Rusia solicită o sumă de bani inimaginabilă de la una dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologiei din lume, informează joi CNN, transmite hotnews.ro.

Publicat:31.10.2024, 20:50

Google a refuzat să plătească amenzile care se acumulează pentru blocarea canalelor proruse pe YouTube, iar Kremlinul a calculat că Google îi datorează o sumă de nepronunţat: cifra 2, urmată de 36 de zerouri. Mai exact: 20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de dolari.

Sancţiunea se ridică la 20 de „decilioane” de dolari – adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari. Această sumă eclipsează mărimea economiei mondiale, notează News.ro.

La 110 trilioane de dolari, conform cifrelor Fondului Monetar Internaţional, produsul intern brut mondial (PIB) pare modest în comparaţie cu suma cerută de Moscova.

Alphabet, compania care deține Google, are o valoare de piaţă de aproximativ 2 trilioane de dolari (2.000 de miliarde de dolari).

Agenţia TASS a relatat săptămâna aceasta că un tribunal rus a ordonat anterior Google să restabilească acele canale YouTube blocate – dintre care câteva au fost blocate încă din 2022 – altfel riscând să se confrunte cu acuzaţii din ce în ce mai mari şi cu sancţiuni care se dublează în fiecare săptămână.

Întrebat joi despre proces în timpul unei discuții cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că „nici măcar nu poate pronunţa corect această cifră”, dar a spus că suma exorbitantă este „plină de simbolism”.

Google „nu ar trebui să restricţioneze acţiunile radiodifuzorilor noştri pe platforma sa”, a adăugat Peskov.

CNN menționează că a contactat Google pentru un punct de vedere. În rezultatele trimestriale publicate săptămâna aceasta, compania a făcut referire la „probleme juridice în curs” legate de afacerile sale din Rusia.

„Ne-au fost impuse sentinţe civile care includ penalităţi în legătură cu litigiile privind închiderea conturilor, inclusiv ale acelor părţi sancţionate”, au transmis reprezentanții Google. „Nu credem că aceste probleme juridice în curs vor avea un efect negativ semnificativ (asupra câştigurilor)”, a comentat compania.

În urma invaziei pe scară largă a Rusiei din Ucraina, Google şi-a redus operaţiunile în această ţară, dar nu s-a retras complet, spre deosebire de alte câteva companii americane din domeniul tehnologiei. Multe dintre serviciile sale, inclusiv Search şi YouTube, continuă să fie disponibile în Rusia.

La câteva luni după invazie, filiala Google din Rusia şi-a declarat falimentul şi şi-a întrerupt majoritatea operaţiunilor comerciale după ce guvernul rus a preluat controlul asupra conturilor sale bancare.

De atunci, a blocat mai mult de 1.000 de canale YouTube, inclusiv canale de ştiri sponsorizate de stat, şi peste 5,5 milioane de videoclipuri.