Premierul Groenlandei, Mute Egede, a declarat, luni, că guvernul său caută modalități de cooperare cu Statele Unite și că este pregătit să înceapă un dialog cu administrația Trump, dar a subliniat că țara sa va decide cum să procedeze și va avea propriile sale condiții, scrie hotnews.ro.
Declarațiile au loc în contextul în care Donald Trump, care își va prelua mandatul în 20 ianuarie, a readus în discuție săptămâna trecută ideea vehiculată și în primul său mandat de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca și a descris controlul american asupra țării drept o „necesitate absolută”.
Advertisement
Premierul Mute Egede a spus că guvernul său caută modalități de cooperare cu Statele Unite și că este pregătit să înceapă un dialog cu administrația lui Trump, dar că va decide cum să procedeze și va avea propriile sale condiții.
Întrebat de jurnaliști despre extinderea capacităților militare americane pe insula arctică, Egede a răspuns că „independența Groenlandei privește strict Groenlanda, inclusiv în ceea ce privește utilizarea teritoriului său, astfel că tot Groenlanda va decide ce acorduri va încheia”.
Întâlnire cu partidele politice pentru a discuta poziționarea față de SUA
Premierul Edge i-a convocat pe liderii partidelor politice din Groenlanda la o întâlnire în Nuuk, capitala țării, pentru a discuta o abordare colectivă față de Statele Unite.
„Este pentru prima dată când Groenlanda este ascultată într-un mod atât de intens. Trebuie să fim calmi, să profităm de oportunități și să rămânem uniți”, a spus el.
Deși Trump nu a exclus să recurgă la mijloace militare pentru a obține controlul asupra Groenlandei, vicepreședintele ales al SUA, JD Vance, a declarat duminică pentru Fox News că utilizarea forței militare este exclusă, subliniind totodată importanța strategică a Groenlandei și resursele sale bogate.
„A fost îngrijorător când am auzit prima dată despre asta, dar vicepreședintele a spus ieri că nu au interes să folosească arme. Interesul nostru este de a coopera”, a adăugat Egede.
Danemarca exclude ca Groenlanda să fie stat american
Groenlanda poate deveni independentă dacă locuitorii săi doresc, dar nu va deveni stat american, a declarat miercurea trecută ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, după ce președintele ales al SUA a spus că poate interveni militar sau economic în teritoriu.
„Recunoaștem pe deplin că Groenlanda are propriile sale ambiții. Dacă acestea se materializează, Groenlanda va deveni independentă, deși nu cu ambiția de a deveni un stat federal în Statele Unite”, a spus atunci Lars Lokke Rasmussen.
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume, parte a Danemarcei de 600 de ani, deși cei 57.000 de locuitori își gestionează în prezent propriile afaceri interne. Guvernul insulei, condus de prim-ministrul Mute Egede, are ca obiectiv o eventuală independență.