Cel puțin 124 de jurnaliști din 18 țări au murit în 2024, cel mai mortal an pentru jurnaliști de când Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor a început să adune date, acum mai bine de trei decenii, a anunțat miercuri comitetul, relatează hotnews.ro.

Publicat:12.02.2025, 18:56

CPJ a declarat că războiul dintre Israel și Gaza a dus la moartea a 85 de jurnaliști ca urmare a acțiunilor armatei israeliene și a acuzat Israelul că încearcă să blocheze investigațiile, să arunce vina asupra jurnaliștilor și să ignore datoria sa de a cere socoteală pentru crime.

Armata israeliană a declarat că nu au fost furnizate suficiente informații cu privire la presupusele incidente și că, prin urmare, nu a fost în măsură să le verifice, adăugând că ia toate măsurile posibile din punct de vedere operațional pentru a atenua daunele aduse jurnaliștilor și civililor.

„Armata israeliană nu a țintit niciodată și nu va ținti niciodată în mod deliberat jurnaliștii”, a replicat Israelul.

Numărul jurnaliștilor și al lucrătorilor media uciși în 2024 este în creștere accentuată față de ultimii ani – 102 au fost uciși în 2023 și 69 au fost uciși în 2022, potrivit CPJ. Precedentul record de decese a fost în 2007, când 113 jurnaliști și-au pierdut viața, aproape jumătate din cauza războiului din Irak.

Sudan și Pakistan sunt statele cu al doilea cel mai mare număr de jurnaliști uciși anul trecut, potrivit datelor adunate de comitet.

„Astăzi este cel mai periculos moment pentru a fi jurnalist din istoria CPJ”, a declarat directorul general Jodie Ginsberg.

„Războiul din Gaza este fără precedent în impactul său asupra jurnaliștilor și demonstrează o deteriorare majoră a normelor globale privind protecția jurnaliștilor în zonele de conflict, dar este departe de a fi singurul loc în care jurnaliștii sunt în pericol”, a precizat Jodie Ginsberg.

CPJ a declarat că a documentat o „creștere alarmantă a numărului de asasinate țintite”, adăugând că cel puțin 24 de jurnaliști au fost uciși în mod deliberat din cauza activității lor anul trecut, în state precum Haiti, Mexic, Myanmar, Sudan. Comisia a afirmat că a documentat cel puțin 10 cazuri de asasinate țintite de către Israel.

Comisia a declarat că investighează, de asemenea, alte 20 de asasinate în care consideră că Israelul ar fi putut viza în mod specific jurnaliști.