În Los Angeles rămân în vigoare avertizările de vânt puternic care ar putea alimenta noi incendii. 90 de mii de locuitori sunt vizați de ordine de evacuare. Pe de altă parte, se caută explicații pentru situațiile fericite în care unele case au rămas intacte în timp ce toate clădirile din jur au ars complet. Răspunsurile vor fi de mare ajutor pentru reconstrucția cartierelor devastate.
Un conac cu 18 dormitoare, evaluat la 125 de milioane de dolari, se numără printre cele 12 mii de clădiri făcute scrum săptămâna trecută în Los Angeles. Astfel, sunt cu atât mai relevante cazurile în care, ici-colo, câte o locuinţă a scăpat neatinsă de foc. Norocul a jucat cu siguranţă un rol, dar nu explică totul. În unele cazuri, proprietarii şi-au riscat vieţile stând până în ultima clipă să stropească locuinţa şi curtea cu apă. Alteori e vorba de strategii de construcţie care s-au dovedit providențiale.
Jim MORET, REPORTER INSIDE EDITION: „Localnicii numără pagubele, casă după casă, bloc după bloc, totul este distrus. Dar am văzut o astfel de casă. Și acum apare o întrebare, de ce asta este ultima locuință intactă?”
Spre deosebire de locuinţele din jur, curtea nu are aproape deloc vegetaţie. Are în schimb un gard secund de beton, care nu a înlesnit extinderea focului din vecini. Din curte lipseşte inclusiv mobilierul de grădină care ar fi putut prinde jarul spulberat de vânt. Alţi factori sunt mai subtili. Clădirea nu are streașini în care ar putea ateriza scântei, ferestrele sunt din sticlă securizată, iar acoperişul din metal tratat pentru a fi rezistent la foc. Acest bărbat a rămas cu locuința neatinsă, dar spune că nu poate să se bucure pentru că vecinii săi la întoarcere vor găsi doar mormane de lemn carbonizat.
„Nu pot să nu plâng deoarece tot cartierul meu a ars. Dar Dumnezeu a salvat casa mea. Unde sunt toți vecinii mei? De ce nu și pe ale lor? Din tot cartierul ars, stă doar o casă intactă și este a mea.”
Amercianii numesc locuințele intacte - „atinse de Dumnezeu.”
„ -Spuneai că locuința aceasta e atinsă de Dumnezeu.
-Este. Priviți, nu a ars nimic.
-Dacă această casă este atinsă de Dumnezeu, ce spui de restul?
-Că Dumnezeu nu are grijă de noi. Ne-a arătat asta acum."
Acum la mare căutare sunt arhitecții care pot concepe case modulare din materiale non-organice, rezistente la incendii și inundații.
Gary HENDRON, ARHITECT: „Atât zidurile cât și acoperișul sunt făcute din același material, un beton foarte dens non-inflamabil și impermeabil. Asta o face complet invulnerabilă la foc”
Singurul neajuns ar fi preţul, care pleacă de la 400 de mii de dolari pentru o casă cu două dormitoare. Un incendiu violent a izbucnit la periferia statului american Los Angeles la, 8 ianuarie, într-un cartier de lux. Focul s-a extins rapid din cauza rafalelor de vânt puternice.