Avaria de miercuri a unui cablu submarin între Finlanda și Estonia, despre care Europa crede că este efectul unui act de sabotaj al „flotei fantomă” a Rusiei, reprezintă un „semnal de alarmă” pentru Germania, care presează pentru noi sancțiuni din partea UE, transmite AFP, conform hotnews.ro.
„Aproape în fiecare lună, nave avariază cabluri submarine importante din Marea Baltică. Echipajele navelor lasă ancorele în apă, le târăsc kilometri întregi pe fundul mării fără niciun motiv aparent, apoi le pierd pe drum”, a acuzat sâmbătă ministrul de externe Annalena Baerbock într-o declarație pentru grupul media Funke Mediengruppe.
„Nu mai avem cum să credem în coincidențe. Acesta este un semnal de alarmă urgent pentru noi toți”, a adăugat șefa diplomației germane, făcând apel la noi „sancțiuni europene împotriva flotei ruse din umbră“”.
„Flota fantomă” se referă la navele care transportă țiței și produse petroliere rusești aflate sub sancțiuni.
Pe lângă faptul că reprezintă „o amenințare majoră pentru mediul și securitatea noastră”, această flotă este utilizată de Moscova „pentru a-și finanța războiul de agresiune din Ucraina”, a adăugat ea.
Declarațiile Annalenei Baerbock vin după ce, în ziua de Crăciun, legătura de electricitate EstLink 2 dintre Finlanda și Estonia a fost întreruptă. De asemenea au fost deteriorate sau rupte patru cabluri de internet.
Suspectul, un petrolier care venea dintr-un port rusesc, a fost abordat de Finlanda care a preluat comanda navei și a adus-o în apele proprii pentru investigații. Anchetatorii finlandezi au spus că au descoperit că nava nu mai avea ancora.
Incidentul are loc la puțin peste o lună după ce două cabluri de telecomunicații s-au rupt în apele teritoriale suedeze din Marea Baltică.
Uniunea Europeană a condamnat joi „orice distrugere deliberată a infrastructurii esențiale a Europei” și a anunțat că pregătește noi sancțiuni împotriva navelor rusești.
Țările UE au convenit la începutul acestei luni să includă pe lista neagră încă cincizeci de petroliere din această flotă.
De asemenea, au loc discuții între partenerii NATO pentru a „proteja mai bine Marea Baltică împotriva amenințărilor hibride”, a subliniat Annalena Baerbock.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat vineri că a vorbit cu premierul estonian Kristen Michal și cu președintele finlandez Alexander Stubb despre posibila sabotare a cablurilor submarine.
„NATO își va spori prezența militară în Marea Baltică”, a spus Rutte pe rețeaua X. „NATO este solidară cu aliații și condamnă orice atac asupra infrastructurii esențiale”, a adăugat el.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508