Kazahstan, lucru care ne-a ajutat mult după ce Rusia a eşuat ca furnizor”, a spus şeful executivului german. 

Kazahstanul a înlocuit rapid Rusia ca furnizor de ţiţei pentru rafinăria Schwedt de lângă Berlin, notează Reuters, citată de Agerpres. 

Vizita lui Olaf Scholz la Astana are loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat să reducă vânzările de metale precum titanul către ţările „ostile”.